Skip to main content

Θεσσαλονίκη: «Διαλύεται η κλινική ΩΡΛ του Παπανικολάου» καταγγέλλει η ΕΝΙΘ

Η ΕΝΙΘ με ανακοίνωσή της ζητεί «εδώ και τώρα κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων με προσλήψεις μόνιμων ειδικών ιατρών με κατεπείγουσες διαδικασίες».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει την ερχόμενη εβδομάδα μπροστά από την πύλη του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Η διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 12:00 και καλούνται από την ΕΝΙΘ σε συμμετοχή όλα τα σωματεία και οι φορείς της πόλης.

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ στην ανακοίνωσή του «καταγγέλλει την προωθούμενη διάλυση της ΩΡΛ κλινικής του Παπανικολάου, η οποία ουσιαστικά αναστέλλει την λειτουργία της (γενική εφημερία και επείγοντα χειρουργεία) λόγω της τραγικής έλλειψης μόνιμων γιατρών». Παράλληλα, ζητεί «εδώ και τώρα κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων με προσλήψεις μόνιμων ειδικών ιατρών με κατεπείγουσες διαδικασίες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ:

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει την προωθούμενη διάλυση της ΩΡΛ κλινικής του Παπανικολάου, η οποία ουσιαστικά αναστέλλει την λειτουργία της (γενική εφημερία και επείγοντα χειρουργεία) λόγω της τραγικής έλλειψης μόνιμων γιατρών.

Η συνολική λειτουργία της κλινικής τίθεται ουσιαστικά σε αμφιβολία, μένοντας με ΈΝΑ μόνο ειδικό ιατρό! Το προηγούμενο έτος αποχώρησαν 2 ιατροί, είτε σε σύνταξη είτε για άλλη θέση. Ενώ, αναμένεται άμεσα να φύγουν άλλοι 3, λόγω σύνταξης και παραιτήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει μόνο ένας μόνιμος  γιατρός! Όλα αυτά σε γνώση της Διοίκησης και όλων των αρμοδίων, που δεν έχουν κάνει καμιά κίνηση για να καλυφθούν άμεσα οι 4 κενές από τις συνολικά 6 οργανικές θέσεις.

Όλα αυτά, μάλιστα, για κλινική με πορεία 33 χρόνων με πρωτοποριακό έργο, με  εξειδίκευση στους όγκους της περιοχής, με κάλυψη χιλιάδων περιστατικών της ευρύτερης  περιοχής της Μακεδονίας, που οδηγείται στην πλήρη διάλυση. Η υπολειτουργία της κλινικής θα έχει τεράστιο αντίκτυπο, οδηγώντας σε αύξηση στις λίστες αναμονής και την ταλαιπωρία και επιδείνωση των ασθενών, καθώς και την διακοπή της εκπαίδευσης των νέων ειδικευόμενων ιατρών. Ακόμα περισσότερο που με την διακοπή της λειτουργίας της κλινικής, δεν θα υπάρχει καμιά ΩΡΛ χειρουργική κλινική για παιδιατρικά περιστατικά στο Δημόσιο σύστημα υγείας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα!

Έτσι μάλλον αντιλαμβάνεται η διοίκηση του νοσοκομείου, της ΥΠΕ, το υπουργείο την "αναβάθμιση" του ΕΣΥ. Λειτουργία με το ελάχιστο προσωπικό, κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων, υποβάθμιση της παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς. Με την πορεία διάλυσης της ΩΡΛ κλινικής να την ακολουθούν δεκάδες κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Λειτουργία των νοσοκομείων δηλαδή με βάση τη πολιτική που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με τη συνεχώς μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, την λειτουργία των δημοσίων δομών σαν Α.Ε. με κριτήριο το κέρδος, που αντιμετωπίζει τους ασθενείς σαν πελάτες και τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και λάστιχο.

Μάλιστα, όλα αυτά λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Νέο ΕΣΥ, με την ενεργοποίηση των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων. Αποδεικνύεται ότι οι τεράστιες λίστες αναμονής που δήθεν ήταν ο σκοπός της κυβέρνησης να μειώσει, είναι δημιουργία της ίδιας της λειτουργίας του ΕΣΥ με την λογική του κόστους, με την τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας. Αποδεικνύεται, ότι με την νομοθέτηση στον ίδιο νόμο για την κάλυψη των κενών στις δημόσιες μονάδες υγείας από ιδιώτες γιατρούς με part-time απασχόληση, ομολογούν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού!