Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία διανομέων για την αλλαγή συνθηκών εργασίας

Οι διανομείς φαγητού δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Μοτοπορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν διανομείς που διαμαρτύρονται για την αλλαγή των συνθηκών εργασίας που επιχειρεί να βάλει η εταιρεία Efood σε όσους εργάζονται με καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία.

Οι διανομείς συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και με τα οχήματά τους κατέληξαν στο Διοικητήριο.

«Με τη νέα απόφαση της EFOOD επιβάλλεται νέα παρέμβαση στην οργάνωση του χρόνου εργασίας των συναδέλφων που δουλεύουν με αυτό το καθεστώς. Πιο συγκεκριμένα καθορίζονται τα λεγόμενα slots, που στην ουσία θα είναι καθορισμένες βάρδιες σε περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη από την εταιρεία για εργατικό δυναμικό. Οι διανομείς θα πρέπει να προλάβουν να δηλώσουν κάθε βδομάδα διαθεσιμότητα, ώστε να μη χάσουν την ευκαιρία να δουλέψουν σε περιοχές όπου θα πηγαίνουν περισσότερες παραγγελίες μπας και βγάλουν μεροκάματο. Μάλιστα ανακοινώθηκε και ο νέος πίνακας αμοιβών, όπου υπάρχει σημαντική μείωση στην αμοιβή κάθε παραγγελίας, ώστε με αυτόν τον τρόπο να απορροφηθούν οι αποζημιώσεις που οφείλει να δίνει η εταιρεία όσον αφορά τη συντήρηση του οχήματος, τη χορήγηση του κράνους κ.α. Αυτές οι απαράδεκτες αποφάσεις της εταιρείας δεν μας εκπλήσσουν. Αποτελούν πάγια τακτική της γερμανικής πολυεθνικής DELIVERY HERO σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου δραστηριοποιείται», δήλωσε ο Ηλίας Νεοχωρίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Efood Θεσσαλονίκης.

«Η Efood προσπαθεί να μας αλλάξει τις συνθήκες εργασίας με αυτό το τελεσίγραφο που μας έστειλε και μάλιστα στη μορφή μηνύματος. Προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες εξαρτημένης εργασίας, ενώ είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες. Επίσης μας μείωσε περίπου 30% των αποδοχών μας κατά μέσο όρο», ανέφερε ο Χρυσοβαλάντης Παπαδόπουλος, ο οποίος εργάζεται ως freelancer και στις δύο εταιρείες διανομής.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου στο Διοικητήριο. Οι διανομείς δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.