Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών έξω από τον ΕΟΔΥ - Αρνήθηκαν να διαλυθούν

Οι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων εν μέσω πανδημίας, ενώ σε συστάσεις αστυνομικών, αρνήθηκαν να διαλυθούν.

Διαμαρτυρία για τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών δομών με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφει η Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι εκπαιδευτικοί της Ζ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης έξω από τα γραφεία του ΕΟΔΥ επί της Εγνατίας.

Οι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων εν μέσω της πανδημίας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως κάνουν μάθημα με πάνω από 20 παιδιά στην τάξη, την ώρα που όταν εντοπίζεται κρούσμα, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι να παραμείνουν σπίτι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς χωρίς να αποσταλεί καν κλιμάκιο του Οργανισμού για διενέργεια δωρεάν τεστ.



Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, αστυνομικοί έκαναν συστάσεις στους συγκεντρωμένους να διαλυθούν στο πλαίσιο της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, με τους εκπαιδευτικούς να επισημαίνουν την κατάσταση στα σχολεία και τα αστικά λεωφορεία, λέγοντας πως είναι οι τελευταίοι στην παρούσα φάση που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν συνάντηση με εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ, αίτημα που δεν έγινε δεκτό και μετά από λίγη ώρα αποχώρησαν.

«Θέλουμε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά με όρους ασφαλούς λειτουργίας. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για δωρεάν, δημόσια υγεία και παιδεία» δήλωσε σχετικά ο εκπαιδευτικός, Ηλίας Σμήλιος.

Αναλυτικά τα αιτήματα των εκπαιδευτικών:

 · Άμεση παρέμβαση του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια δωρεάν τέστ ανίχνευσης κορωνοϊού από κινητές μονάδες στα σχολεία ,που υπάρχουν τα κρούσματα, σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και βοηθητικό προσωπικό.

· Δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς με ευθύνη του κράτους

· Απολύμανση των σχολείων από ειδικά συνεργεία των Δήμων.

· Άμεση πρόσληψη και διάθεση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

· 15 μαθητές ανώτερο όριο σε κάθε τμήμα

· Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και δημιουργία περισσότερων μικρότερων αριθμητικά τμημάτων.

· Σχολικό νοσηλευτή/τρια σε κάθε σχολείο και σχολιατρική υπηρεσία για τη διαχείριση των κρουσμάτων.

· Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ στον πληθυσμό)