Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία εργαζομένων στην κοινωνική πρόνοια

Η διαμαρτυρία γίνεται λόγω της διαφαινόμενης απώλειας θέσεων εργασίας μετά τη μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος ESTIA II για τους πρόσφυγες.

Παράσταση διαματυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα το πρωί στις 10.00 μέλη του Σωματείου Βάσης στον χώρο της ψυχικής υγείας & κοινωνικής πρόνοιας έξω από το ΥΜΑΘ για τη μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος  ESTIA II, που έχει ως αποτέλεσμα τη στέγαση λιγότερων προσφύγων, αλλά και την απώλεια εργασίας όσων αππασχολούνται στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα ESTIA χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ευρωπαϊκά κονδύλια και τα τελευταία 5 χρόνια έχει στεγάσει πάνω από 70000 πρόσφυγες, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα μια σειρά άλλων παροχών και διευκολύνσεων προκειμένου να βοηθηθεί η ένταξή τους.

Οι 4 κυριότερες δυσμενείς αλλαγές αφορούν:

i)    Tη μείωση κατά περίπου 35% - 45% της συνολικής χρηματοδότησης

ii)    Tη ριζική μείωση προσωπικού και άρα προσφερόμενων υπηρεσιών & μειώσεις μισθών. Οι καινούργιες αναλογίες οδηγούν σε μείωση προσωπικού (άρα και απολύσεις) περίπου του 50% των εργαζόμενων στο πρόγραμμα ενώ λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση της χρηματοδότησης πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διατηρηθεί έστω και αυτό το 50% χωρίς οριζόντιες μειώσεις μισθών.

iii)    Τη δραματική πτώση της ποιότητας στέγασης των ωφελούμενων καθώς μέχρι τώρα κατά μέσο όρο ζούσαν 6 άνθρωποι σε κάθε διαμέρισμα ενώ με το νέο πλαίσιο θα στοιβάζονται μέχρι 6 άνθρωποι σε κάθε διαθέσιμο δωμάτιο ενός σπιτιού. Διαπιστώνουμε έτσι πως επιχειρείται η μετατροπή του προγράμματος ESTIA από πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο σε πρόγραμμα δημιουργίας αποθηκών ψυχών.

iv)    Την επέκταση των εξώσεων αφού με παλιότερη υπουργική απόφαση δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για παράταση της διαμονής, ούτε κάποια εναλλακτική πρόβλεψη για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ανίατες ή δυσίατες ασθένειες, επιζήσαντες έμφυλης βίας, θύματα βασανιστηρίων, καθώς και ωφελούμενους η παραμονή των οποίων στο πρόγραμμα επιβάλλεται για επιτακτικούς λόγους ανθρωπιστικής φύσεως. Στο νέο πρόγραμμα οι φορείς υλοποίησης εκβιάζονται να προχωρούν σε εξώσεις ωφελούμενων χωρίς καν να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για αυτό.