Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία σπουδαστών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ για υποβάθμιση των πτυχίων τους

Σπουδαστές ζητούν απαντήσεις για το τι θα γίνει το καλοκαίρι και εάν αυτοί θα λάβουν πτυχίο ή βεβαίωση ενώ απαιτούν να αποφοιτήσουν με τον παλιό νόμο.

Καταγγέλοντας την υποβάθμιση των πτυχίων τους και ζητώντας να μην περάσει ο νέος νόμος για την Παιδεία, συγκεντρώθηκαν έξω από το ΥΜΑΘ σπουδαστές της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ λίγο μετά τις 12:00.

Οι σπουδαστές αναφέρουν πως «οι απόφοιτοι της "τάξης µαθητείας" αποκτούσαν έως τώρα πτυχίο επιπέδου EQF5 και των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ πτυχίο ειδικότητας, επιπέδου EQF4, επαγγελµατική εµπειρία καθώς και συντάξιµα ένσηµα µε ιατροφαρµακευτική περίθαλψη για όσο διάστηµα πραγµατοποίησαν πρακτική άσκηση. Όμως, ο νέος νόμος (Ν. 4763/2020 - ΦΕΚ 254/Α/21-12-2020) υποβαθμίζει τις Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ σε µεταγυµνασιακή κατάρτιση ΣΕΚ ή ΕΣΚ και στο επίπεδο 3 κατόπιν, µάλιστα, πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ».

Οι ίδιοι ζητούν απαντήσεις για το «τι θα γίνει το καλοκαίρι και εάν αυτοί θα λάβουν πτυχίο ή βεβαίωση» ενώ απαιτούν να αποφοιτήσουν με τον παλιό νόμο.

«Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για την υποβάθμιση του πτυχίου μας από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 3. Βέβαια όμως η κα. Κεραμέως δεν έδωσε απαντήσεις και σε αυτό το θέμα ερχόμαστε ξανά με μια ακόμη πανελλήνια συγκέντρωση, που θα είναι αυτή τη φορά πορεία στη Θεσσαλονίκη, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με την πρώτη ΕΠΑΣ, τη δεύτερη ΕΠΑΣ που είμαστε εμείς και την ΕΠΑΣ του Ωραιοκάστρου», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κύρου, μαθητής και πρόεδρος της ειδικότητας τεχνιτών υποστήριξης, συστημάτων υπολογιστών.

Να σημειωθεί πως προηγήθηκε πορεία των σπουδαστών από το Άγαλμα Βενιζέλου έως το ΥΜΑΘ ενώ τη στήριξη τους στη δράση επέδειξαν και μέλη του ΣΕΤΕΠΕ, κάνοντας μια στάση από τη μοτοπορεία που πραγματοποίησαν νωρίτερα με προορισμό τα γραφεία της Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας.