Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρίες εμπόρων για τα έντομα στα δέντρα της οδού Τσιμισκή

Έμποροι της οδού Τσιμισκή διαμαρτυρήθηκαν για έντομα που καταστρέφουν τα δέντρα και τα εμπορεύματα - Άμεση αντίδραση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τις διαμαρτυρίες των εμπόρων προκάλεσαν τα έντομα που καταστρέφουν τα δέντρα της οδού Τσιμισκή και έχουν κατακλύσει τα πεζοδρόμια και τις εισόδους των καταστημάτων, αποτελώντας εστία μόλυνσης με κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Για το ζήτημα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκη απέστειλε επιστολή στον δήμο Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, ωστόσο φέτος είναι πιο ενισχυμένο από ποτέ και είναι ιδιαίτερα σοβαρό. «Η ποσότητα των εντόμων είναι τόσο μεγάλη που εισέρχονται ακόμη και μέσα στα καταστήματα, καταστρέφοντας εμπορεύματα, λόγω μιας ουσίας που αφήνει σημάδια, τα οποία δεν αφαιρούνται, ζητώντας οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να μεριμνήσουν άμεσα για τον εντατικό καθαρισμό των σημείων στα οποία παρουσιάζεται το πρόβλημα», ανέφερε ο Εμπορικός Σύλλογος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΣΘ ο δήμος Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε άμεσα μετά την επιστολή του. «Η Διεύθυνση Καθαριότητας και Μηχανικών Μέσων του Δήμου Θεσσαλονίκης μας ενημέρωσε εγγράφως ότι πραγματοποιείται συστηματικό σάρωμα σε όλες τις βάρδιες, πρωί-μεσημέρι-βράδυ, ενισχύονται οι προσπάθειες με πρόσθετους εργάτες για την όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση, κάθε εργάσιμη ημέρα καθώς και το Σάββατο η οδός Τσιμισκή χωρίζεται σε τρία μέρη και πλένεται με δύο υδροφόρες και πιεστικό, ενώ προστίθεται περισσότερο απολυμαντικό υγρό στο νερό της υδροφόρας για να μπορεί να απομακρύνει την κολλώδη ουσία που εκκρίνεται από το ράντισμα και τα έντομα και για να αποφευχθεί η ολισθηρότητα που μπορεί να προκαλέσουν».

 Από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Πράσινου & Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Ε.Σ.Θ. έλαβε επιστολή με πλήρη ανάλυση των αιτιών του προβλήματος που προκαλεί το συγκεκριμένο έντομο στα δέντρα, τις δυσκολίες που παρουσιάζει η εξόντωσή του, τις μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με επιστημονικό προσωπικό του Δήμου και άλλων οργανισμών και τέλος, τη σταδιακή αντικατάσταση των δέντρων σε βάθος πενταετίας, καθότι δεν μπορεί να γίνει καθολική αποξήλωση των υφιστάμενων δέντρων.

Επιπλέον ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Κώστα Ιακώβου, όσο και με τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών κ. Στυλιανό Λιακόπουλο, κατά την οποία έλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι προσπάθειες για αντιμετώπιση του προβλήματος θα ενταθούν ακόμη περισσότερο. Ωστόσο είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν χημικά για την εξόντωση των εντόμων καθότι αφενός είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία αφετέρου απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

 Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του ευχαριστεί τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης για την άμεση ανταπόκρισή τους και ευελπιστεί να μειωθεί η ένταση του φαινομένου και να δοθεί σταδιακά οριστική λύση στο πρόβλημα που εδώ και χρόνια παρουσιάζεται στους δρόμους και στα πεζοδρόμια του κέντρου της Θεσσαλονίκης.