Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτύρονται την Τρίτη οι εργαζόμενοι στο Παπαγεωργίου

«Για να πάψουν να υπάρχουν λίστες αναμονής σε διασωληνωμένους ασθενείς χρειάζεται η ανάπτυξη 3500 κρεβατιών ΜΕΘ», αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 12 Μαΐου στις 10 το πρωί μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «πασίδηλη είναι αναγκαιότητα για αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και σε άλλες ειδικότητες ενώ ταυτόχρονα απαραίτητη και η σύσταση κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΕ – ΤΕ και ΔΕ και η εκπαιδευτική αναβάθμιση των ήδη υπηρετούντων. Στηρίζουμε την Δημόσια Υγεία για την αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών με ποιοτικούς όρους».

Αναλυτικά το κάλεσμλα τους:

12η Μαΐου ημέρα των νοσηλευτών στην χώρα με την ισχνότερη στελέχωση στην Ε.Ε. Η πανδημία όμως απέδειξε ότι οι ανάγκες της Κοινωνίας για ένα σύγχρονο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι πάνω από στείρους υπολογισμούς. Δημόσιο Σύστημα Υγείας που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες καλύπτοντας τις ανάγκες του πληθυσμού σε ιδανικούς χρόνους.

Ένα σύστημα που θα σέβεται τους εργαζομένους και θα παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ικανοποιητικούς μισθούς και πρόσθετες αμοιβές, ένταξη στα ΒΑΕ και επαρκή μέσα ατομικής προστασίας. Για να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας τώρα που όλοι έχουν αντιληφθεί τη σημασία του, χρειάζεται επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση. Το σημερινό ύψος των Δημόσιων Δαπανών (4,7% του ΑΕΠ) συγκρίνεται μόνο με τριτοκοσμικές χώρες την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 7,5% του ΑΕΠ.
Απαραίτητο ετήσιο πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων 3000-4000 κατ’ έτος ώστε να καλύπτει τις 1500 αποχωρήσεις που γίνονται ετησίως για να μειώνονται σταδιακά οι κενές οργανικές θέσεις. Αυτονόητη η μονιμοποίηση όλων των έκτακτων υπαλλήλων που στήριξαν το Ε.Σ.Υ. (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ, ατομικές συμβάσεις εργασίας). Άμεση κάλυψη των 317 κενών οργανικών θέσεων και στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου με αξιοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας , πρόσκληση μέσω της κινητικότητας και προκηρύξεις.

Για να πάψουν να υπάρχουν λίστες αναμονής σε διασωληνωμένους ασθενείς χρειάζεται η ανάπτυξη 3500 κρεβατιών ΜΕΘ και η διατήρησή τους ενεργά ανεξαρτήτως των πρόσκαιρων απειλών της δημόσιας υγείας. Οι εξειδικευμένες κλίνες δεν χρειάζονται μόνο για την αντιμετώπιση μιας παροδικής πανδημίας. Είναι και οι μεγάλες λίστες αναμονής που δημιουργούνται ειδικά το Χειμώνα με το κύμα της εποχικής γρίπης αλλά και οι βαριές χειρουργικές επεμβάσεις που καθυστερούν μέχρι να διασφαλιστεί υποστήριξη από μονάδα.

Τέλος πασίδηλη είναι αναγκαιότητα για αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και σε άλλες ειδικότητες ενώ ταυτόχρονα απαραίτητη και η σύσταση κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΕ – ΤΕ και ΔΕ και η εκπαιδευτική αναβάθμιση των ήδη υπηρετούντων. Στηρίζουμε την Δημόσια Υγεία για την αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών με ποιοτικούς όρους. Την Τρίτη 12 Μάη οργανώνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του Νοσοκομείου στις 10π.μ.

Έχουμε φωνή που θα ακουστεί και μέσα από τις μάσκες μας!
Δ.Σ. Σ.Ε.Ν.Π.