Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαψεύδει εμπλοκή της η ΑΡΣΙΣ στην υπόθεση του Γάλλου μοναχού

Η συγκεριμένη υπόθεση ήρθε ξανά στο φως μετά την εξέλιξη που είχε στον Άρειο Πάγο, όπου κατατέθηκε από πλευράς του μοναχού αίτηση αναίρεσης.

Ψευδή και συκοφαντικά χαρακτηρίζει η η ΜΚΟ Άρσις τα όσα αναφέρονται περί εμπλοκή της στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από έναν Γάλλο ιερομόναχο στη Θεσσαλονίκη.

Η συγκεριμένη υπόθεση ήρθε ξανά στο φως μετά την εξέλιξη που είχε στον Άρειο Πάγο, όπου κατατέθηκε από πλευράς του μοναχού αίτηση αναίρεσης η οποία και απορρίφθηκε.

Η ΑΡΣΙΣ χαρακτηρίσει ως ψευδή τον ισχυρισμό ότι είχε αναθέσει μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων στον συγκεκριμένο μοναχό που βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές των Γρεβενών.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

    • Η ΑΡΣΙΣ ουδέποτε «εμπιστεύτηκε σε 52χρονο Γάλλο καθολικό μοναχό του Φραγκισκανικού Τάγματος τη φιλοξενία και επίβλεψη επτά ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από το Πακιστάν».

    • Ο Γάλλος καθολικός μοναχός, όταν προσέγγισε την ΑΡΣΙΣ στις 3/2/2017 για να  ενημερώσει ότι φιλοξενεί τρεις ασυνόδευτους ανηλίκους και χρειάζεται βοήθεια προκειμένου να βρεθεί στέγη γι’ αυτούς, ουδέποτε ανέφερε ότι θέλει να «παράσχει, εθελοντικά, βοήθεια σε ασυνόδευτους ανηλίκους, και ειδικότερα ανηλίκους-αλλοδαπούς που εισήλθαν στη χώρα μας χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα» και ουδέποτε «επικαλέστηκε ότι ανάλογο έργο έχει προσφέρει σε ξενώνα της Σίνδου με δύο ανήλικα παιδιά», όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

    • Η ΑΡΣΙΣ δεν αποδέχτηκε κανένα αίτημα από τον αναφερόμενο μοναχό, αλλά την ίδια ακριβώς ημέρα (3/2/2017), όπως και στη συνέχεια, ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

    • Επειδή η έγκυρη πληροφόρηση αποτελεί αδιαπραγμάτευτη κοινωνική ευθύνη, δε μπορούμε να δεχτούμε τις συκοφαντικές δημοσιεύσεις σε βάρος μιας οργάνωσης που επί  28 χρόνια αγωνίζεται για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών.

    • Ο συντάκτης του εν λόγω δημοσιεύματος όφειλε -όπως επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία και η επαγγελματική ηθική- να είχε απευθυνθεί σε εκπροσώπους της οργάνωσης ώστε να ενημερωθεί για τη θέση της ΑΡΣΙΣ στο εν λόγω θέμα. Άλλωστε, η ΑΡΣΙΣ ήδη από τις 22 Φεβρουαρίου 2017 είχε διατυπώσει τις θέσεις της σε σχετικό δελτίο Τύπου (βλέπε αναλυτικά στο http://www.arsis.gr/anakinosi-schetika-me-tin-ipothesi-ton-tessaron-anilikon/).

    • Να σημειώσουμε επίσης ότι, η λεπτομερής περιγραφή των συνθηκών της κακοποίησης των ανηλίκων θίγει την τιμή και την αξιοπρέπειά τους.

Επιπλέον, με αφορμή το δημοσίευμα που διαστρεβλώνει τα συγκεκριμένα γεγονότα υπογραμμίζουμε ότι:

    • Η παιδική προστασία αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα που απαιτεί ενιαίες πρακτικές και πρωτόκολλα για την διαχείριση της κάθε υπόθεσης, κάθε ανηλίκου με σεβασμό, εμπιστευτικότητα και έμφαση στο βέλτιστο συμφέρον του.

    • Η έλλειψη διαθέσιμων θέσεων για την άμεση φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων που ζουν σε συνθήκη αστεγίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη θυματοποίησή τους.

    • Πάγιο αίτημα των φορέων παιδικής προστασίας είναι η δημιουργία ασφαλών δομών για την φιλοξενία παιδιών σε αστεγία καθώς και η ενιαία εφαρμογή του Ν. 4554/2018 για την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «η ΑΡΣΙΣ προκειμένου να προστατεύσει το έργο της από στρεβλώσεις επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της».