Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ «ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ»

Απλοποιημένο σήμερα το σύστημα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό – Τι αλλάζει με την προστασία της α’ κατοικίας στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη

Από το καλοκαίρι του 2017 έως και σήμερα περίπου 6.500 επιχειρήσεις έχουν καταθέσει αίτηση για υπαγωγή σε εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, πάνω από 59.000 είναι αυτή τη στιγμή σε φάση ετοιμασίας και υποβολής της, ενώ 1.600 έχουν ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία.

Τα παραπάνω ανέφερε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος ήταν ο βασικός ομιλητής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) με στόχο την ενημέρωση των μελών του σχετικά με τις ρυθμίσεις χρεών.

Όπως είπε, υπάρχουν σήμερα δύο εργαλεία για τη ρύθμιση χρεών προς δημόσιο και τράπεζες: ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη που αφορά φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες και μικροέμπορους, και ο εξωδικαστικός μηχανισμός στον οποίο μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις και ομμόρυθμοι εταίροι για όλα τα χρέη τους, καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες για τα χρέη τους προς το δημόσιο.

Ο κ. Κουρμούσης, που συμμετείχε για δεύτερη φορά σε ενημερωτική εκδήλωση του ΕΕΘ, αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν περάσει από τη Βουλή τον Δεκέμβριο σχετικά με την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, και οι οποίες, όπως ανέφερε, απλοποιούν τη διαδικασία και καθιστούν το συγκεκριμένο εργαλείο πιο εύχρηστο για τους οφειλέτες. Συγκεκριμένα, ενώ κάποιος χρειαζόταν 27 δικαιολογητικά για να καταθέσει την αίτηση, πλέον χρειάζεται μόλις τρία, ενώ έντεκα από αυτά βρίσκονται ανηρτημένα στη σχετική πλατφόρμα.

Μία ακόμη αλλαγή που έχει συντελεστεί είναι η αύξηση του ποσού της οφειλής μέχρι το οποίο δεν χρειάζεται η κατάθεση μελέτης βιωσιμότητας προκειμένου να ρυθμιστούν τα χρέη με fast track διαδικασία. Ειδικότερα, από 50.000 ευρώ που ήταν το ανώτατο ποσό, έχει αυξηθεί στις 300.000 ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις 250.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επιπλέον, κατά τον κ. Κουρμούση, οι αλλαγές που έχει φέρει η κυβέρνηση επιτρέπουν στον οφειλέτη να «αφήσει στην άκρη» τα χρέη του προς τις τράπεζες - εφόσον είτε δεν του προσφέρουν ρύθμιση είτε του προσφέρουν μία που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει – και να προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα χρέη του στο δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Κουρμούσης είπε ότι το πλαίσιο θα παραμείνει ως έχει, ωστόσο από το τέλος Φεβρουαρίου θα αφαιρεθεί το εδάφιο που εξαιρεί την πρώτη κατοικία από τη διαδικασία της ρευστοποίησης. Το συγκεκριμένο κομμάτι θα αντικατασταθεί από νέο νόμο, ο οποίος θα προστατεύει την πρώτη κατοικία μέσα από μία πλατφόρμα ανάλογη με αυτή του εξωδικαστικού μηχανισμού. Είναι σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης-τραπεζών για να καταλήξουν σε μία πρόταση που θα παρουσιάσουν στους θεσμούς τις επόμενες ημέρες, ώστε το σχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τη Σοφία Τσιπτσέ, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή λένε ότι η διαδικασία για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα γίνεται αυτοματοποιημένα, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, ο οποίος θα κληθεί να εισάγει στην ειδική πλατφόρμα τα οικονομικά του στοιχεία. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί το κυπριακό μοντέλο της επιδότησης μέρους της δόσης. «Σε περίπτωση που βγει για τον αιτούντα μία δόση στην οποία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, ενδέχεται να υπάρχει πρόβλεψη επιδότησης από το δημόσιο έως 30%. Ουσιαστικά θα υπάρχει τριχοτόμηση της δόσης: ένα κομμάτι θα πληρώνει ο οφειλέτης, ένα θα επιδοτείται και για το τρίτο ίσως θα γίνει κούρεμα από την πιστώτρια τράπεζα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλισμένων-Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης, Χάρης Ευθυμιάδης. Όπως είπε, οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ είναι σήμερα πάνω από 500.000 και, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, ανέρχονται σε δύο εκατ. άτομα. Ζήτησε να διαγραφούν από τις απαιτήσεις τόκοι και προσαυξήσεις, καθώς, όπως είπε, τα χρέη είναι «πλασματικά» και αφορούν τα υψηλά πανωτόκια.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ