Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας - Νέες εμβολιαστικές γραμμές

Σχεδόν τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ασθενών μέσα στον Μάρτιο-Χαραμάδα αισιοδοξίας από τους εμβολιασμούς για τους οποίους προστίθενται άλλες 16 γραμμές

Φόβους ότι θα αναβιώσει ο εφιάλτης του περασμένου Νοεμβρίου προκαλεί η παρατεταμένα κακή επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης, όπου τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν σε καθημερινή βάση σταθερά πάνω από τα 300. Μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας είναι η διαδικασία των εμβολιασμών, που εξελίσσεται χωρίς προβλήματα και μάλιστα ενισχύεται με τη λειτουργία επιπλέον εμβολιαστικών γραμμών.

Την εξαιρετικά ανησυχητική αύξηση σε κρούσματα και εισαγωγές ασθενών παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, απευθύνοντας έκκληση ισχυρή σύσταση και έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων τα επόμενα 24ωρα, προκειμένου «να μην δούμε το χειρότερο σενάριο», ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε, προς γενική απογοήτευση, η αναστολή της επανεκκίνησης της αγοράς για την πόλη.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων το τελευταίο δεκαήμερο σε δήμους της Θεσσαλονίκης, με τον κεντρικό δήμο να φτάνει το +45,69% και τη Χαλκηδόνα να κρατά τα θλιβερά πρωτεία με +335%. Η αύξηση αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο και στο εθνικό σύστημα υγείας με τις νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό να αυξάνονται κατά 270,97% μέσα στον Μάρτιο και την πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ να αγγίζει το 90%.

Την κακή επιδημιολογική εικόνα συμπληρώνουν τα στοιχεία από την ανίχνευση του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, τα οποία δείχνουν σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου το τελευταίο διάστημα.

Νέα εμβολιαστικά κέντρα

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η πορεία των εμβολιασμών που συνεχίζεται απρόσκοπτα τόσο στην πόλη όσο και στην περιφέρεια, η οποία φαίνεται πως έχει ανακόψει το κύμα εισαγωγών ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας στα νοσοκομεία. Μάλιστα, παρά την ανησυχία που έχουν προκαλέσει τα περιστατικά θρόμβωσης σε πολίτες μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της AstraZeneca, στελέχη του υπουργείου ανέφεραν στη Voria.gr δεν έχει καταγραφεί αύξηση των ακυρώσεων προγραμματισμένων ραντεβού, οι οποίες παραμένουν στο αναμενόμενο πλαίσιο, όπως και στα υπόλοιπα εμβόλια.

Στη Θεσσαλονίκη γίνονται περίπου 4.200 εμβολιασμοί την ημέρα, ενώ ο συνολικός αριθμός τους έχει ξεπεράσει από χθες τις 200.000 χιλιάδες, εκ των οποίων περίπου 125.000 αφορούν στην πρώτη δόση και πάνω από 75.000 τη δεύτερη.

Με δεδομένο ότι στη διαδικασία των εμβολιασμών έχουν ήδη ενταχθεί οι ευπαθείς ομάδες, ενώ από χθες άνοιξε η πλατφόρμα και για την ηλικιακή ομάδα 65-69, ολοκληρώνεται σήμερα η νέα φάση ένταξης επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων και γραμμών στο πρόγραμμα «Ελευθερία». Συγκεκριμένα, ανοίγουν 72 νέες εμβολιαστικές γραμμές σε νοσοκομεία της περιφέρειας, κέντρα υγείας και τοπικά ιατρεία, 41 στα όρια της 3ης ΥΠΕ και 31 στην περιοχή ευθύνης της 4ης ΥΠΕ. Από αυτές οι 16 είναι σε τοπικές μονάδες υγείας της Θεσσαλονίκης, τόσο σε αστικές περιοχές, όπως το Ωραιόκαστρο, όσο και σε χωριά, όπως η Μάδυτος, αλλά και ο Σοχός και το Ζαγκλιβέρι που μπαίνουν τώρα στο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Με την ολοκλήρωση της φάσης αυτής πλέον σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Βόρειας Ελλάδας διαθέτουν εμβολιαστικά κέντρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.