Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αιχμές νοσοκομειακών γιατρών για τις ΜΕΘ σε κοντέινερ

Το ζήτημα της έλλειψης χώρου αλλά και την αδυναμία ένα κοντέινερ να υποστηρίξει τη λειτουργία μιας ΜΕΘ θίγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Σκληρή κριτική στον υπουργό Υγείας πραγματοποιεί η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης για τη σημερινή παρουσίαση της δωρεάς δύο φορητών κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο Γεννηματάς από τον κ. Κικίλια.

Η ΕΝΙΘ σχολιάζοντας τις εν λόγω ΜΕΘ επισημαίνει ότι εκεί που τοποθετήθηκαν δημιουργείται σοβαρό ζήτημα με την είσοδο των ασθενοφόρων στο προαύλιο του νοσοκομείου, ενώ διατυπώνουν ενστάσεις για το πώς θα γίνεται η μεταφορά των ασθενών για εξετάσεις, αλλά και πού θα τοποθετηθεί ο υπόλοιπος και αρκετός εξοπλισμός που χρειάζεται κάθε κλίνη.

Αναλυτικά:

Στο πλαίσιο των άοκνων και αποτελεσματικών προσπαθειών των υγειονομικών αρχών του τόπου για την ουσιαστική και πραγματική θωράκιση του συστήματος υγείας, το νοσοκομείο Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη ενισχύθηκε με άλλες δύο κλίνες ΜΕΘ..

..σε containers!

Ναι, ναι, καλά διαβάσατε, σε containers!

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, τα containers είναι τοποθετημένα στην αυλή του νοσοκομείου επί της οδού Εθν. Αμύνης, απέναντι από την είσοδο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Εκεί που σταματούν τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τους ασθενείς στις εφημερίες. Θα δημιουργείται βέβαια μία συμφόρηση, ιδιαίτερα στις μέρες των γενικών εφημεριών, αλλά ..χίλιοι καλοί χωράνε!

Στις φωτογραφίες μπορείτε να διακρίνετε ήδη τον τοποθετημένο εξοπλισμό εντός των containers (κρεβάτια ΜΕΘ, αντλίες χορήγησης φαρμάκων). Δεν μπορούμε να διακρίνουμε τις ομπρέλες και τις σόμπες, που θα είναι απαραίτητες για τη μεταφορά των ασθενών (πχ στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα) τις βροχερές και κρύες μέρες - είμαστε σίγουροι όμως ότι σε κάποια από τις μελλοντικές δωρεές ιδιωτών θα καλυφθεί και αυτή η ανάγκη.

Μεγάλη περιέργεια έχουμε για το που ακριβώς θα στοιβαχτεί όλο το υλικό και όλος ο εξοπλισμός (διαγνωστικός, ασφαλείας - απινιδωτής, καρδιογράφος, υπέρηχος κτλ κτλ) που χρειάζεται σε μία ΜΕΘ. Γι αυτό άλλωστε, για κάθε ΜΕΘ, πέραν της επιφάνειας για τις κλίνες, χρειάζονται μεγάλοι χώροι υποστήριξης και αποθήκευσης. Τα υλικά και τα μηχανήματα θα τα ..πηγαινοφέρνει το προσωπικό από τα απέναντι κτίρια??

Ακόμη μεγαλύτερη περιέργεια έχουμε για το πώς ακριβώς θα καλυφθούν από άποψη προσωπικού οι ασθενείς αυτοί. Θα δεσμεύεται όλο το 24ωρο ένας από τους εντατικολόγους (από αυτούς που δεν φτάνουν) για αυτούς μόνο τους 2 ασθενείς? Ή οι ασθενείς αυτοί θα είναι "στον αυτόματο"?

Εμείς πάντως, για το ζήτημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ, θα προτείναμε στις υγειονομικές αρχές του τόπου να δείξουν τη στοιχειώδη σοβαρότητα και σεβασμό..

..απέναντι στην ελληνική κοινωνία.. Να σταματήσουν να τη βομβαρδίζουν με αριθμούς πλασματικών και προσχηματικών κλινών ΜΕΘ, που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα..

..και απέναντι στο υγειονομικό προσωπικό, το οποίο καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλο και πιο αντίξοες συνθήκες!

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης