Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάζεται η έκθεση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το τοπόσημο

Τα εγκαίνια έκθεσης των προτάσεων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Δημιουργία και ανάκτηση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και ανάδειξη τοπόσημου», πραγματοποιούνται αύριο, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής.

Τα εγκαίνια έκθεσης των προτάσεων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Δημιουργία και ανάκτηση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και ανάδειξη "τοπόσημου" στην αστική περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκλης», πραγματοποιούνται αύριο, στις 18:00, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής.

Τον διαγωνισμό διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (Τ.Ε.Ε. / Τ.Κ.Μ.).

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι 17 διακριθείσες μελέτες, καθώς και οι 54 λοιπές συμμετοχές σε ψηφιακή μορφή. Μετά τα εγκαίνια, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Αρχιτεκτονικής, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Τ.Ε.Ε. / Τ.Κ.Μ. θα απονείμουν τα πέντε ισότιμα βραβεία αξίας 5.000 ευρώ έκαστο, τις πέντε εξαγορές αξίας 1.000 ευρώ η καθεμιά, καθώς επίσης και τις επτά «εύφημες μνείες».

Το σύνολο των παραπάνω βραβείων και εξαγορών, πρόκειται να καταβληθεί εξολοκλήρου από το Δήμο Θεσσαλονίκης το προσεχές διάστημα.

Ο διαγωνισμός ιδεών, με τον γενικό τίτλο «Μικροί Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί», προκηρύχθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 από το Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε / Τ.Κ.Μ., με σκοπό την κατάθεση αρχιτεκτονικών προτάσεων για την περιβαλλοντική και πολεοδομική αναβάθμιση του αδρανούς αποθεματικού χώρων μικρής κλίμακας και, επιπλέον, τον εντοπισμό και τη μελέτη χώρων και παρεμβάσεων για το νέο «τοπόσημο» της πόλης. Στη θεματολογία του περιλαμβάνονταν οι παρακάτω υποενότητες:

  • Ά-κτιστα / ά-χρηστα οικόπεδα / υπολείμματα αστικής γης/ Ακάλυπτοι χώροι
  • Μικρές υφιστάμενες πλατείες
  • Πεζοδρομήσεις
  • Περιβάλλων χώρος ή/και όψεις δημόσιων/ δημοτικών κτιρίων
  • Τοπόσημο

Από το Δήμο Θεσσαλονίκης, προτάθηκαν ενδεικτικά 16 περιοχές του αστικού ιστού, με συνάφεια ως προς τις θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων σημεία πανοραμικής θέας στην Άνω Πόλη, η πλατεία Μουσχουντή, η περιοχή των δυτικών τειχών, η πλατεία του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, η αγορά της οδού Ειρήνης, το αδιάνοικτο τμήμα της οδού Σόλωνος, το πάρκο των οδών Μητροπούλου-Δούσμανη, η περιοχή Καλλιδοπούλου στη συμβολή με Β. Όλγας και, ειδικά για το Τοπόσημο, η ευρύτερη ζώνη του παραλιακού μετώπου.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2013, κατατέθηκαν εμπρόθεσμα στο Τ.Ε.Ε. / Τ.Κ.Μ. 71 προτάσεις. Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων, η Κριτική Επιτροπή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού διαπίστωσε τον έντονο προβληματισμό των Ελλήνων αρχιτεκτόνων για την αναβάθμιση του αστικού ιστού, την ανάκτηση των ανενεργών κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων του καθώς και τον προβληματισμό τους για την ανάδειξη του «τοπόσημου» της πόλης.

Οι περισσότεροι από τους διαγωνιζόμενους επέλεξαν ως φυσικό αντικείμενο της μελέτης τους κάποια από τις προτεινόμενες περιοχές, ενώ υπήρξαν και κάποιες συμμετοχές για άλλες περιοχές του αστικού ιστού της πόλης συναφούς χαρακτήρα, που χρήζουν αναβάθμισης (όπως π.χ. «ακάλυπτοι» στη συμβολή οδ. Αγ. Σοφίας- οδ. Ολυμπιάδος και στη συμβολή Θ. Χαρίση-Αετοράχης κτλ).