Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Νέους εκπαιδευτικούς ορίζοντες ανοίγει το STEM Center του Κολλεγίου Ανατόλια

Επίσημα εγκαίνια για το Anna Papageorgiou STEM Center που δημιουργήθηκε χάρη στις δωρεές του USAD/ASHA, του ιδρύματος Παπαγεωργίου και άλλων φορέων

Εγκαινιάστηκε επίσημα το Anna Papageorgiou STEM Center, το πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο του Κολλεγίου Ανατόλια, το οποίο δημιουργήθηκε χάρη στις δωρεές του κυβερνητικού οργανισμού των ΗΠΑ USAID/ASHA (United States Agency for International Development/ American Schools and Hospitals Abroad) και του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, αλλά και των εφόρων, των αποφοίτων και των γονέων του κολλεγίου, καθώς επίσης ιδιωτών, εταιρειών και οργανισμών.

Το κτήριο, συνολικού εμβαδού 950 τ.μ., που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2020, είναι βιοκλιματικά σχεδιασμένο, με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Μέρος της ρευματοδότησής του καλύπτεται από τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων του έχει αξιοποιηθεί η γεωθερμία, καθώς και η πρωτοποριακή μέθοδος της ηλιακής ψύξης. Τόσο οι καθηγητές, όσο και οι μαθητές του έχουν πρόσβαση στα συστήματα του κτηρίου, βλέποντας στην πράξη τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στον τομέα της ενέργειας.

Το κτήριο στεγάζει τα εργαστηριακά μαθήματα Χημείας, Φυσικής και Βιολογίας για τους μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια (Anatolia High School) και τα προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά / Center for Talented Youth (CTY) Greece. Ταυτόχρονα, είναι το επίκεντρο των δράσεων και των προγραμμάτων που οργανώνει το Κέντρο STE(A)M (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) τόσο για μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια, όσο και για την ευρύτερη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.

«Το κτήριο αυτό, αλλά και το πρόγραμμα που ακολουθεί, που είναι το STEM πρόγραμμα του Κολλεγίου που εδώ και χρόνια εφαρμόζεται, είναι ένα πρόγραμμα πολύ κρίσιμο για την εκπαίδευση. Ζούμε σε μία κοινωνία που αλλάζει πολύ γρήγορα με επιστημονικές ανακαλύψεις, τεχνολογικές ανακαλύψεις, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές σημαντικές. Πρέπει η εκπαίδευση να προσαρμοστεί. Πρέπει να βάλεις τα παιδιά να μπουν σε μία άλλη μαθησιακή προσέγγιση και αυτό κάνει το κέντρο αυτό. Το κάνει με δύο τρόπους: έχει πρωτοτυπίες σημαντικές που δείχνουν στα παιδιά πώς μπορεί ένα κτήριο να αφήνει ένα πολύ χαμηλό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Αυτό χρησιμοποιείται ώστε να παιδιά να κάνουν ενέργειες αναζήτησης επιστημονικής, έρευνας, πειραματισμού και κατόπιν δουλεύοντας όλοι μαζί σε ομάδες με τους καθηγητές τους να μπορέσουν να αποκτήσουν κριτική σκέψη, επιστημονική προσέγγιση και συνειδητοποίηση στο θέμα του περιβάλλοντος», δήλωσε ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Δρ Πάνος Βλάχος.

«Είναι μία υπέροχη μέρα για το Ανατόλια, για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για την Ελλάδα. Θεωρώ πως είναι σημαντικό για την κοινωνία, γιατί οι σπουδές STEM είναι σημαντικές για τους νέους ανθρώπους, δεδομένων των αλλαγών που γίνονται στην παγκόσμια οικονομία τα τελευταία 25 χρόνια. Το να έχουμε ένα κτήριο ειδικά για τη μελέτη των επιστημών της τεχνολογίας, των μαθηματικών διασφαλίζει ότι το Ανατόλια θα διατηρήσει την ηγετική του θέση ως ένα από τα κορυφαία σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εφόρων Κολλεγίου Ανατόλια, Albert Chip Elfner.

Εκ μέρους του ΔΣ του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, ο γραμματέας Μάρκος Παπαγεωργίου, ανέφερε πως το εκπαιδευτικό κέντρο συμβάλλει ώστε να δοθούν ίσες και ποιοτικές λύσεις στην εκπαίδευση της νεολαίας, ενώ εξέφρασε τη χαρά του που το κτήριο φέρει το όνομα της μητέρας του.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος τόνισε πως το κέντρο με τον βιοκλιματικό του χαρακτήρα αποτελεί από μόνο του ένα αυτόνομο εκπαιδευτικό εργαλείο. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πρωτοπόρα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και στο κομμάτι της εκπαίδευσης και θεωρούμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αγκαλιάζουν μία συνολική προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση και της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού συστήματος», επισήμανε.

Το παρών στα εγκαίνια έδωσαν μεταξύ άλλων η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι και ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.