Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αυτή είναι η νέα μονάδα ημερήσιας νοσηλείας του Θεαγένειου (φωτο+vid)

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκαν σήμερα τα εγκαίνια της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Θεαγενείου

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκαν σήμερα τα εγκαίνια της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Θεαγενείου, που δημιουργήθηκε χάρη σε προσωπική δωρεά της Μαριάννας Λάτση, στην περιοχή Ρίγανη της Πυλαίας.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε η δωρήτρια μαζί με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, παρουσία του τέως υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, της υφυπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, του γγ του υπουργείου Γιάννη Κωτσιόπουλου, του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρου Καλαφάτη, του προέδρου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δημάρχου Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδης, του δήμαρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, στελεχών των υγειονομικών αρχών της πόλης και του μητροπολίτη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό.

Η Μονάδα εγκαινιάζεται ακριβώς έναν χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και της δωρήτριας Μαριάννας Λάτση και θα εξυπηρετεί στο εξής τους ασθενείς που έκαναν μέχρι σήμερα τις χημειοθεραπείες τους στον 9ο όροφο του Θεαγενείου. Η μονάδα, η οποία μαζί με τους περιφερειακούς της χώρους εκτείνεται σε 1800 τμ θα εξυπηρετεί έως και 35.000 ασθενείς ετησίως. Διαθέτει συνολικά 41 θέσεις για διενέργεια χημειοθεραπειών (27 πολυθρόνες και 14 κλίνες), 5 ιατρεία, καρδιολογικό εργαστήριο, αίθουσα αιμοληψιών, χώρο επειγόντων περιστατικών, φαρμακείο, χώρο αναμονής συνοδών, τραπεζαρία, αποδυτήρια και άλλους βοηθητικούς χώρους και ρομποτικό σύστημα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων. Με τη λειτουργία της αναμένεται να αποσυμφορήσει καταλυτικά τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Θεαγενείου, να περιορίσει τις λίστες αναμονής και να συμβάλει στον εξορθολογισμό και στη σωστή αξιοποίηση τόσο των χρηματικών πόρων όσο και του ανθρώπινου δυναμικού του Νοσοκομείου.

Ευτυχής και συγκινημένη δήλωσε η Μαριάννα Λάτση, καθώς η μονλαδα φέρει το όνομα του αείμνηστου συζύγου της, ο όποιος έφυγε από τη ζωή πριν από 14 χρόνια νικημένος από τον καρκίνο. «Είμαι πολύ ευτυχής που είμαστε σήμερα όλοι εδώ για να εγκαινιάσουμε αυτό το στολίδι, για το οποίο δούλεψε πάρα πολύς κόσμος με πολλή αγάπη για να μπορέσει αυτός ο χώρος να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας που έχουν τόσο πολύ ανάγκη, να μπορούν να κάνουν τη θεραπεία τους σε έναν όμορφο περιβάλλον και οι εργαζόμενοι που είναι ήρωες να μπορούν σε ένα όμορφο περιβάλλον να κάνουν τη δουλειά τους. Είμαι πολύ συγκινημένη, πολύ ευτυχής που εγκαινιάζουμε αυτή τη μονάδα σήμερα που θα δώσει πολύ μεγάλη βοήθεια στη Βόρεια Ελλάδα που τόσο έχει ανάγκη». Σε ερώτηση για τα συναισθήματα που έχει για το ότι η μονάδα φέρει το όνομα του αείμνηστου συζύγου της είπε: «Από εκεί ξεκινάμε. Γιατί εκεί εγώ έζησα, εκεί γνώρισα αυτήν την ασθένεια και ξέρω πάρα πολύ καλά πώς αισθάνονται και οι ασθενείς, αλλά και οι οικογένειές τους που κι αυτοί είναι ήρωες, γιατί πρέπει να τους στηρίζουν. Κάνω το καθήκον μου κι αυτά που παίρνω πίσω όταν βλέπω τους ασθενείς, όταν βλέπω τον κόσμο που εργάζεται εκεί, είναι το καλύτερο δώρο για μένα».

Τη δωρήτρια ευχαρίστησε εκ μέρους της πολιτείας ο υπουργός Υγείας, ο οποίος έκανε λόγο για σημαντική προσφορά στο ΕΣΥ. «Σήμερα απευθυνόμαστε στους ανθρώπους που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση και πλέον στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε αυτή τη μονάδα, η οποία δεν είναι ένα απλό στολίδι, αλλά καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι, το οποίο χρειαζόμασταν σε κάτι πάρα πολύ ευαίσθητο, τους ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο. Τα ευχαριστήρια είναι ακόμα μεγαλύτερα, διότι στην πραγματικότητα αυτές όλες οι δράσεις είναι υποχρέωση της πολιτείας. Αυτοί οι άνθρωποι στην πραγματικότητα συνεπικουρούν σε όλη την προσπάθεια που κάνει η πολιτεία. Πιστεύουμε λοιπόν ότι μέσα σε όλες τις δράσεις που έχουν γίνει, αυτή θα αποτελέσει μία δωρεά, η οποία θα είναι βάση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι ανθρώποι που βρίσκονται στην ευάλωτη θέση, την ασθένεια τους», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Από την πλευρά της η κ. Γκάγκα σημείωσε πως «ο χώρος αυτός είναι συνδεδεμένος με ένα εξαιρετικό κέντρο εδώ στη Θεσσαλονίκη, το Θεαγένειο, όπου υπάρχει όλη η απαιτούμενη ομάδα, η υποστήριξη, η εμπειρία, η γνώση για την κατάλληλη θεραπεία στον κατάλληλο άνθρωπο με την κατάλληλη ομάδα υποστήριξης».

Καλαφάτης

Ανάσα ζωής για χιλιάδες πολίτες χαρακτήρισε τη μονάδα ο Σταύρος Καλαφάτης. «Αποδεχόμαστε την εξαιρετική και σημαντικότατη αυτή δωρεά. Αντιλαμβανομαστε ότι συμβάλλει στην προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη θωράκιση και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με ποιοτικοτερη παροχή υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας. Ενώνουμε δυνάμεις, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και, βεβαίως, βάζουμε τα θεμέλια της επόμενης ημέρας για μια καλύτερη δημόσια υγεία», είπε.

Η διοικήτρια του Θεαγενείου, Λιάνα Κουρτέλη - Ξουρή, χαρακτήρισε τη νέα μονάδα ένα πρωτοποριακό έργο, το οποίο θα ανακουφίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής επικρατείας που καλύπτει το νοσοκομείο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δημιουργήθηκε για να δώσει ελπίδα και φως ζωής».

Την ιδιαίτερα συγκινητική ομιλία της κ. Λάτση διαδέχτηκε το συγκλονιστικό βίντεο της δημοσιογράφου Αριάδνης Γερασιμίδου να μιλάει για τον καρκίνο της, ο οποίος τελικά την πήρε από τη ζωή στις αρχές Οκτωβρίου.

Τιμητική πλακέτα και δίπλωμα τιμής απένειμε στη δωρήτρια ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος.