Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα-«Θα ματώσουμε για να γίνουν τα έργα»

Για ένα τεχνικό πρόγραμμα φιλόδοξο μίλησε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας - Το Τεχνικό Πρόγραμμα παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Μάκης Κυριζίδης.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021 της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, ύψους 34,3 εκατ. ευρώ, ενέκρινε τα ξημερώματα το δημοτικό συμβούλιο, εν μέσω κριτικής από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Για ένα τεχνικό πρόγραμμα φιλόδοξο, που μπορεί να εισφέρει στην υπόθεση ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, βελτιώνοντας συνθήκες και υποδομές προς το συνολικό όφελος της πόλης έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Κατά τη διάρκεια της θητείας μας είμαστε σε καθεστώς lockdown και μέτρων επί δέκα μήνες. Την ίδια ώρα ερχόμαστε να αυξήσουμε κατά δέκα εκατομμύρια το τεχνικό πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Κατά την τοποθέτησή του δήλωσε «περήφανος» καθώς «μέσα στο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων μας σχεδιάσαμε, υλοποιούμε και δεσμευόμαστε ότι θα ολοκληρώσουμε όλα αυτά που πραγματικά αφορούν τη διοίκησή μας. Θα ματώσουμε πραγματικά για να ολοκληρωθούν».

«Θέλουμε να δούμε την πλατεία Διοικητηρίου να μην είναι ένα κουφάρι, το ξύλινο ντεν της παραλίας να έχει δημιουργηθεί, η πλατεία Αριστοτέλους να έχει σχεδιαστεί και να αρχίσει η υλοποίησή της, οι Στάβλοι Παπάφη να είναι ένας πνεύμονας Πολιτισμού στην περιοχή της Τούμπας, πολλοί ποδηλατόδρομοι, γειτονιές με πράσινο, με ωραία πεζοδρόμια, φωτισμένες για να νιώθει κάθε πολίτης ότι ο δήμος ασχολείται με αυτόν». «Αν όλες αυτές οι δεσμεύσεις, ο προγραμματισμός σας φαίνεται ότι είναι μια διοίκηση χωρίς όραμα και που δεν προσπαθεί, νομίζω ότι ζείτε σε άλλη πόλη».

«Στόχος βασικός είναι μέσα στην πανδημία να απορροφήσουμε και το τελευταίο ευρώ», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης, τονίζοντας ότι σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος δήμος σε χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα. Έκανε λόγο για ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που θα υλοποιείται με στόχευση και με ελάχιστα χρήματα των δημοτών».

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη – 34 εκατ. ευρώ για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 – Τι προβλέπει

«Για το Τεχνικό Πρόγραμμα αυτό δεν μπορώ να πω ότι είμαι αντίθετος σε κάποια μεγάλα έργα, που αναφέρονται. Αλλά το θέμα είναι κατά πόσο δίνεται η εντύπωση της υλοποίησης», ανέφερε ο Βασίλης Γάκης από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα». Διερωτήθηκε πόσα από αυτά τα έργα που περιλαμβάνονται μέσα στο Πρόγραμμα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν.

Κρητική στη διοίκηση άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» Γιώργος Ορφανός. Όπως ανέφερε, πολλά από τα έργα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Ζέρβας έλκουν την χρηματοδότησή τους από κρατικά, ευρωπαϊκά και ιδιωτικά κονδύλια, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, η επέκταση της περιφερειακής οδού και το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου κατηγόρησε τη διοίκηση ότι πέταξε στα σκουπίδια τα έργα της προηγούμενης διοίκησης. «Πριν από ένα χρόνο σας δώσαμε χρόνο, δεν σας αποδώσαμε ευθύνες, αναγνωρίσαμε ότι είστε μια νέα δημοτική αρχή, που δικαιούται χρόνο. Σήμερα έχετε πετάξει στα σκουπίδια το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας, έχετε πετάξει στα σκουπίδια τα σοβαρά έργα της προηγούμενης διοίκησης. Εάν έχετε διαφωνία με αυτό σας προκαλώ να μας πείτε που βρίσκονται τα έργα που άφησε πίσω η διοίκηση Μπουτάρη. Σήμερα ένα χρόνο μετά δεν έχετε καμία δικαιολογία για το Τεχνικό Πρόγραμμα, που παρουσιάζεται. Ένα πρόγραμμα διαχειριστικό, τακτοποιητικό, εξυπηρέτησης και χωρίς κανένα όραμα», τόνισε.

«Κάθε πρόγραμμα κρίνεται στην εφαρμογή του για το εάν είναι ρεαλιστικό», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» Σπύρος Βούγιας και σχολιάζοντας τα μεγάλα εμβληματικά έργα που έχει βάλει στην ατζέντα η διοίκηση του δήμου ανέφερε ότι είναι δουλειά άλλων και πως ενδιαφέρουν όχι μόνο τον δήμο αλλά κάθε πολίτη. Για τον αρχιτεκτονικό της πλατείας Αριστοτέλους τόνισε ότι και την προηγούμενη χρονιά συζητήθηκε και πως το μόνο που έγινε είναι η αλλαγή της ονομασίας του έργου.

«Για αντιγραφές προηγούμενων προγραμμάτων και της διοίκησης Μπουτάρη», έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Διερωτήθηκε ποιους εξυπηρετούν τα έργα, τους δημότες ή όπως είπε, είναι έργα βιτρίνας.