Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έγραψαν συνθήματα πάνω στο «Meteoron» (φωτο+vid)

Οι άγνωστοι έγραψαν συνθήματα όπως «προσδοκώ ανάσταση νεκρών» και «Ιησούς Χριστός Νικά» πάνω στη βάση του γλυπτού «Meteoron»

Στόχος αγνώστων έγινε το γλυπτό «Meteoron» που έχει τοποθετηθεί από τον περασμένο Μάιο στο παρκάκι απέναντι από το δημαρχιακό μέγαρο, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως διακρίνεται στις φωτογραφίες της Voria.gr, οι άγνωστοι έγραψαν συνθήματα όπως «προσδοκώ ανάσταση νεκρών» και «Ιησούς Χριστός Νικά» πάνω στη βάση του γλυπτού, που είναι από γρανίτη.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης Εφραίμ Κυριζίδη «ο αγώνας ενάντια στους βανδαλισμούς είναι συνεχής. Στα σημεία όπου παρεμβαίνουμε, σε λίγα μόλις 24ωρα σημειώνεται ξανά βανδαλισμός».

Παρόμοιο περιστατικό με συνθήματα στη βάση του γλυπτού «Meteoron» είχε σημειωθεί, όπως είπε ο αντιδήμαρχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και πριν από περίπου δύο εβδομάδες, με το αρμόδιο συνεργείο του δήμου να σπεύδει για να αποκαταστήσει άμεσα την εικόνα του έργου.

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ το κόστος του καθαρισμού

Το κόστος για τον καθαρισμό των μνημείων, των γλυπτών και γενικότερα όλων των χώρων όπου καταγράφονται βανδαλισμοί υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη.

«Τρέχει μια εργολαβία 70.000 ευρώ, για δύο χρόνια, για τον καθαρισμό των σημείων όπου υπάρχουν γκράφιτι, μουντζούρες και βανδαλισμοί. Ο εργολάβος διαθέτει ειδικό μηχάνημα και επεμβαίνει κυρίως σε μνημεία, όπως η Αγίας Σοφίας και πέριξ του Λευκού Πύργου», τονίζει στι ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Κατασκευών της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων έχει δύο άτομα προσωπικό που ασχολούνται με τέτοιου είδους καθαρισμούς στην πόλη, ενώ πιο εκτεταμένες επιχειρήσεις εκτελούνται σε συνεργασία και με την Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.

Τα 5 μνημεία που έχουν βανδαλιστεί τις περισσότερες φορές

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά ...18 φορές χρειάστηκε η επέμβαση του δήμου Θεσσαλονίκης για να καθαριστεί από κάθε είδους βανδαλισμούς, συνθήματα και μουντζούρες, το άγαλμα του Βενιζέλου που βρίσκεται στην Πλατεία Δικαστηρίων, στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αριστοτέλους εντός του 2021.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη, η αρμόδια υπηρεσία έχει καθαρίσει τουλάχιστον 20 φορές μέσα στο τελευταίο επτάμηνο το τοιχίο που βρίσκεται δίπλα στην Καμάρα, εκεί όπου αναγράφονται συνεχώς διάφορα συνθήματα.

Τα υπόλοιπα μνημεία, στα οποία καταγράφονται οι περισσότεροι βανδαλισμοί στη Θεσσαλονίκη, με βάση την καταγραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, είναι ο χώρος γύρω από τον Λευκό Πύργο, ο περίγυρος της Αγίας Σοφίας, αλλά και η Ροτόντα.

«Πρέπει να εξωραΐσουμε τον δημόσιο χώρο. Να είμαστε αμείλικτοι και να επιστρέφουμε στην κανονικότητα μετά από κάθε βανδαλισμό, ενώ όλοι -δήμος, δημοτική αστυνομία, ΕΛΑΣ- θα πρέπει να έχουμε τα αντανακλαστικά σε τέτοιες συμπεριφορές, να επιβάλλονται πρόστιμα και να οδηγούνται στο αυτόφωρο όσοι βανδαλίζουν», πρόσθεσε ο κ. Κυριζίδης.