Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για τα 80 χρόνια του British Council στην Ελλάδα

Η πορεία του British Council στην Ελλάδα άρχισε το 1939, όταν ιδρύθηκε το πρώτο γραφείο στην Αθήνα, ενώ από το 1945 λειτουργεί γραφείο στη Θεσσαλονίκη

Τα 80 χρόνια πολιτιστικής παρουσίας του στην Ελλάδα γιόρτασε το British Council Ελλάδας με μια εορταστική εκδήλωση που πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη στην οποία ήταν παρούσα η Βρετανίδα Πρέσβυς στην Ελλάδα, Kate Smith.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι δημοτικών, δημόσιων και στρατιωτικών αρχών της Θεσσαλονίκης, συνεργάτες του British Council Ελλάδας από πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς φορείς της πόλης καθώς και πλήθος φίλοι του από τον τομέα της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και της εκμάθησης αγγλικών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Η Βρετανίδα Πρέσβυς στην Ελλάδα, Kate Smith, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το British Council, τη συμβολή του στην εδραίωση των στενών δεσμών εμπιστοσύνης και φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο και την παγκόσμια παρουσία του ως ένας θεσμός συνώνυμος με το ανοιχτό πνεύμα που χαρακτηρίζει τη Βρετανία, έκανε μια αναδρομή στην ιστορία και το έργο του Βρετανικού Συμβουλίου στην πόλη μας, με τη δημιουργία του πρώτου γραφείου του λίγο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πορεία του British Council στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1939, όταν ιδρύθηκε το πρώτο γραφείο του στην Αθήνα, ενώ το 1945 ξεκινάει η λειτουργία του γραφείου του στη Θεσσαλονίκη. Το 1958 διενεργήθηκαν για πρώτη φορά οι εξετάσεις Αγγλικών του Κέιμπριτζ. Μέχρι σήμερα, 1,5 εκατομμύριο Έλληνες έχουν λάβει πιστοποίηση γλωσσομάθειας (Cambridge Assessment English) από το British Council. Παράλληλα, 2.000 παιδιά και ενήλικες παρακολουθούν μαθήματα αγγλικών κάθε χρόνο στο διδακτικό κέντρο του British Council στην Αθήνα και 60.000 υποψήφιοι φοιτητές και απόφοιτοι βρετανικών πανεπιστημίων εξυπηρετούνται ετησίως από τις εκπαιδευτικές του υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι 11.000 Έλληνες σπουδάζουν ετησίως στη Βρετανία και 17.000 σε βρετανικά προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα.

H Διευθύντρια του British Council στην Ελλάδα, κυρία Αναστασία Ανδρίτσου, τόνισε την αφοσίωση του οργανισμού στην προώθηση των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και την προσήλωσή του στη δημιουργία ευκαιριών για καινοτόμες και μακροχρόνιες συνεργασίες ανάμεσα στις δύο χώρες με βάση την αμοιβαιότητα, τον σεβασμό, τον επαγγελματισμό, τη δημιουργικότητα και την ακεραιότητα.

Η Επίτιμη Πρόξενος της Βρετανίας και Επικεφαλής του British Council στη Θεσσαλονίκη και του Τομέα Εκπαίδευσης στην  Ελλάδα, κυρία Μαρία Τσακάλη, αναφέρθηκε στη διαχρονικά καταλυτική συμβολή της Θεσσαλονίκης στην  ανάπτυξη καινοτόμων  προγραμμάτων ιδιαίτερα στην Εκπαίδευση καθώς και στις αρχές της αμοιβαιότητας και συνεργασίας που σταθερά   διέπουν τις δραστηριότητες του οργανισμού, από την έναρξη της λειτουργίας του.