Skip to main content

Κόκκινα μπαλόνια στον ουρανό της Θεσσαλονίκης για τη Γενοκτονία των Ποντίων(vid)

Στη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας απελευθερώθηκαν σε εκδήλωση των Ποντίων κόκκινα μπαλόνια στον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Κόκκινα μπαλόνια στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, στη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας, άφησαν οι συμμετέχοντες στην αποψινή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Εθνικής Αρμενικης Επιτροπής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πελοποννησιακών Σωματείων.

Με την αποψινή εκδήλωση και τα αναμμένα κεράκια μνημοσύνης ενώνονται συμβολικά τρία μνημεία, το Αρμενικό Μνημείο Χατσκάρ, ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και η προτομή του Δημήτριου Υψηλάντη.



Στον χαιρετισμό της η Σοφία Σαχινίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων δήλωσε: «Λίγο πριν χαράξει η 19η Μαΐου, όπου τα στρατεύματα του Κεμάλ αποβιβάζονται στην Σαμψούντα, εμείς οι Πόντιοι κρατάμε τα θύματά μας στην καρδιά μας και πρέπει να μάθουν όλοι ότι η ιστορία των Ποντίων είναι ένα κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση να βάλει στην ατζέντα της το θέμα της διεθνοποιησης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».



Η εκδήλωση έκλεισε με τους ήχους της ποντιακής λύρας να δονούν την ατμόσφαιρα και να προκαλούν ρίγη συγκίνησης, ενώ ακούστηκαν και αρμένικες μελωδίες. Παράλληλα με στεφάνια που κατατέθηκαν στην προτομή του Δημητρίου Υψηλάντη.