Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά - «Να κερδίσουν οι απεργίες»

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εκδήλωση στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο για τα εργασιακά με συμμετοχή και του Νάσου Ηλιοπούλου.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα εργασιακά εξαπέλυσε η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης μέσω εκδήλωσης που πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία της 9ης Νοεμβρίου.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος τόνισε τη σημασία της μαζικής συμμετοχής στις επικείμενες απεργίες, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του στους απολυμένους της εταιρείας «Μαλαματίνα».

«Πρέπει να σκεφτούμε την έννοια της αλληλεγγύης. Γίνονται μια σειρά από δράσεις αλληλεγγύης από ανθρώπους που τους λείπουν τα 5 και 10 ευρώ που δίνουν. Όμως η αλληλεγγύη είναι μια αρετή που υπάρχει στον κόσμο της εργασίας, όχι στο αντίπαλο νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο», υπογράμμισε.

«Πρέπει να κερδίσουμε στις απεργίες που έρχονται για να μην μπορούν να κανιβαλίζουν όποιον θέλουν στα εργασιακά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφερόμενος σε διάφορες περιπτώσεις εργατικών και εργασιακών αγώνων στη χώρα αλλά και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Τόνισε επίσης ότι «οι συλλογικές συμβάσεις δείχνουν ότι δεν είμαστε στη φεουδαρχία. Υπάρχει ένα εργαλείο για να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με περηφάνια και να ζουν την οικογένειά τους όχι μόνο με αξιοπρέπεια αλλά και με περηφάνια. Οπότε όμως ακούγονται αυτές οι δύο λέξεις, η εκάστοτε εργοδοσία τα κάνει... κόλαση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε θετικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «είναι ζήτημα επί της αρχής. Όπου υπήρχαν δικαιώματα στην Ευρώπη έγινε με πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Και αυτό πρέπει να γίνει και τώρα» και προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να επανέλθουμε σε ένα παλιό καθεστώς. Δεν συζητάμε απλά για μια επαναφορά γιατί και το παλιό πλαίσιο είχε πάρα πολλές τρύπες. Συλλογικά πρέπει να παλέψουμε, πολιτικά και κοινωνικά, για ένα νέο πλαίσιο που θα δίνει περηφάνια στους εργαζόμενους και ασφάλεια καθώς η πολιτική δεν είναι κάτι που εξαντλείται σε ανακοινώσεις και κοινοβουλευτικό επίπεδο».

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε και ο γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» Γιώργος Λιάκας, ο οποίος τόνισε ότι στόχος τους είναι να επιστρέψουν στις θέσεις τους όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι και να εφαρμοστεί το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας. «Έχουμε λιώσει τις ζωές μας με 20-30 χρόνια δουλεύοντας στο εργοστάσιο της "Μαλαματίνα". Σκοπός μας δεν είναι να κλείσει η εταιρεία, αλλά να επέλθει η νομιμότητα και να εφαρμοστεί το σχέδιο εξυγίανσης», τόνισε ο κ. Λιάκας, παραθέτοντας στοιχεία από τη δικαστική τροπή που έχει πάρει η υπόθεση. Παράλληλα ανέφερε ότι η απεργία θα συνεχιστεί τουλάχιστον για έναν μήνα ακόμη, έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου όπως είπε, ενώ, ευχαρίστησε τον κόσμο που στηρίζει τον απεργιακό τους αγώνα από το υστέρημά του.

Από την πλευρά της η δικηγόρος του σωματείου εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» Νεκταρία Ελευθερία Αγγελάκη υπογράμμισε την ανάγκη συμμετοχής στην απεργία της 9ης Νοεμβρίου συνδέοντάς τη και με τις κινητοποιήσεις στη «Μαλαματίνα». Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία αναφερόμενη σε σειρά νομοσχεδίων που πέρασαν από τη Βουλή, χαρακτηρίζοντάς τα αντεργατικά. «Η απεργία στις 9 Νοεμβρίου πρέπει να αποτελέσει τη ναυαρχίδα για την πολιτική αλλαγή και την ανατροπή των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη», επισήμανε και πρόσυεσε: «Ο αγώνας στη "Μαλαματίνα" αφορά όλους τους εργαζόμενους σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς εκεί είναι ο πρώτος μεγάλος αγώνας ενάντια στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη. Η κυβέρνηση και η διοίκηση της εταιρείας έχουν ως στόχο να επιβληθούν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και όχι οι συλλογικές. Αυτό φοβούνται, αυτό δεν θέλουν», ανέφερε και υποστήριξε ότι «ο νόμος Χατζηδάκη είναι «δυσλειτουργικός ακόμη και για τις επιχειρήσεις και όχι μόνο φυσικά για τους εργαζόμενους».

Στην εκδήλωσε μίλησε και η Ελίνα Μαραγκού, φοιτήτρια που εργάζεται στον κλάδο της εστίασης, η οποία επέκρινε τις εργασιακές συνθήκες που βιώνει η νεολαία. «Είμαστε 20 χρόνων και μετράμε τα κέρματά μας για να ζήσουμε. Αυτό πρέπει να ανατραπεί. Ακόμη και αν δουλεύεις, τα χρήματα δεν φτάνουν για τις πρώτες 20 ημέρες του μήνα, πόσο μάλλον μετά και τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη», είπε.

Μάλιστα, ανέφερε πως «δεν υπάρχει η επιλογή πανεπιστήμιο σκέτο, παρά μόνο το πανεπιστήμιο και εργασία μαζί για τους περισσότερους από εμάς», τονίζοντας ότι η νεολαία πρέπει και αξίζει να πάρει ανάσα. «Για να μην πέσουμε στα γόνατα πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι», συμπλήρωσε και απηύθυνε κάλεσμα από την πλευρά της στην πανελλαδική απεργία της 9ης Νοεμβρίου.

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων από τους εισηγητές πραγματοποιήθηκε συζήτηση και παρεμβάσεις από το κοινό, ενώ υπήρχε και καλάθι συλλογής τροφίμων για τους απεργούς και τους απολυμένους της «Μαλαματίνα». Μεταξύ των παρευρισκομένων στην εκδήλωση ήταν και ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.