Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έκλεισε χειρουργική αίθουσα του Θεαγένειου λόγω μετακίνησης αναισθησιολόγου

Την υποστελέχωση του αντικαρκινικού νοσοκομείου καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι που ζητούν να καλυφθούν τα κενά με μόνιμο προσωπικό - Τι απαντά η διοίκηση

Το κλείσιμο μίας χειρουργικής αίθουσας, εξαιτίας της μετακίνησης ενός αναισθησιολόγου σε άλλο επίσης υποστελεχωμένο νοσοκομείο, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Θεαγένειου.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αποτέλεσμα της μετακίνησης αυτής ήταν να μειωθούν κατά 20% οι χειρουργικές επεμβάσεις και να αυξηθεί η αναμονή των ογκολογικών ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν.

Σε ανακοίνωσή τους το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει ότι το τελευταίο διάστημα το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης του μοναδικού αντικαρκινικού – ογκολογικού νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα επιδεινώθηκε, καθώς δεν έγινε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, προσλήφθηκε ελάχιστο επικουρικό προσωπικό, ενώ σημειώθηκε μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων προσωπικού. Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει το σωματείο, κι ενώ υπήρξε απώλεια εργαζομένων λόγω αναστολών, άνοιξαν νέα τμήματα στο νοσοκομείο και μεταφέρθηκε το τμήμα ημερήσιας νοσηλείας στην Πυλαία, χωρίς να έχει προληφθεί το απαραίτητο προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι το Θεαγένειο ήταν από τα ελάχιστα νοσοκομεία της χώρας που στην πανδημία όχι μόνο δεν ανέστειλε την κανονική του λειτουργία, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες κατάφερε να συνεχίσει τη φροντίδα και θεραπεία χιλιάδων ογκολογικών ασθενών, και ζητούν να σταματήσουν οι μετακινήσεις, να επιστρέψει στο νοσοκομείο το προσωπικό, που είναι απολύτως απαραίτητο, και να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμες προσλήψεις.

Τι απαντά η διοίκηση του Θεαγενείου

Μιλώντας στη Voria.gr, η διοικήτρια του νοσοκομείου, Λιάνα Κουρτέλη – Ξουρή, ανέφερε πως πράγματι ένας αναισθησιολόγος μετακινήθηκε από την ΥΠΕ σε άλλο νοσοκομείο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα πράγματι να μειωθεί ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων. «Η ΥΠΕ έχει την ευθύνη να καλύψει όλα τα νοσοκομεία της αρμοδιότητάς της. Αποσπάστηκε ένας αναισθησιολόγος προφανώς όχι αναίτια. Αναγκαστικά μειώθηκαν οι επεμβάσεις, αλλά θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα λυθεί γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια σημείωσε πως για την καθημερινή λειτουργία το νοσοκομείο χρειάζεται επτά αναισθησιολόγους, οπότε ο αριθμός τους πρέπει να είναι μεγαλύτερος, προκειμένου να καλύπτονται και τα ρεπό. «Κάναμε έναν μεγάλο αγώνα για να στελεχώσουμε το αναισθησιολογικό τμήμα, γιατί πρέπει να υποστηρίξουμε πέντε χειρουργικές αίθουσες συν την αίθουσα ανάνηψης και τη μονάδα Νίκος Κούρκουλος. Αυτό το νοσοκομείο έχει μία ιδιαιτερότητα που πρέπει κανείς να τη δει με μεγάλη ευαισθησία. Δεν είναι γενικό νοσοκομείο. Αυτό που ζητούν οι άνθρωποι είναι να είναι το τελευταίο νοσοκομείο από το οποίο θα μετακινηθεί. Αν χρειαστεί θα δώσει, όπως το έκανε και όλο τον καιρό της πανδημίας. Είχε έρθει νοσηλευτικό προσωπικό επικουρικό που μετακινήθηκε στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου, για να τη στελεχώσει. Όπως βοηθήσαμε το νοσοκομείο Χαλκιδικής με δύο βοηθούς ακτινολόγου. Όσον αφορά όμως άλλα πράγματα, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μία ένδεια σε ό,τι αφορά τους αναισθησιολόγους σε όλη τη χώρα και στη δική μας υγειονομική περιφέρεια, όμως υπάρχει μία ιδιαιτερότητα στο δικό μας νοσοκομείο, που είναι το μοναδικό ογκολογικό από τα όρια της Αθήνας και πέρα. Είναι αυτό που καλύπτει όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό δείχνει πως αυτό το νοσοκομείο θα πρέπει να είναι προστατευμένο και να τυγχάνει αυτών που δικαιούται. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, γιατί προσφέρει πάρα πολλά», τόνισε.

Η διοικήτρια του νοσοκομείου ανέφερε πως ποτέ δεν γίνονται προκηρύξεις για το σύνολο των κενών, ωστόσο, βλέποντας το πρόβλημα στελέχωσης της νοσηλευτικής υπηρεσίας, στις 3 Φεβρουαρίου του 2022 το διοικητικό συμβούλιο έλαβε απόφαση να εγκριθεί η προκήρυξη και των 111 κενών οργανικών θέσεων και απεστάλησαν ήδη για προκήρυξη οι 16. Ήδη, ολοκληρώθηκε η προκήρυξη έξι θέσεων ειδικευμένων γιατρών στη βαθμίδα του επιμελητή Β’ και συγκεκριμένα ενός ακτινολόγου, ενός αναισθησιολόγου, ενώ γαστρεντερολόγου με εμπειρία στην επεμβατική ακτινολογία και τριών παθολόγων – ογκολόγων, εκ των οποίων κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται. Από δε παλαιότερη προκήρυξη αναμένεται η πρόσληψη 14 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων και διοικητικού προσωπικού.

Η κ. Κουρτέλη – Ξουρή ανέφερε πως πράγματι το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο, όπως δείχνει το γεγονός ότι ζητούνται 111 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επαρκώς στελεχωμένο για να λειτουργήσει. Για τη δε λειτουργία της μονάδας Νίκος Κούρκουλος επισήμανε πως, παρά τις όποιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, από τις 14 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία, η οποία έγινε πλήρης στις 18 Απριλίου, εξυπηρετήθηκαν 7.308 ασθενείς.