Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εκστρατεία εξπρές για το ξήλωμα παράνομων πινακίδων

Συνεργεία μπαίνουν από αύριο για να καθαρίσουν τη Μουδανίων, τη Λαγκαδά και το δρόμο προς το αεροδρόμιο μέχρι τη Δευτέρα.

Εκστρατεία εξπρές για την καθαίρεση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από τρεις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης θα είναι σε εξέλιξη από αύριο και μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Συνεργεία που μισθώθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης θα προχωρήσουν αυτές τις πέντε μέρες σε καθαίρεση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανιών, την οδό Λαγκαδά (ειδικά στην αερογέφυρα της Σταυρούπολης) και τη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής.

Τα ίδια συνεργεία, στο πλαίσιο της επιχείρησης ευπρεπισμού των κεντρικών οδικών αρτηριών, που αποτελούν και εισόδους της πόλης, θα απομακρύνουν κλαδιά και πεσμένα δέντρα δίπλα από τις πινακίδες.

Τη σχετική ενημέρωση έκανε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, λίγο διάστημα μετά τη σχετική συνέντευξη τύπου που είχε δώσει για το θέμα με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιάννη Σάββα.

«Είναι ένα στοίχημα το οποίο το έχουμε βάλει με την τον εργολάβο, στον οποίο ανατέθηκε το έργο. Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει τίποτα άσχημο και βρώμικο και γι' αυτό θα επιβλέπουμε την όλη επιχείρηση. Θα  προσπαθήσουμε από αύριο, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με τη βοήθεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία βάζει τα πρόστιμα στους διαφημιστές να ευπρεπίσουμε τους δρόμους. Δεν ακολουθούμε τιμωρητική πολιτική αλλά πολιτικής συμμόρφωσης για τον ευπρεπισμό της πόλης προς όλους. Η επιχείρηση θα γίνει με συνεργεία που θα μισθώσει η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, αλλά θεωρώ ότι επιλέξαμε έναν εργολάβο που ξέρει και την ανακύκλωση και τον τρόπο διαχείρισης αυτών των υλικών. Η ανάθεση έγινε από την Πολιτική Προστασία και την προτροπή της Πυροσβεστικής, στο πλαίσιο έκτακτων αναγκών, γιατί αν πηγαίναμε με διαγωνισμό θα το κάναμε του χρόνου. Μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχει τελειώσει η επιχείρηση. Αν παραστεί και πάλι ανάγκη θα συνεχίσουμε. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε το έργο και στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, σε περιοχές όπως Τούμπα, Χαριλάου και αλλού, όπου υπάρχουν δεκάδες παράνομες πινακίδες. Υπάρχουν εκατοντάδες πινακίδες σε όλους τους δρόμους και αν λειτουργήσει καλά η παρέμβαση θα τη συνεχίσουμε», τόνισε η κ. Πατουλίδου.

Επιχείρηση και για τα μπάζα

Η αντιπεριφερειάρχης μάλιστα αναφέρθηκε και στην απομάκρυνση μπάζων και ογκωδών αντικειμένων από συγκεκριμένα σημεία, που έχουν μετατραπεί σε ανεξέλεγκτες χωματερές σε όλο το νομό, εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά και για την πρόκληση πυρκαγιών.

«Με όλα όσα έζησε η χώρα από τις πυρκαγιές είναι πολύ κρίσιμη η απομάκρυνση μπαζών και ογκωδών αντικειμένων σε διάφορα σημεία στους κατά τόπους δήμους του νομού. Πριν από ένα μήνα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ζήτησε από την Περιφέρεια, να απομακρύνουμε παλιά αντικείμενα που έχουν πεταχτεί σε δρόμους δημοτικούς ή επαρχιακούς, δεν έχει σημασία, για να περιοριστεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Οι δήμοι, στους οποίους αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από τη συσσώρευση μπαζών και ογκωδών, είναι Δέλτα, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού – Ευόσμου και Θεσσαλονίκης σε τμήμα του Σειχ Σου. Ειδοποιήσαμε εδώ και καιρό τους δήμους και ζητήσαμε να τα απομακρύνουν, αλλά διαπιστώσαμε πως δεν έχουν τη δυνατότητα. Αυτοί που μερίμνησαν για την καθαριότητα των χώρων τους ήταν οι δήμοι Θέρμης και Πυλαίας – Χορτιάτη», τόνισε η κ. Πατουλίδου.

Υπενθυμίζεται πως σύσκεψη με τους αντιδημάρχους Καθαριότητας των δήμων συγκάλεσε και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος τους ζήτησε να δημιουργήσουν χώρους προσωρινής αποθήκευσης μπάζων και ογκωδών, προκειμένου στη συνέχεια εξειδικευμένη εταιρία ανακύκλωσης να τα διαχειρίζεται. Στόχος να μην υπάρχει αυτή η εικόνα των διάσπαρτων και επικίνδυνων χωματερών στο νομό.

Η κ. Πατουλίδου στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους σκουπιδότοπους που έχουν δημιουργηθεί σε περιοχές όπως το αλιευτικό καταφύγιο του Λουδία. «Πάνω στο δρόμο υπάρχουν πεταμένοι καναπέδες, ντουλάπες, καρέκλες και εγκυμονούν κινδύνους. Έχουμε συνεννοηθεί με όλους τους δήμους να κάνουμε από κοινού διαχείριση, για την απομάκρυνσης αυτών των αντικειμένων και επειδή δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, μπαίνει μπροστά η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, με την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής, ώστε να μη μαζευτούν από κάπου και να πεταχτούν κάπου αλλού. Αλλά να διοχετευτούν σε χώρους όπου μπορεί να γίνει σωστά η διαχείριση και η ανακύκλωση τους», σημείωσε.

Όλη αυτή την επιχείρηση θα την επωμιστεί η Περιφέρεια, καθώς όπως υπογράμμισε η κ. Πατουλίδου, «οι δήμοι δηλώνουν αδυναμία και το μόνο που θα κάνουν είναι να υποδείξουν κατάλληλους χώρους για τη συγκέντρωση των απορριμμάτων».