Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 30% πάνω τα έξοδα στην εστίαση - Κλείνουν τα μαγαζιά τους Δευτέρα και Τρίτη

Σε ασφυξία ο κλάδος της εστίασης με τις νέες εξελίξεις - Ανησυχία για το επόμενο διάστημα καθώς οι έξοδοι των Θεσσαλονικέων είναι περιορισμένες

Εγκλωβισμένη στο γαϊτανάκι των σχεδόν καθημερινών ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, βρίσκεται η εστίαση που βλέπει το λειτουργικό της κόστος να εκτοξεύεται, την ώρα που η κίνηση ειδικά τις καθημερινές κάθε άλλο παρά θετικά αποτιμάται. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες (μεταξύ άλλων ηλιέλαιο, κρέατα, αλεύρι, ψάρια, ζάχαρη κ.α.) έχουν εκτοξεύσει, κατά μέσο όρο, το κόστος λειτουργίας κατά 30% των εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως μία 10λιτρη συσκευασία ηλιέλαιου κόστιζε 15 ευρώ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ σήμερα έχει φτάσει στα 26 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι πίτες για τα σουβλάκια έχουν ακριβύνει από 12% έως 30%, ενώ έχουν «τσιμπήσει» οι τιμές και σε λαχανικά, βούτυρα, γαλακτοκομικά, τυριά και ζάχαρη. Επίσης, σημαντική αύξηση που αγγίζει το 15% καταγράφεται στα κρέατα.

Ανησυχία για τις ελλείψεις

Το πλαφόν που έχει τεθεί στο ηλιέλαιο για τους επιχειρηματίες της εστίασης, δυο δεκάλιτρα ή τέσσερα πεντάλιτρα ανά ΑΦΜ, δημιουργεί ανησυχία, την ώρα μάλιστα που το ειδικό λάδι για φριτέζα βρίσκεται, πλέον, σε έλλειψη. Δεν είναι λίγοι οι εστιάτορες που σκέφτονται, σε περίπτωση που οι ελλείψεις συνεχίσουν να υφίστανται, να περιορίσουν τις τηγανητές πατάτες, κολοκυθάκια, κλπ. και να στραφούν στις…πατάτες φούρνου.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης», επιχειρηματίας, Νίκος Νυφούδης, «δεν υπάρχουν περιθώρια για απορρόφηση των ανατιμήσεων από τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε αλλαγές των τιμοκαταλόγων τους με τις αυξήσεις στις τιμές των μερίδων να φτάνει ακόμη και το 15%».

Κλειστά … Δευτέρα και Τρίτη

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα έξοδα τους δεδομένου πως σχεδόν αποκλειστικά το Σαββατοκύριακο και το απόγευμα της Παρασκευής κινείται με καλούς ρυθμούς ο κλάδος της εστίασης, καταστήματα του κλάδου, κυρίως εστιατόρια, περιφερειακά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, δεν λειτουργούν Δευτέρα και Τρίτη.

Η ακρίβεια που έχει χτυπήσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, δεδομένης και της όποιας ανησυχίας συνεχίζει να δημιουργεί σε κάποιους Θεσσαλονικείς ο κορωνοϊός που δείχνει να καραδοκεί έστω και σιωπηλά, αποτελούν τροχοπέδη για τις εξόδους, με αποτέλεσμα τις καθημερινές πολλά καταστήματα εστίασης να έχουν άκρως περιορισμένη κίνηση.

Σε μέγγενη ο κλάδος

Σε έναν κλάδο που μετράει ήδη πάνω από 2.000 λουκέτα, πανελλαδικά το 2021, ιδιαίτερο προβληματισμό για το επόμενο διάστημα προκαλεί και η αύξηση του ενεργειακού κόστους, που πρωτοστατεί μεταξύ του μείγματος προβλημάτων που υφίστανται.

Όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου λογαριασμοί από 900 ευρώ εκτοξεύτηκαν στα 1.900, άλλοι από 3.600 στα 8.900 ευρώ, γεγονός που δυσκολεύει τις επιχειρήσεις να το διαχειριστούν οικονομικά. Όπως επισημαίνουν άνθρωποι του κλάδου αν συνεχιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέα λουκέτα.