Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ελάχιστες οι παραγγελίες σε πετρέλαιο θέρμανσης

Η μέση τιμή σήμερα είναι 1,15 ευρώ/λίτρο στα αστικά κέντρα, στην επαρχία 3 με 5 λεπτά ακριβότερη και στα νησιά περίπου 10 με 15 λεπτά πιο αυξημένη.

Πρώτη ημέρα διανομής πετρελαίου θέρμανσης σήμερα και οι καταναλωτές το αγοράζουν κατά περίπου 21% πιο ακριβά σε σχέση με πέρυσι, όπως υποστήριξε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της 'Ενωσης Ιδιοκτητών Πρατηρίων Καυσίμων Θεσσαλονίκης "Ο Αγιος Χριστόφορος", Θέμης Κιουρτζής. Κατά τον κ. Κιουρτζή, «η μέση τιμή σήμερα είναι 1,15 ευρώ/λίτρο στα αστικά κέντρα, στην επαρχία 3 με 5 λεπτά ακριβότερη και στα νησιά περίπου 10 με 15 λεπτά πιο αυξημένη, δηλαδή οι νησιώτες θα πληρώσουν 1,25-1,30 ευρώ το λίτρο».

«Ο κόσμος τις προηγούμενες χρονιές ζητούσε περίπου 1.000 λίτρα τις πρώτες ημέρες διάθεσης, ενώ φέτος οι περισσότερες παραγγελίες είναι της τάξης των 300 έως 400 ευρώ», επισήμανε ο κ. Κιουρτζής και πρόσθεσε ότι «πέρυσι, με 300 ευρώ, ο καταναλωτής έπαιρνε 315 λίτρα και φέτος παίρνει 255 λίτρα με τα ίδια χρήματα».

Υπογράμμισε δε ότι «ταυτόχρονα δεν υπάρχει αύξηση των εισοδημάτων, για να μπορεί κάποιος να καλύψει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που είναι 200 ευρώ στα 1.000 λίτρα, σε σχέση με την περσινή χρονιά».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Πρατηρίων Καυσίμων Θεσσαλονίκης ανέφερε επίσης ότι «τα προηγούμενα χρόνια είχαμε την πρώτη ημέρα διάθεσης πετρελαίου περίπου 30 παραγγελίες, αλλά φέτος με δυσκολία είναι πέντε οι παραγγελίες που έχουμε».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΝ.ΒΕ.Θ, το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί ακόμη και σήμερα το είδος θέρμανσης με τη μεγαλύτερη κατανάλωση για εκατομμύρια καταναλωτές στη χώρα μας, είναι δε η μοναδική πηγή ενέργειας η οποία είναι ορατή από τον καταναλωτή, αποθηκεύεται στον χώρο του και μπορεί να μετρηθεί από τον ίδιο η ποσότητά του, με απόκλιση μικρότερη του 0,5%, καθώς επίσης διακινείται από πολλούς προμηθευτές, με αποτέλεσμα να αποκλείεται η μονοπωλιακή εξάρτηση.