Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ελαφρά υποχώρηση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες (Πίνακας)

Το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης βρίσκεται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες σε φάση ελαφράς υποχώρησης - Δείτε τον πίνακα.

Σε φάση ελαφράς υποχώρησης βρίσκεται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αυτό προκύπτει, τόσο από τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, όσο και από τις μετρήσεις της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, τις οποίες διενεργεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Αντιθέτως, αυξητική τάση παρατηρείται στους λεγόμενους "σκληρούς" δείκτες της πανδημίας, δηλαδή στον αριθμό των ατόμων που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες ή σε κλίνες ΜΕΘ, στα νοσοκομεία της πόλης, καθώς βεβαίως και στον αριθμό των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους εξ αιτίας της covid-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης κατέγραψε 6.196 κρούσματα, έναντι 7.571 την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου (24-30/11), σημειώνοντας μείωση κατά 18,90%. Την ίδια ώρα η πανελλαδική μείωση ήταν μικρότερη, της τάξης του 10,96% καθώς από τα 44.131 κρούσματα της περιόδου 24 έως 30 Νοεμβρίου, πέσαμε στα 39.292 την περίοδο 1-7 Δεκεμβρίου.

Όμως και την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου είχε παρατηρηθεί υποχώρηση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης καθώς, σε σχέση με την εβδομάδα από 17 έως 23 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκε μείωση της τάξης του 6,48%. Ειδικότερα, από τα 8.096 κρούσματα την περίοδο 17-23/11, πέσαμε στα 7.571 την περίοδο 24-30/11. Στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε και η πανελλαδική μείωση η οποία ήταν της τάξης του 6,68% (από τα 47.290 κρούσματα, στα 44.131). Συνολικά, δηλαδή, η μείωση των κρουσμάτων κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ήταν περίπου 23,5% (βλέπε σχετικό πίνακα).

Αυτό πιστοποιείται και από τις μετρήσεις στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος στα οποία η συγκέντρωση του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού αρχίζει να υποχωρεί. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων παρατηρείται μείωση της τάξης του 19% στην εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου με 5 Δεκεμβρίου.

Αντίθετη διαδρομή καταγράφει δυστυχώς ο σκληρότερος όλων των δεικτών που αφορά στον αριθμό των θανάτων από covid-19. Συγκεκριμένα, στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων ο εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά περίπου 30%, από τους 494 την εβδομάδα 10 έως 16 Νοεμβρίου στους 643 την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.