Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι έξι που εξανάγκαζαν ανηλίκους να ζητιανεύουν

Κατά τη διάρκεια των απολογιών τους φέρεται να αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ισχυριζόμενοι πως ζητιάνευαν για λόγους επιβίωσης.

Ελεύθεροι χωρίς να τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή οι έξι Ρομά υπήκοοι Βουλγαρίας που φέρεται να υποχρέωναν παιδιά σε επαιτεία στη Θεσσαλονίκη για να έχουν οι ίδιοι οικονομικό κέρδος.

Κατά τη διάρκεια των απολογιών τους φέρεται να αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ισχυριζόμενοι πως ζητιάνευαν για λόγους επιβίωσης. Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφορικά με τη σύλληψή τους εξανάγκαζαν, κατά περίπτωση και καθημερινά σε επαιτεία τα ανήλικά παιδιά τους (ακόμα και μηνών) ή τα άφηναν για τον ίδιο λόγο υπό την εποπτεία και σε κάποιες περιπτώσεις τα παρέδιδαν στους υπόλοιπους συνεργούς τους.

Σε κάθε περίπτωση, τα ανήλικα παιδιά, τα οποία υποχρέωναν να επαιτούν για πολλές ώρες, δεν φοιτούσαν σε σχολείο, ενώ δεν σιτίζονταν σωστά και κοιμούνταν σε πεζοδρόμια, κάτι που έθετε σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δράστες διήγαγαν βίο που δεν συνάδει με την δραστηριότητά τους ως επαίτες, καθώς καρπώνονταν οι ίδιοι το οικονομικό όφελος από την εργασιακή εκμετάλλευση των προαναφερόμενων ανηλίκων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες έπαιρναν τα χρήματα και πήγαιναν σε ταβέρνες και καζίνο σε Σκόπια και Βουλγαρία.