Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Λίγο πριν τον μαύρο Νοέμβρη - Εισαγωγές ρεκόρ για το 2021 στο ΑΧΕΠA

Το μοντέλο του Νοεμβρίου αναγκάζονται να εφαρμόσουν οι υγειονομικές αρχές με μετατροπή άλλων κλινικών σε COVID και αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα

Ένα βήμα πριν από τον μαύρο Νοέμβριο βρίσκεται επιδημιολογικά η Θεσσαλονίκη, όπου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η αύξηση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Κατειλημμένες εξάλλου είναι σχεδόν στο σύνολό τους οι κλίνες στις κλινικές και στις ΜΕΘ όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αναγκάζοντας τις υγειονομικές αρχές της πόλης να εφαρμόσουν το μοντέλο που υιοθέτησαν στο δεύτερο σφοδρό κύμα της πανδημίας, μετατρέποντας κλινικές άλλων ειδικοτήτων σε COVID και επιστρατεύοντας υγειονομικές μονάδες από τον ιδιωτικό τομέα.

Αριθμός - ρεκόρ εισαγωγών για το 2021 καταγράφηκε στην τελευταία εφημερία του ΑΧΕΠΑ, η οποία ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής με συνολικά 71 θετικά περιστατικά. Αξιοσημείωτα υψηλοί ήταν οι αντίστοιχοι αριθμοί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που έκλεισε σήμερα στις 8 το πρωί την εφημερία του με 39 εισαγωγές επιβεβαιωμένων περιστατικών και 28 ύποπτων και με κατειλημμένες και τις 18 κλίνες ΜΕΘ. Ο μεγάλος αυτός αριθμός θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικός, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο δέχεται κατά κανόνα τον μικρότερο αριθμό ασθενών στις εφημερίες του, εξαιτίας της απόστασής του από το κέντρο της πόλης.

Ενδεικτικά της κακής επιδημιολογικής εικόνας της Θεσσαλονίκης ήταν τα αποτελέσματα των rapid test που διενεργήθηκαν κατά την εφημερία του Σαββάτου στο ΑΧΕΠΑ, στο οποίο συνέρρευσαν περισσότεροι από 400 πολίτες, δημιουργώντας τεράστιες ουρές. Ο δείκτης θετικότητας μέχρι το μεσημέρι, διάστημα κατά το οποίο εκτιμάται ότι πηγαίνουν συνήθως ασθενείς που έχουν υπόνοιες ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό έφτασε το 19%, για να πέσει μέχρι το τέλος της ημέρας στο 10-11%, ποσοστό που κρίνεται επίσης πολύ υψηλό.

Διακομιδές σε ιδιωτικές κλινικές – Αναβάλλονται χειρουργεία

Η ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία της πόλης έχει οδηγήσει τις υγειονομικές αρχές σε πλήρη αναπροσαρμογή του σχεδιασμού που είχαν εφαρμόσει τον Ιανουάριο, όταν τα κρούσματα ήταν πολύ περιορισμένα. Από την προηγούμενη εβδομάδα και σε καθημερινή βάση αυξάνουν τη χωρητικότητα των κλινικών ΜΕΘ αδειάζοντας κλινικές κοινής νοσηλείας και χειρουργικές μονάδες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζονται σημαντικά οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι ασθενείς των απλών κλινικών διακομίζονται στις πέντε ιδιωτικές κλινικές που έχουν διαθέσει από 20 έως 40 κλίνες η καθεμία για την αποφόρτιση του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει επανενεργοποιηθεί και το μνημόνιο συνεργασίας με την κλινική αποκατάστασης Αρωγή, το οποίο ήταν σε ισχύ αλλά είχε αδρανοποιηθεί, ώστε να διακομίζονται εκεί περιστατικά κορωνοϊού. Στελέχη του υπουργείου εξήγησαν στη Voria.gr ότι στη συγκεκριμένη κλινική δεν διακομίζονται βαριά περιστατικά, αλλά ασθενείς που βρίσκονται στην αποδρομή της νόσου και χρειάζονται οξυγόνο και νοσηλεία για ακόμη λίγες ημέρες προτού πάρουν εξιτήριο.

Οι υγειονομικοί της πόλης εκτιμούν ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδα του Νοεμβρίου, ωστόσο δεν απέχουμε πολύ και προβλέπουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών εντός της εβδομάδας και πιθανή αποκλιμάκωση προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης αναμένεται να εξεταστούν στις συναντήσεις που θα έχει αύριο και μεθαύριο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, με τις υγειονομικές αρχές της πόλης.