Skip to main content

Μαρτίου: Οι λαμαρίνες του Μετρό έφυγαν αλλά το εμπόδιο με τα ακατοίκητα στη Σόλωνος έμεινε

Η Σόλωνος σκοντάφτει πάνω σε ακατοίκητα, τα οποία, πέραν του ότι έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, ανακόπτουν την όδευση - Τι ισχύει με τη διάνοιξη

Οι λαμαρίνες του εργοταξίου του Μετρό απομακρύνθηκαν απελευθερώνοντας ένα τμήμα της οδού Σόλωνος στην περιοχή της 25ης Μαρτίου, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, με τον δρόμο να τίθεται από τη Δευτέρα σε κυκλοφορία, ωστόσο υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που αναζητά λύση εδώ και 17 περίπου χρόνια.

Η Σόλωνος σκοντάφτει πάνω σε ακατοίκητα σπίτια, τα οποία ανακόπτουν την όδευσή της.

Πρόκειται για δύο ερειπωμένα σπίτια τα οποία βρίσκονται εκατέρωθεν της οδού, μετά τη Φιλελλήνων, παράλληλα προς την οδό Χαλκιδικής, και ένα γωνιακό λίγα μέτρα πιο πέρα με τη μια όψη του να είναι από την πλευρά της Δελφών, στο ύψος της στάσης Γεωργίου.

Τα δέντρα και οι φυλλωσιές έχουν σχηματίσει μια μικρή ζούγκλα, κρύβοντας τα έρημα σπίτια. Η δυσοσμία από ακαθαρσίες ειδικά το καλοκαίρι είναι αφόρητη ενώ το σημείο το βράδυ καθίσταται σχεδόν αδιάβατο και επικίνδυνο.

Μέχρι τώρα το πρόβλημα καλυπτόταν από τις λαμαρίνες του εργοταξίου, μιας και ο δρόμος ήταν κλειστός, όμως τώρα, που δόθηκε στην κυκλοφορία και η περιοχή πήρε βαθιά ανάσα, έγινε ορατό.

Οι κάτοικοι βέβαια της περιοχής το βιώνουν εδώ και χρόνια και ζητούν την κατεδάφιση των ακατοίκητων σπιτιών, καθώς, όπως λένε στη Voria.gr, αποτελούν εστία μόλυνσης.

«Είμαι κάτοικος στην περιοχή εδώ και χρόνια, πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση και να κατεδαφιστούν. Δεν μπορεί να έχει ένα έργο αξιοθαύμαστο με το Μετρό και από εδώ να είναι αυτά τα χάλια. Βρομάει ο τόπος από τις ακαθαρσίες. Μέχρι και σύριγγες έχουμε βρει. Απέναντι είναι το αθλητικό πάρκο "Γαλαξίας", κάθε μέρα περνάνε από εδώ τόσα παιδιά. Φοβάμαι για τα εγγόνια μου», επισημάνει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Χρυσανθόπουλος.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μάκης Κυριζίδης, αναφέρει στη Voria.gr ότι ο δήμος έχει έναν χρόνο που τρέχει το ζήτημα για τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων. «Είναι ένα θέμα στο οποίο δεν έγινε τίποτα εδώ και 17 χρόνια. Κάνουμε ενέργειες βάσει του κώδικα για τις απαλλοτριώσεις. Θα πρέπει να βγει δικαστική απόφαση για την τιμή μονάδος και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία. Θα χρειαστεί να γίνει μελέτη και μετά ο διαγωνισμός για τη διάνοιξη του έργου, ό,τι δηλαδή κάναμε και στην περίπτωση της Αγίου Δημητρίου», υποστηρίζει.

Ο κ. Κυριζίδης επισημαίνει ότι το έργο της διάνοιξης της Αγίου Δημητρίου θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. «Τον επόμενο μήνα υπογράφουμε τη σύμβαση. Πέρυσι αποζημιώσαμε μετά από 40 χρόνια, δώσαμε 1,5 εκατ. ευρώ, κατεδαφίσαμε, κάναμε τη μελέτη, τον διαγωνισμό, και τώρα είμαστε στο ελεγκτικό συνέδριο, στην τελική ευθεία για να ξεκινήσει το έργο», τονίζει.

Ο αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι ο δήμος τρέχει ακόμη δέκα περιπτώσεις διανοίξεων, μεταξύ των οποίων η Σόλωνος, η Δορυλαίου, η Ανατολικής Θράκης κ.ά.