Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ένα νέο μουσείο γεννιέται στην Όσσα Λαγκαδά (φωτο)

Ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» ίδρυσε, δημιούργησε και αναπτύσσει το «Ανοιχτό Μουσείο Αγροτικής Ζωής» - Οι θεματικοί εκθεσιακοί χώροι.

Ένα διαφορετικό μουσείο δημιουργήθηκε και αναπτύσσεται στην Όσσα Λαγκαδά, με πρωτοβουλία, φροντίδα και εθελοντική παρέμβαση του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» και των μελών του.

Το «Ανοιχτό Μουσείο Αγροτικής Ζωής Όσσας» αποτελείται από ένα δίκτυο επισκέψιμων χώρων με ειδικά χαρακτηριστικά ο καθένας, οι οποίοι αλληλοσυμπληρώνονται δημιουργώντας μια πρωτότυπη ενότητα με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του αγροτικού χώρου, τον αγροτουρισμό και την εκπαίδευση.



Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ίδρυση και λειτουργία του «Ανοιχτού Μουσείου Αγροτικής Ζωής Όσσας» ως ενός πρωτότυπου και πρότυπου μουσείου για όλη την Κεντρική Μακεδονία στοχεύει στην υποστήριξη ενός ήπιου τουρισμού με βάση την αγροτική ζωή και την αγροτική παραγωγή (αγροτουρισμού), με σεβασμό στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του οικισμού της Όσσας και με την κινητοποίηση των ίδιων των κατοίκων της, ενώ ταυτόχρονα συνδέεται με δράσεις προβολής και τοπικής ανάπτυξης.

«Το "Ανοιχτό Μουσείο Αγροτικής Ζωής Όσσας" φιλοδοξεί να συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση και αναγνώριση της μορφής και του χαρακτήρα της αγροτικής ζωής στην περιοχή, στη γνωριμία με την αγροτική κοινωνία και με το φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, θα μπορεί να συνδέεται, να συμπληρώνεται και να αναπτύσσεται με άλλες μορφές δράσεων και παρεμβάσεων που θα συμβάλουν στην ισόρροπη και βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη του οικισμού» επισημαίνεται.



Το «Ανοιχτό Μουσείο Αγροτικής Ζωής Όσσας» λειτουργεί σήμερα με τους επισκέψιμους θεματικούς εκθεσιακούς χώρους και συγκεκριμένα:

-   Λαογραφική Συλλογή

-   Παλαιό Παντοπωλείο

-   Παλαιό Τσαγκαράδικο

-   Το «Κονάκι του Παπουτσή» (αποκατάσταση ενός παραδοσιακού κτηρίου στην Όσσα και μετατροπή του σε εκθετήριο σχετικά με την ιστορία της υποδηματοποιίας στον οικισμό - σε εξέλιξη)

-   Ταυτόχρονα, μπορεί κάποιος κατά την περιήγησή του να θαυμάσει το παλαιό και διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο Όσσας (1926), να προσκυνήσει στους δύο ναούς του οικισμού, τον μεταβυζαντινό ναό των Ταξιαρχών (1804) και το ναό της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννας (1868), να περιηγηθεί στα δρομάκια του παλαιού οικισμού και να θαυμάσει τα λιγοστά αλλά ενδιαφέροντα κτίσματα αγροτικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπως την διατηρητέα οικία Χατζή και Χατζηχριστάκη (που αναμένει καρτερικά την αποκατάστασή της), αντιλαμβανόμενος την χαρακτηριστική τυπολογία και μορφολογία μιας παραδοσιακής αγροικίας της Όσσας του 19ου αιώνα.

-   Καθόλη τη διάρκεια του χρόνου λαμβάνουν χώρα στον οικισμό εκδηλώσεις και δράσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με κορυφαία διοργάνωση αυτή του «Πολιτιστικού Ιουνίου - Γιορτής Κερασιού Όσσας» στα τέλη Ιουνίου, με αφορμή την τοπική παραγωγή υψηλής ποιότητας κερασιών.

-   Η μνήμη της Αγία Κυράννας εορτάζεται στις 8/1 και 28/2 και η εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις 8/11.