Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ένας αγροτικός δρόμος – κλειδί για τις εξαγωγές

Η πρόσβαση στο αλιευτικό καταφύγιο Λουδία αποκαθίσταται έπειτα από 12 χρόνια, με παρέμβαση της ΠΚΜ - 10.000 τόνοι μυδιών εξάγονται από εκεί κάθε χρόνο

Ένα από τα σημαντικότερα έργα για 150 οικογένειες αλιέων και μυδοκαλλιεργητών είναι σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για την ασφαλτόστρωση της πρόσβασης στο αλιευτικό καταφύγιο Λουδία, ενός απαράδεκτου χωματόδρομου μήκους 6 χλμ., που εκκρεμούσε για περισσότερα από 12 χρόνια.

Το έργο της κατασκευής του δρόμου για την πρόσβαση στο αλιευτικό καταφύγιο είχε μείνει ημιτελές. Ο δρόμος είναι αγροτικός, όμως εξυπηρετεί 150 οικογένειες αλιέων και μυδοκαλλιεργητών της ευρύτερης περιοχής, αλλά και πολλούς εμπόρους, που παραλαμβάνουν τα αλιεύματα. Όχι μόνο Έλληνες, αλλά και Ισπανούς, Ιταλούς κ.ά., καθώς το προϊόν είναι εξαγώγιμο και φορτώνεται σε φορτηγά – ψυγεία για να ταξιδέψει στις διεθνείς αγορές.

Εξαιτίας του χαρακτηρισμού του δρόμου ως αγροτικού, η ευθύνη ασφαλτόστρωσης του εναπομείναντος –μεγάλου- τμήματος των 6 χλμ., ανήκει στον οικείο δήμο. Ωστόσο, τα οικονομικά του δήμου δεν επαρκούσαν επί δεκαετίες για να υλοποιηθεί το έργο.


Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του δρόμου και τους κινδύνους που κρύβει για εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι τον χρησιμοποιούν καθημερινά φρόντισε να διασφαλίσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 300.000 ευρώ, προκειμένου να κατασκευάσει επιτέλους μια αξιοπρεπή πρόσβαση στο αλιευτικό καταφύγιο.

Εξάλλου, υπήρξε προεκλογική δέσμευση της παράταξης του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, η αποκατάσταση του συγκεκριμένου δρόμου, η οποία πλέον υλοποιείται. Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, «εμείς δεν δίνουμε ανέξοδες υποσχέσεις και για ό,τι δεσμευόμαστε με υπευθυνότητα παράγουμε αποτέλεσμα. Έτσι, ήδη άρχισαν οι εργασίες για την ασφαλτόστρωση της αγροτικής οδού που οδηγεί στο αλιευτικό καταφύγιο του Λουδία (Δ.Δ. Κυμίνων). Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ευαίσθητοι σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και την ενδυνάμωση περιοχών εκτός του στενού αστικού ιστού της πόλης, πάντα έχουν στηρίξει τις εισηγήσεις μας και τους ευχαριστώ θερμά γι' αυτό. Είχαμε συζητήσει το θέμα στη Μητροπολιτική Επιτροπή και υπήρξαν ενστάσεις για το γεγονός ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά μας ο συγκεκριμένος δρόμος, που είναι αγροτικός. Επισήμανα και τότε και επαναλαμβάνω και σήμερα ότι ο συγκεκριμένος δρόμος εξυπηρετεί μια υπερτοπική παραγωγική διαδικασία και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια απέναντι στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσοι άνθρωποι οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να τον χρησιμοποιούν καθημερινά και που υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία. Παρότι αγροτικός δρόμος εξυπηρετεί εκτός των άλλων και μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα τα 6 «άφτιαχτα» χλμ. είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος, από τα Κύμινα ως τις εκβολές του Λουδία. Ο μισός δρόμος είχε ασφαλτοστρωθεί πριν από 12 χρόνια, όμως ο άλλος μισός έμεινε χωματόδρομος, με αποτέλεσμα να είναι γεμάτος λακκούβες, σε κακή κατάσταση λόγω και της κυκλοφορίας φορτηγών, ενώ όποτε βρέχει τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος των αλιέων και μυδοκαλλιεργητών της περιοχής, Κώστας Βερβίτης, «το αλιευτικό καταφύγιο είναι από τα πλέον ενεργά της περιοχής. Μόνο για τα μύδια σκεφτείτε ότι από εδώ εξάγονται περίπου 10.000 τόνοι ετησίως. Η πρόσβαση για τα φορτηγά – ψυγεία και για όλους εμάς είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η αποκατάσταση του δρόμου είναι πάγιο αίτημα δεκαετιών, για ένα χώρο με τόσο έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, οι σημερινές παρεμβάσεις είναι σωτήριες. Έρχονται Ιταλοί, Ισπανοί και έμποροι από άλλες χώρες για να παραλάβουν τα προϊόντα μας και αγανακτούν. Το αλιευτικό καταφύγιο Λουδία εξυπηρετεί 59 νόμιμες μονάδες μυδοκαλλιέργειας, ενώ εκτός των άλλων γίνεται και εμπορία του μπλε καβουριού. Ο αείμνηστος δήμαρχος, Νίκος Γιουτίκας, είχε κατασκευάσει τα πρώτα 4 χλμ. του δρόμου και πλέον ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες και τα υπόλοιπα 6, οπότε δίνεται οριστική λύση σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών».