Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ένας φιλικός προορισμός επενδύσεων για έρευνα, καινοτομία και ανάπτυξη

Άρθρο στη Voria.gr του Κωνσταντίνου Ιακώβου, αντιδημάρχου Καθαριότητας και Μηχανικών Μέσων του δήμου, για την «ψήφο εμπιστοσύνης» στη Θεσσαλονίκη

του Κωνσταντίνου Ιακώβου*

Είναι γνωστή η ιστορία που θέλει λίγα χρόνια πριν ανώτατα στελέχη τεχνολογικού κολοσσού να έχουν επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, αναζητώντας κτήρια για αγορά και εγκατάσταση. Βλέποντας όμως την υψηλή φορολόγηση και το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό πλαίσιο αποθάρρυναν τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι τελικά αποφάσισαν να επενδύσουν σε όμορη, βαλκανική χώρα. Ίσως η ιστορία αυτή να διαδραματίστηκε πολλές ακόμη φορές και απλά να μην την γνωρίζουμε.

Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Πολυεθνικές εταιρείες έρχονται στη Θεσσαλονίκη και δημιουργούν σύγχρονες μονάδες στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της υγείας. Τον δρόμο των στρατηγικών επενδυτικών επιλογών με επίκεντρο την πόλη μας, άνοιξαν εταιρείες όπως η Pfizer, η Cisco και η Deloitte, επιβεβαιώνοντας ότι η Θεσσαλονίκη έχει γυρίσει σελίδα στις παθογένειες του παρελθόντος και αποτελεί πλέον έναν φιλικό προορισμό επενδύσεων για καινοτομία και ανάπτυξη.

Τα οικονομικά οφέλη για την πόλη μας είναι τεράστια. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου και υψηλής τεχνογνωσίας προσωπικού με υψηλές αποδοχές, βάζοντας ανάχωμα στη μετανάστευση των νέων της πόλης μας στο εξωτερικό. Επιπλέον δημιουργούνται προοπτικές σε νέα ερευνητικά πεδία όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η πληροφορική, η βιοτεχνολογία, η Νανοτεχνολογία, η πράσινη ενέργεια και η κυκλική οικονομία.

Αυτή την «ψήφο εμπιστοσύνης» στη Θεσσαλονίκη ενισχύουν και οι επενδύσεις σε ακίνητα που γίνονται από ξένα funds και αγοραστές, οι οποίοι διαβλέπουν την αναπτυξιακή δυναμική που έχει η πόλη Μας, την τρέχουσα δεκαετία. Η κατασκευή του Μετρό, η αναβάθμιση του λιμανιού, ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου «Μακεδονία», η αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού με την κατασκευή υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου γνωστή ως FlyOver, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς ThessINTEC και τα μεγάλα οδικά έργα αποτελούν τα συστατικά στοιχεία της αναπτυξιακής «συνταγής» της Θεσσαλονίκης.

Άλλωστε, η κρίση αποτελεί ευκαιρία για να αναδειχθούν οι δυνατότητες αυτής της πόλης, οι οποίες βρίσκονταν εν ύπνωση τα προηγούμενα χρόνια. Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και ειδικότερα ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει ψηλά στην ατζέντα ένα Νέο Επιχειρηματικό Μοντέλο Ανάπτυξης της πόλης μας μέσα από την ανάδειξη όλων των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων όπως η γεωγραφική θέση, το θαλάσσιο μέτωπο και η ιστορία. Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι σύγχρονες προκλήσεις προχωράμε με ευθύνη και σκληρή/μεθοδική εργασία.

Ο στόχος είναι εφικτός, φτάνει να αντιληφθούμε ότι μέσα από τη σύνθεση δυνάμεων, μπορούμε να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα για την πόλη Μας και τις επόμενες γενιές. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε!

*Ο Κωνσταντίνος Ιακώβου είναι αντιδημάρχος καθαριότητας και μηχανικών μέσων του Δήμου Θεσσαλονίκης