Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ενδιαφέρον για εμπορικά ακίνητα στην Τσιμισκή

Παρά την μεγάλη κρίση στην αγορά ακινήτων, η οδός Τσιμισκή προσελκύει πάντοτε επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι τιμές έχουν μειωθεί ως και κατά 50%.

Η αγορά ακινήτων συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλό βαρομετρικό, τόσο στην αγορά κατοικίας, όσο και στα εμπορικά ακίνητα. Ωστόσο, σε αυτό το υποτονικό περιβάλλον, της μεγάλης προσφοράς και της ολότελα άνευρης ζήτησης, σε συνθήκες καταποντισμένων τιμών, κάτι φαίνεται πως κινείται αλλά σε πολύ συγκεκριμένα σημεία της Θεσσαλονίκης και για αυτές τις επενδύσεις που θα ονομάζαμε μεσαίες.

Ένας δρόμος που πάντοτε συγκέντρωνε επενδυτικό ενδιαφέρον, ήταν και παραμένει η Τσιμισκή, ο βασικότερος εμπορικός δρόμος της πόλης. Η Τσιμισκή, παρότι και αυτή έχασε σε αξίες στα χρόνια της κρίσης, δεν έχασε σε ελκυστικότητα. Με τα όσα δε έχουν προηγηθεί- το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls και το φόβο για bail in με κούρεμα καταθέσεων- επόμενο είναι οι έχοντες χρήματα στα τραπεζικά ιδρύματα, να θέλουν να εξασφαλίσουν την περιουσία τους μα και να έχουν, πιθανώς, κάτι καλύτερο σαν απόδοση.

Έτσι λοιπόν υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι για καταστήματα που βρίσκονται στο λεγόμενο «καλό κομμάτι της Τσιμισκή», το τμήμα από τη Διαγώνιο μέχρι και μετά την πλατεία Αριστοτέλους, ως την Βενιζέλου. Άλλωστε, με τα σημερινά δεδομένα, είναι ευκαιρία να μπορεί κάποιος να αγοράσει κατάστημα επί της Τσιμισκή προς περίπου 18.000 ευρώ το τετραγωνικό, όταν προ κρίσης και μέχρι το 2008 οι τιμές ήταν κοντά στις 30.000 ευρώ/τ.μ.

Σήμερα πλέον, χωρίς αέρα και με τα ενοίκια μειωμένα, είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις σε προνομιούχες περιοχές, για τις οποίες πάντοτε υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές και καλές αποδόσεις για τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στο τμήμα της Τσιμισκή που παραπάνω αναφέρθηκε, υπάρχουν δύο - τρία καταστήματα, εμβαδού 100 -150 τ.μ., προς πώληση, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό, Έλληνας του εξωτερικού αγόρασε από την Hellas Capital Leasing, τμήμα ακινήτου στο εμπορικό κέντρο «Πλατεία», στο οποίο λειτουργεί κατάστημα της «Κωτσόβολος».

Οι τιμές στη Τσιμισκή έχουν μειωθεί ως και κατά 50% και πολλά ακίνητα, στο συγκεκριμένο δρόμο μα και αλλού,  αποτελούν ευκαιρία για όσους διαθέτουν χρήματα. Υπάρχουν αυτοί λοιπόν που θέλουν και μπορούν να αγοράσουν και, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να πουλήσουν αλλά διστάζουν, γιατί αναγκαστικά τα χρήματα που θα πάρουν θα βρεθούν δεσμευμένα σε τραπεζικό λογαριασμό.

Βεβαίως, να λάβουμε υπόψη, ότι στο επόμενο διάστημα, με τις φορολογικές υποχρεώσεις να πέφτουν βροχή και την οικονομία καθημαγμένη, πολλά ακίνητα θα βγούν προς πώληση, εξ' ανάγκης. Μια τέτοια εξέλιξη, είτε αφορά κατοικίες, είτε γραφεία και εμπορικά ακίνητα, θα πιέσει ακόμη περισσότερο την αγορά που κινείται σε ιστορικά χαμηλά, σε ό,τι αφορά πράξεις, έκδοση οικοδομικών αδειών, τιμές.