Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ενίσχυση δομών και υπηρεσιών κατά των εξαρτήσεων

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά σε ίδρυση και λειτουργία Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας του ΟΚΑΝΑ και σε υλοποίηση σχετικού προγράμματος.

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης κατά των εξαρτήσεων υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή των σχετικών προσκλήσεων από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην «ενίσχυση του δικτύου δομών και υπηρεσιών κατά των εξαρτήσεων στον μητροπολιτικό δήμο Θεσσαλονίκης», με δικαιούχο τον ΟΚΑΝΑ και η δεύτερη στο «πρόγραμμα παρέμβασης για έφηβους και νέους με προβληματική χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών και εξαρτητικών συμπεριφορών», με δικαιούχο το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου».

Η πρώτη πράξη περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία δυο παραρτημάτων του Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας του ΟΚΑΝΑ, που απευθύνονται σε άτομα, τα οποία διαβιούν στο δρόμο. Κυρίως πρόκειται για χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών ή και για εξαρτημένα από το αλκοόλ άτομα. Στοχεύουν στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, διασφάλιση της δυνατότητας για ατομική φροντίδα, υγιεινή, σίτιση, ένδυση, κινητοποίηση για αύξηση της ατομικής λειτουργικότητας, επανασύνδεση με κρατικούς φορείς και την κοινότητα, παραπομπή σε ειδικά θεραπευτικά προγράμματα. Επίσης, στην ίδια πράξη εντάσσεται η κινητή μονάδα παρέμβασης, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στα παραρτήματα κέντρου ημέρας. Έχει ως στόχο την παρέμβαση σε περιοχές εκτός του αστικού ιστού και την κάλυψη των υπόλοιπων περιοχών της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης σε συνέργεια με τις ήδη υφιστάμενες δομές κατά των εξαρτήσεων όμορων Δήμων.

Η δεύτερη πράξη αφορά στην υλοποίηση ενός προγράμματος συμβουλευτικής, απεξάρτησης και θεραπείας εφήβων και νέων από τη χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών και εξαρτητικών συμπεριφορών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εφηβικός πληθυσμός αποτελεί την πληθυσμιακή ομάδα με τη μικρότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης θεραπείας και απεξάρτησης για την εξάρτηση και κατάχρηση από νόμιμες ή και παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες και συμπεριφορές, όπως προβληματική χρήση διαδικτύου, τζόγος κτλ. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί μόνο μια αντίστοιχου τύπου δομή για εφήβους και νέους, με ελάχιστο προσωπικό, που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον αριθμό των αιτημάτων υποστήριξης και θεραπείας. Τα τελευταία χρόνια η χρήση παράνομων ουσιών υπερδιπλασιάστηκε στους μαθητές και τριπλασιάστηκε στους νεαρούς ενήλικες, με αποτέλεσμα να καταγράφονται αυξημένα αιτήματα από άτομα της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας στο Σταθμό Συμβουλευτικής Στήριξης και Ενημέρωσης «ΑΡΓΩ».

Στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη και Δέλτα, ο αριθμός εφήβων και νέων είναι βάσει της τελευταίας απογραφής 111.429. Από αυτούς εκτιμάται ότι κάνουν πειραματική χρήση νόμιμων – παράνομων ουσιών περίπου 6.685 άτομα, ενώ ο αριθμός των εφήβων και νέων που εκτιμάται ότι θα εμφανίσει εξαρτητικές συμπεριφορές είναι 33.428.

Ο προϋπολογισμός των δυο πράξεων ανέρχεται σε 1,2 εκ. ευρώ.