Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εννέα δήμοι από τρεις χώρες μίλησαν για την πράσινη μετάβαση (φωτο)

Οι εννέα δήμοι από τις τρεις συμμετέχουσες χώρες παρουσίασαν τα βήματα ενεργειακής μετάβασης που έχουν πραγματοποιήσει αλλά και αυτά που σχεδιάζουν.

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος CONGREGATE στη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή εκπροσώπων από τρεις δήμους της Ελλάδας, καθώς και  άλλους έξι της Βουλγαρίας και της Τσεχίας.

Το έργο CONGREGATE προωθεί την ίδρυση συνεταιρισμών για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μεταξύ δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τσεχική Δημοκρατία. Στο πλαίσιο του έργου διεξάγοται τρεις περιπτωσιολογικές μελέτες ανά χώρα, ενώ υποστηρίζονται μελέτες σκοπιμότητας στους εμπλεκόμενους δήμους.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους δήμους Παύλου Μελά, Αιγάλεω και Φαρσάλων από την Ελλάδα, οι Sofia, Dobrich και Burgas από τη Βουλγαρία και Přeštice, Tábor, České Budějovice από την Τσέχικη Δημοκρατία.

Οι εννέα δήμοι από τις τρεις συμμετέχουσες χώρες παρουσίασαν τα βήματα ενεργειακής μετάβασης που έχουν πραγματοποιήσει αλλά και αυτά που έχουν σχεδιάσει για το μέλλον, ενώ στάθηκαν αρκετά στο ζήτημα των ενεργειακών κοινοτήτων. Το παρών έδωσε και η ευρωβουλευτής με τη ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας.

Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης η Αλίς Κοροβέση, γενική διευθύντρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας INZEB σημείωσε ότι η μεθοδολογία του έργου CONGREGATE θα γίνει δημόσια ώστε να μπορούν όλοι οι δήμοι να επωφεληθούν από τις καλές πρακτικές και να δοθούν απαντήσεις στις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Η Μαρία Σπυράκη στην τοποθέτησή της συνεχάρη τον δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, για τα πρότζεκτ και το ενδιαφέρον του δήμου Παύλου Μελά για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή, τη μείωση των εκπομπών ρύπων και φυσικά την εξοικονόμηση ενέργειας που ήταν το βασικό σημείο της τοποθέτησής της.

Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι «μόλις το 9% του φυσικού αερίου στην ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία», τονίζοντας ότι χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ώστε να υπάρχει μια ισόρροπη κατάσταση στα ενεργειακά.

Παράλληλα, επισήμανε τον ρόλο των πολιτών στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση. «Δεν γνωρίζουν οι πολίτες για την ενεργειακή μετάβαση είτε σε ομαδικό είτε σε ατομικό επίπεδο και πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε στρατηγικές εκστρατείες ενημέρωσης», είπε.

Καταληκτικά η κ. Σπυράκη είπε ότι «η πιο ακριβή ενέργεια είναι αυτή που χάνουμε. Χρειαζόμαστε μια πιο αποτελεσματική ενέργεια και να μπει στο επίκεντρό μας η ενεργειακή μετάβαση. Πρέπει να έχουμε πολύ και πράσινη ενέργεια που δεν χάνεται με τους δήμους στην κεφαλή».

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δερμουτζίδης, τόνισε ότι «τα ζητήματα ενεργειακής κατανάλωσης αποτελούν πρόκληση για τον δήμο μας ώστε να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Φέτος υλοποιείται ενεργειακή μετάβαση σε επτά σχολικά κτήρια στον δήμο, ενώ σε εννέα έγιναν την περασμένη χρονιά». Παράλληλα, δήλωσε ότι σχεδιασμός του δήμου Παύλου Μελά είναι να εισαχθεί σε περισσότερα έργα ενεργειακής αναβάθμισης. Στο τέλος της τοποθέτησής του ευχαρίστησε τη Μαρία Σπυράκη, λέγοντας «είναι φίλη του δήμου μας», όπως είπε.

Ο αντιπεριφερειάρχης της ΠΚΜ Κώστας Γιουτίκας αναφέρθηκε στην πράσινη οικονομία την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι «στην ΠΚΜ εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε να υιοθετηθούν οι καλές πρακτικές της πράσινης οικονομίας παράλληλα με την ενεργειακή θωράκιση της περιοχής μας».

Τόνισε ότι η ΠΚΜ έχει εξασφαλίσει πόρους 80 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων στην Κεντρική Μακεδονία.

Για τις ΑΠΕ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις μονάδες παραγωγής βιοαερίου στην περιοχή τονίζοντας ότι στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν οι περισσότερες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κινήσεις της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ηλεκτροκίνηση. «Ήδη λειτουργούμε σε όλες τις περιφερειακές ενότητες σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων», υπογράμμισε.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία σε έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, στο παραλιακό μέτωπο, στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και άλλα. «Να κερδίσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την περιοχή αλλά κυρίως για τους ανθρώπους», είπε.

Ακολούθως ο γενικός γραμματέας του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θανάσης Παπαγεωργίου, παρουσίασε μεταξύ άλλων τις δράσεις του δήμου για το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας.

«Ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης έχει ένα συνεκτικό σχέδιο για τον περιορισμό κατανάλωσης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό με τη βοήθεια της ΠΚΜ εντάξαμε ένα σχέδιο για την αντικατάσταση των λαμπτήρων σε όλους τους δρόμους του δήμου», τόνισε και επισήμανε ότι δεν δήμος δεν θα ξοδέψει χρήματα για αυτή την αλλαγή και θα ξεκινήσει την επόμενη χρονιά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων του δήμου και υπογράμμισε ότι εκπονήθηκαν μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης των δύο δημαρχείων της περιοχής.

Για την ενεργειακή φτώχεια ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι «είναι πολύ δύσκολο να μπεις στα νοικοκυριά και να μιλήσεις για αυτό το ζήτημα, κινδυνεύεις να σε κοροϊδέψουν, ειδικά αυτή που ήταν ενεργειακά φτωχοί προ της κρίσης του πολέμου», είπε και συνέχισε: «Εμείς σαν δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης πήραμε την πρωτοβουλία και υποβάλαμε μια πρόταση στον ευρωπαϊκό κόμβο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Είμαστε ένας από τους 35 δήμους που συμμετέχουμε. Από αυτό το πρόγραμμα στόχος του δήμου μέσω τεχνικής βοήθειας είναι να αναβαθμιστεί η τεχνική διάγνωση, ώστε να χαρτογραφηθεί πλήρως η ενεργειακή φτώχεια σε τοπικό επίπεδο. Με βάση τη διάγνωση θα βγουν και οι ανάλογοι στόχοι για ένα τοπικό κλιματικό σχέδιο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με την ομιλία της γεωλόγου Ερμιόνης Γιαλύτη, μέλος της MINOAN ENERGY COMMUNITY και του project officer Hannes Breese, ενώ μίλησαν και οι Dragomir Tzanev, Jiri Karasek και Θανάσης Μανωλούδης.