Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις θύματα του κορωνοϊού

Συρρικνώθηκε ο τζίρος τους λόγω της πανδημίας κατά 45%- Δεν επαρκούν τα μέτρα της κυβέρνησης λένε σε έρευνα οι επιχειρηματίες

Βαρύ πλήγμα έχει επιφέρει για εννέα στις δέκα επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης ο κορωνοϊός καθώς είδαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους  το τζίρος τους να κατακρυμνίζεται κατά μέσο όρο κατά 45% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από την έρευνα που διενήργησε η εταιρία Ερευνών και Δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης – Νέοι Ορίζοντες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 8 Δεκέμβριο σε δείγμα 605 επιχειρήσεων και παρουσιάστηκε, σήμερα, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Το αποτύπωμα του κορωνοϊού για τις επιχειρήσεις είναι άκρως αρνητικό καθώς  το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα τόσο κατά την περίοδο του πρώτου, όσο και του δεύτερου lockdown, χρειάστηκαν επιπλέον κεφάλαια για τη συνέχιση της λειτουργίας τους (για πληρωμή δανείων, λογαριασμών, προμηθευτών, προσωπικού κλπ.).

Πάντως μέχρι στιγμής και παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η υγειονομική κρίση το 48% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν πως δεν απέλυσαν εργαζόμενους, το 16% πως προχώρησαν σε απολύσεις, το 6% σε προσλήψεις ενώ το 30% δεν απασχολεί προσωπικό.

Δεν επαρκούν τα μέτρα της κυβέρνησης

Οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες, ήτοι το 76% των συμμετεχόντων,  θεωρούν πως τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν επαρκούν, ενώ το 18% λέει πως είναι αρκετά και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, περίπου επτά στις δέκα επιχειρήσεις (69%) έκαναν χρήση κάποιων μέτρων/δράσεων της κυβέρνησης (επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού κλπ.) που σχεδιάστηκαν για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας λόγω της πανδημίας, ενώ τα μέτρα δεν άγγιξαν το 31% των ερωτηθέντων.

Τι λένε για τις τράπεζες

Σταθερή παραμένει κατά τη διάρκεια της πανδημίας η σχέση του 78% των συμμετεχόντων  με την τράπεζα που συνεργάζεται, το 15% απάντησε πως χειροτέρευσε, ενώ το 3% πως καλυτέρευσε. 

Συνεχίζουν να πληρώνουν την εφορία

Σχεδόν έξι  στις δέκα επιχειρήσεις συνεχίζουν να πληρώνουν την εφορία, το 35% έχουν αναστείλει τις πληρωμές του, ενώ υπάρχει ένα 4% που δεν έχει οφειλές προς τις Εφορία.  

Με δυσκολία καταφέρνει και πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά Ταμεία το 65% των ερωτηθέντων, ενώ το 13% δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Αντίθετα με ευκολία καταβάλλει τις εισφορές το 20% των ερωτηθέντων.

Αναφορικά με τις εκκρεμότητες που οι επιχειρηματίες απάντησαν πως έχουν αφήσει ελλείψει ρευστότητας, το 25% δεν έχει πληρώσει προμηθευτές, το 20% τον ΕΦΚΑ, το 19% την εφορία, το 11% λογαριασμούς (κοινόχρηστα, ρεύμα, τηλέφωνο, νερό κλπ), το 11% τα ενοίκια και το 10% τις δόσεις στις τράπεζες, ενώ το 42% δήλωσε πως πληρώνει κανονικά όλες τις υποχρεώσεις. 

Οι προβλέψεις για το 2021

Έντονη διαφοροποίηση προκύπτει στις απαντήσεις αναφορικά με την ερώτηση «κατά την άποψη σας το 2021 θα είναι:» για το 35% χειρότερο από ότι το 2020, για το 29% καλύτερο από το 2020, για το 22% το ίδιο, ενώ 14% δεν απάντησε.

Απογοήτευση για τα επιμελητήρια

Οι επιχειρηματίες είναι απογοητευμένοι από τη στάση των επιμελητηρίων, καθώς το 62% θεωρεί πως δεν έπαιξαν, υποστηρικτικό  ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε αντίθεση με το 15% που απαντά πως «ναι έπαιξαν/μάλλον έπαιξαν».

Τι προτείνουν οι επιχειρηματίες

Στην ανοικτού τύπου ερώτηση που τέθηκε, οι επιχειρηματίες κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις (υπήρχε η δυνατότητα τριών απαντήσεων) για τα επιπλέον μέτρα που θεωρούν αναγκαία για τη στήριξή τους. Οι περισσότεροι προκρίνουν τις επιδοτήσεις αντί δανείων που πρέπει να επιστραφούν, τη μείωση φόρων, ΦΠΑ και εισφορών, την αναστολή πληρωμών (πχ προς τον ΕΦΚΑ- μάλιστα κάποιοι ζητούν πλήρη διαγραφή εισφορών για ένα πεντάμηνο), την επιβράβευση των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι αποπληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις φόρους και εισφορές, τη θεσμοθέτηση του flat tax, την ταχύτερη επανεκκίνηση της αγοράς, την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, τη χορήγηση άτοκων ή με χαμηλό επιτόκιο δανείων, την αύξηση του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας από την οποία «ζουν» χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αλλά και την οικονομική ενίσχυση των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και το πάγωμα των οφειλών προς τις τράπεζες αλλά και μεγαλύτερες διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων. Επίσης, κάποιοι ζητούν την πληρωμή από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών, των ενοικίων και των δανείων τουλάχιστον για τους τελευταίους τρεις δύσκολους μήνες του έτους.

Οι ερωτηθέντες θεωρούν αναγκαία την ένεση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις αλλά και την αύξηση του ποσού που καταβάλλεται από τα ταμεία του κράτους για τη στήριξη των εργαζομένων.

Τα πάνω - κάτω έφερε η πανδημία

«Η πανδημία έφερε τα πάνω- κάτω στην καθημερινότητά μας και στην οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και ειδικά στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας που ακόμη δεν έχει συνέλθει από τη δεκαετή περίοδο λιτότητας. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται για ακόμη μια φορά στο μάτι του κυκλώνα και υφίστανται τις δραματικές επιπτώσεις του δεύτερου –μέσα σε λίγους μήνες- lockdown. Δυστυχώς τα μέτρα που λαμβάνονται για εμάς, λαμβάνονται χωρίς εμάς. Τα μέτρα δεν είναι  επαρκή για να πάρουμε ανάσα» τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης- «Νέοι Ορίζοντες», Ιωάννης (Στάθης) Φωτιάδης υπογραμμίζονταις πως «η πολιτεία μας δίνει χρήματα για να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και όχι για να επιβιώσουμε».

«Από την πολιτεία δίνονται χρήματα για να καλύπτονται υποχρεώσεις και όχι για την ανάπτυξη, ή τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων  (πχ. για τη δημιουργία e-shop σε επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν). Το ζητούμενο είναι να δίνονται χρήματα και για το αύριο των επιχειρήσεων, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές» ανέφερε ο επικεφαλής της Interview, Δημήτρης Βασιλειάδης.