Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μαθητές στην Καλαμαριά ενθουσιάστηκαν με τον αστυνομικό σκύλο Όσκαρ(φωτο+vid)

Τα παιδιά παρακολούθησαν την επίδειξη του Όσκαρ, ενός βελγικού ποιμενικού, ο οποίος ειδικεύεται στην ανίχνευση ανθρώπων και αντικειμένων.

Τις ικανότητες και επιχειρησιακές δυνατότητες που διαθέτουν οι αστυνομικοί σκύλοι της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι μαθητές του 18ου δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς.

Τα παιδιά παρακολούθησαν την επίδειξη του Όσκαρ, ενός βελγικού ποιμενικού (Μαλινουά) ηλικίας έξι ετών, ο οποίος ειδικεύεται στην ανίχνευση ανθρώπων αλλά και αντικειμένων και έχει λάβει μέρος σε πολλές επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ, έχοντας δεκάδες επιτυχίες στο ενεργητικό του.

Ο Όσκαρ υπό την καθοδήγηση του αρχιφύλακα και εκπαιδευτή, Δημήτρη Καλαφά, ενθουσίασε τους μικρούς μαθητές με τις ικανότητές του, την προσήλωση και την πειθαρχία του. Τους μαθητές εντυπωσίασε το γεγονός ότι ο Όσκαρ εκτελούσε τις εντολές που του έδινε ο εκπαιδευτής ακόμη και μια κίνηση του χεριού του ή ένα νεύμα.

Η επίδειξη επίσης περιελάμβανε τον εντοπισμό εκρηκτικής ύλης που προηγούμενος είχε τοποθετηθεί σε μια μαθητική σάκα. Ο Όσκαρ αφού μύρισε τις διάσπαρτες τσάντες εντόπισε σε μια από αυτές το εκρηκτικό και έδειξε στον εκπαιδευτή που ήταν κρυμμένο, αποσπώντας στο τέλος το ενθουσιώδες χειροκρότημα μικρών και μεγάλων στην αυλή του σχολείου.

Ο διευθυντής των Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος, Νίκος Ράλλης, αναφέρθηκε στη συνεργασία ΕΛΑΣ με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου τα παιδιά να γνωρίσουν τα σκυλιά της Ελληνικής Αστυνομίας και το πώς συνδράμουν στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Ο κ. Ράλλης περιέγραψε τις επιμέρους υπηρεσίες των Ειδικών Δυνάμεων που είναι το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, η αντιτρομοκρατική μονάδα, το τμήμα συνόδων αστυνομικών σκύλων και το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Η διευθύντρια του σχολείου Σοφία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ζώων, προκειμένου να γνωρίσουν τα παιδιά έναν σκύλο - εργαζόμενο, να δουν μια διαφορετική οπτική για το τι μπορεί να κάνει ένα σκυλί, εκτός από το να είναι η συντροφιά σε έναν άνθρωπο.