Skip to main content

Γιατί επικρατεί έντονη μυρωδιά καμένου σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη

Πού οφείλεται η ύπαρξη έντονης, δυσάρεστης οσμής καμένου σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης - Οι δύο πιθανές αιτίες

Έντονη οσμή καμένου έγινε αισθητή το βράδυ της Παρασκευής σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Η μυρωδιά, η οποία μάλιστα συνοδεύεται και με μικρό αίσθημα καύσου στα μάτια, είναι αισθητή την τελευταία ώρα περίπου τόσο στο κέντρο όσο και στα δυτικά και τα ανατολικά της πόλης.

Η εξέλιξη αυτή έχει θορύβησε εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι προχωρούν σε μαζικές και συνεχείς κλήσεις στην Πυροσβεστική για το ενδεχόμενο ύπαρξης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Μία από αυτές τις κλήσεις αφορούσε και μία πληροφορία για ύπαρξη φωτιάς στη Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου «ΕΛΠΙΔΑ», στο Ωραιόκαστρο, όπου όμως, όταν κατέφθασε η Πυροσβεστική, δεν διαπιστώθηκε συμβάν.

Διαβάστε σχετικά Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για ύπαρξη φωτιάς στο Ωραιόκαστρο

Μιλώντας στη Voria.gr, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης επισήμανε πως η μυρωδιά δεν έχει καμία σχέση με κάποιο περιστατικό στην περιοχή αρμοδιότητάς του. «Όλη η περιοχή είναι οχυρωμένη και οτιδήποτε και εάν συνέβαινε θα ήταν άμεσα αντιληπτό», τονίζει. Ο ίδιος απέδωσε τη μυρωδιά σε μία φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα στον ΧΥΤΑ του Κιλκίς, επικαλούμενος πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία. 

Πράγματι, αυτό προκύπτει ως βασική αιτία και από τους ανεμολογικούς δείκτες για την κατεύθυνση των ανέμων στην Κεντρική Μακεδονία. Στην ευρύτερη περιοχή αυτή την ώρα πνέουν μέτριας εντάσεως Βόρειοι-Βορειοδυτικοί άνεμοι, που ευνοούν, όπως είναι φυσικό, τη μεταφορά της οσμής καμένου από το Κιλκίς στη Θεσσαλονίκη και νοτιότερα.

Ο κ. Τσακίρης κάνει έκκληση στους δημότες να μην απασχολούν άνευ λόγου την Πυροσβεστική η οποία είναι τόσο απασχολημένη με άλλα συμβάντα στην ανατολική Θεσσαλονίκη και διαβεβαίωσε πως γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύεται η περιοχή.

Διαβάστε σχετικά Θεσσαλονίκη: Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στα Βασιλικά

Από την άλλη πλευρά, πηγές από την Πυροσβεστική πιθανολογούν ότι η μυρωδιά αυτή οφείλεται στη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή των Βασιλικών, η οποία σύντομα τέθηκε υπό έλεγχο. Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να ευσταθεί, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή, που βρίσκεται ανατολικά του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης, θα έπρεπε οι άνεμοι να είναι νοτιοανατολικής διευθύνσεως. Παρ' όλα αυτά, οι άνεμοι και εκεί πνέουν μέχρι αυτήν την ώρα βόρειοι-βορειοδυτικοί.