Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έντονο παρασκήνιο για συμπράξεις της τελευταίας στιγμής

Η πιθανή συνεργασία της «Θεσσαλονίκης Πρώτης» του Πέτρου Λεκάκη με την «Υψίπολις» του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη και οι λοιπές ζυμώσεις.

Τελευταίες πινελιές στα ψηφοδέλτια, μα και τελευταίες ζυμώσεις μεταξύ των υποψηφίων για τον δήμο Θεσσαλονίκης είναι σε εξέλιξη, λίγο πριν οι επικεφαλής των παρατάξεων διαβούν το κατώφλι του Πρωτοδικείου προκειμένου να καταθέσουν τους συνδυασμούς τους.

Στο παραπέντε της οριστικοποίησης των συνδυασμών υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις με στόχο την επίτευξη συνεργασιών μεταξύ όμορων ιδεολογικά παρατάξεων. Ωστόσο, δεν αναμένονται εντυπωσιακά αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση πλην ίσως μιας περίπτωσης που αφορά την πιθανή συνεργασία μεταξύ της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρώτη» με υποψήφιο τον Πέτρο Λεκάκη και της «Υψίπολις» με υποψήφιο τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη. Συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έγιναν τις προηγούμενες ημέρες αλλά και χθες, ενώ απομένει μια τελευταία η οποία θα γίνει πιθανότατα σήμερα ή το αργότερο αύριο Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες στις προηγηθείσες συζητήσεις μεταξύ του κ. Λεκάκη και του κ. Ζαρωτιάδη διαπιστώθηκαν σημαντικές συγκλίσεις τόσο σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων όσο και στη στελέχωση του πιθανού κοινού ψηφοδελτίου. Ωστόσο παραμένει το μεγάλο αγκάθι που δεν είναι άλλο από το ποιος θα ηγηθεί αυτού του νέου κοινού συνδυασμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Ζαρωτιάδης έχει προτείνει να είναι ο ίδιος υποψήφιος δήμαρχος και σε περίπτωση που ο κοινός συνδυασμός συμπράξει μετεκλογικά με άλλες παρατάξεις για τη συγκρότηση πλειοψηφίας στον δήμο, ο ίδιος να μην αναλάβει κανένα αξίωμα, όπως για παράδειγμα κάποια αντιδημαρχία, αλλά αυτά να τα διαχειριστεί ο κ. Λεκάκης με τους υπόλοιπους υποψηφίους του συνδυασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογες συζητήσεις γίνονται και μεταξύ άλλων υποψηφίων, ωστόσο πολύ δύσκολα φαίνεται πως θα οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Σημαντικότερο εμπόδιο είναι το γεγονός ότι αρκετοί από τους υποψηφίους δημάρχους έχουν ανακοινώσει μεγάλο μέρος του συνδυασμού τους και είναι πλέον πολύ δύσκολο να εγκαταλείψουν τους συνεργάτες τους προκειμένου να μεταπηδήσουν σε κάποιον ισχυρότερο συνδυασμό. Πάντως, έως και την Κυριακή δεν αποκλείεται να υπάρξουν τέτοιου είδους μετεγγραφές της τελευταίας στιγμής οι οποίες, όμως, δεν θεωρούνται ικανές να ταράξουν τα νερά. Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκε η προσχώρηση του Μάκη Στεργίου στον Γιώργο Ορφανό.

Αρκετοί από τους υποψηφίους σχεδιάζουν να διαβούν το κατώφλι του Πρωτοδικείου πριν από την Κυριακή που λήγει η σχετική προθεσμία για την κατάθεση των συνδυασμών. Συγκεκριμένα την Παρασκευή σχεδιάζει να καταθέσει το ψηφοδέλτιό του ο υποψήφιος του συνδυασμού «Ναι στη Θεσσαλονίκη» Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όπως δήλωσε στην Voria.gr τον τελευταίο καιρό υπήρξαν κάποιες συζητήσεις με άλλους υποψηφίους ωστόσο δεν κατέληξαν πουθενά. Δεν απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά κάποια σύμπραξη της τελευταίας στιγμής, αν και όπως είπε, οι πιθανότητες είναι πλέον περιορισμένες. Ο κ. Ζέρβας είπε, επίσης, ότι η παράταξή του θα καταθέσει ψηφοδέλτιο και σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Την Παρασκευή θα καταθέσει τον δικό του συνδυασμό και ο Μάκης Κυριζίδης επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Θετικά». Μάλιστα, την επομένη, ο κ. Κυριζίδης νυμφεύεται στον Ι. Ν. της Αγίας Σοφίας.

Το Σάββατο θα πάει στο Πρωτοδικείο ο Σπύρος Βούγιας, υποψήφιος με την «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη». Θα συνοδεύεται από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι θα περιοδεύσουν προηγουμένως στο κέντρο της πόλης.

Πέμπτη ή Παρασκευή θα καταθέσει τον δικό του συνδυασμό ο Χάρης Αηδονόπουλος, υποψήφιος με την παράταξη «Συνεργασία πρώτα η πόλη μας». Όπως εξήγησε στην Voria.gr θα καταθέσει μόνο τους υποψηφίους για το δημοτικό συμβούλιο ενώ στις δημοτικές κοινότητες η παράταξή του θα στηρίξει ανεξάρτητους υποψηφίους.

Τον δικό του συνδυασμό ετοιμάζεται να καταθέσει και ο Βασίλης Μωϋσίδης, υποψήφιος με την «Θεσσαλονίκη των Πολιτών». Όπως εξήγησε, έγιναν κάποιες συζητήσεις για συνεργασίες με άλλους συνδυασμούς, αλλά δεν απέδωσαν.