Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εντός του 2023 ξεκινά η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Κρήνη

Το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στην παράκτια ζώνη της περιοχής Νέας Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στην παράκτια ζώνη της Νέας Κρήνης, στον δήμο Καλαμαριάς, μετά και την έγκριση χρηματοδότησης 6.6 εκατ. ευρώ που υπογράφηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πλέον μετά από πολλά κύματα που πέρασε το αλιευτικό καταφύγιο στη Νέα Κρήνη μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμο Καλαμαριάς.

Θεσσαλονίκη: Χρηματοδότηση 6,6 εκατ. ευρώ για την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Κρήνη

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση ένταξης του έργου για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα», ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης είχε επικοινωνία με την Περιφέρεια όπου και καθορίστηκε σύσκεψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα τέλη Αυγούστου προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τον διαγωνισμό του έργου.

Υπολογίζεται ότι μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες θα προετοιμαστούν τα τεύχη δημοπράτησης. Ο κ. Δαρδαμανέλης εκτιμά ότι έως το τέλος της χρονιάς θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στην παράκτια ζώνη της περιοχής Νέας Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς, σε συνέχεια της επιχωμάτωσης που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό το 1996. «Μέσα στο 2023 θα έχει μπει εργολάβος για να ξεκινήσει τις εργασίες», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, μιλώντας στη Voria.gr, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς, όταν ανέλαβε τα ηνία του δήμου, το έργο είχε «παγώσει». «Μετά από πολλή δουλειά, αλλεπάλληλες πιέσεις και συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, πετύχαμε, αυτό που κανείς δεν πίστευε μετά από δεκαετίες υποσχέσεων που έμεναν στα λόγια», αναφέρει ο Δήμαρχος Καλαμαριάς.

Το αλιευτικό καταφύγιο

Το αλιευτικό καταφύγιο πρόκειται να κατασκευαστεί στην παράκτια ζώνη της περιοχής Νέας Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς, από το ύψος της οδού Βρυούλων μέχρι την οδό Αιολίας περίπου, σε συνέχεια της νομίμως υφιστάμενης επιχωμάτωσης που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό το 1996 κατά την κατασκευή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Θα είναι πλήρως εξοπλισμένο, χωρητικότητας 83 επαγγελματικών σκαφών (25 μεγάλα γρι- γρι και μηχανότρατες και 55 σκάφη παράκτιας αλιείας). Αναμένεται να καλύπτει τις ανάγκες των αλιέων του δήμου Καλαμαριάς και όλου του στόλου της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι λόγω του περιορισμένου χώρου που υπάρχει στη μαρίνα Αρετσούς για τα αλιευτικά σκάφη, μεγάλος αριθμός αυτών είτε αγκυροβολούν εκτός της μαρίνας (όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν), όπου όμως δεν υπάρχει καμία σχετική υποδομή, είτε χρησιμοποιούν άλλα απομακρυσμένα αλιευτικά καταφύγια.

Το καταφύγιο περιλαμβάνει έναν κυματοθραύστη, δύο μώλους, ένα εσωτερικό κρηπίδωμα και και κατά συνέπεια τη δημιουργία λειτουργικής λιμενολεκάνης έκτασης 20.476μ2. Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή κτίσματος Η/Μ χώρων με τα απαραίτητα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρισμού και πυρόσβεσης για την ασφάλεια των ελλιμενιζόμενων σκαφών.

Ακόμη η Πράξη περιλαμβάνει  υποέργα αρχαιολογικών εργασιών χερσαίου και θαλάσσιου χώρου, φωτοσήμανσης του καταφυγίου από το Πολεμικό Ναυτικό, τις απαραίτητες συνδέσεις με τα Δίκτυα Κοινής Ωφέλειας για την ύδρευση και ηλεκτροφωτισμό του καταφυγίου.