Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έως και 80 κλήσεις ετησίως για απομάκρυνση φιδιών (vid)

Δεν αποτελεί ασυνήθιστο περιστατικό τα φίδια να εμφανίζονται σε αστικές περιοχές σύμφωνα με τους ειδικούς. Τι πρέπει να προσέχουμε.

Όχι στον πανικό συμβουλεύουν οι ειδικοί όσον αφορά την εμφάνιση φιδιών σε αστικές περιοχές, όπως συνέβη πρόσφατα με μια οχιά σε πάρκο στην περιοχή της Τριανδρίας που τελικά απομακρύνθηκε και μεταφέρθηκε σε άλλο περιβάλλον.

Ο Ηλίας Στραχίνης, βιολόγος με ειδίκευση στα ερπετά σε σχετικό video στο youtube εξηγεί έχοντας δίπλα του την οχιά της Τριανδρίας τι πρέπει να προσέχουμε όσον αφορά την εμφάνιση ερπετών σε αστικό περιβάλλον.



Όπως λέει χαρακτηριστικά, κάθε χρόνο έχουμε 40 με 80 κλήσεις για απομάκρυνση φιδιού από τη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρα στον υπόλοιπο νομό.

Ο ίδιος εξηγεί πως για τη συγκεκριμένη οχιά που βρέθηκε στο πάρκο στην Τριανδρία υπήρξαν κάποιες απεγνωσμένες φωνές για το τι θα γίνει που μάλιστα έλεγαν ότι ο δήμος πρέπει να μπει και να καθαρίσει το ρέμα.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος, γιατί αν μπουν μηχανήματα μέσα στο ρέμα και αποψιλώσουν τη βλάστηση θα έχουμε διάφορα προβλήματα όπως ότι το νερό δεν θα βρίσκει αντίσταση και θα έχει μεγαλύτερη ροή και θα υπάρξουν πλημμύρες στις πιο χαμηλές περιοχές του ρέματος. Θα έχουμε ακόμα διάβρωση του ρέματος εκατέρωθεν και στις δύο πλευρές, στάσιμα νερά στα οποία θα υπάρξει αποσύνθεση οργανικής ύλης που θα δημιουργήσει έντονη δυσοσμία στην περιοχή. Ενδεχομένως να έχουμε αύξηση κουνουπιών, ενώ τα ζώα που ήδη ζουν στο ρέμα εάν αφαιρεθεί η βλάστηση ίσως αναζητήσουν κρυψώνες εκτός ρέματος και αυτό σημαίνει πιθανή αύξηση παρουσίας φιδιών στην περιοχή», εξηγεί ο κ. Στραχίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μοναδική λύση είναι μια συγκεκριμένου τύπου περίφραξη που θα αποτρέπει τις οχιές να μπαίνουν μέσα στον χώρο του πάρκου.

Πιο επικίνδυνες οι... σφήκες και οι μέλισσες

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως κάθε χρόνο στην Ελλάδα δαγκώνονται από οχιές 190 με 200 άτομα, ενώ το 10% με 20% του αριθμού αυτού αφορά παιδιά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από το 2000 έως και το 2014 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από δάγκωμα οχιάς είναι έξι, κυρίως ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας. Ως εκ τούτου οι θάνατοι απο οχιά στη χώρα μας ανέρχονται σε έναν στους 500.

Είναι αξιοσημείωτο πως την ίδια χρονική περίοδο, πέθαναν 73 άνθρωποι από τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας, 33 από ασθένεια που μεταδόθηκε από τσίμπημα κουνουπιού, 44 από κεραυνό, ενώ 2017 άνθρωποι υπήρξαν θύματα ανθρωποκτοκιών.  

Όπως τονίζει ωστόσο ο Ηλίας Στραχίνης, όταν δούμε ένα φίδι στην κατοικία μας, αυτό που πρέπει να κάνουμε πρώτα είναι να το βγάλουμε φωτογραφία ώστε ο ειδικός να ξέρει τα χαρακτηριστικά του εφόσον το ερπετό μετακινηθεί και στη συνέχεια πρέπει να γίνει κλήση στο 100, το 199 ή κάποια οργάνωση που να ειδικεύεται με άγρια ζώα.