Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επαφές Βαρουφάκη με εστιάτορες, διανομείς και μουσικούς

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με εκπροσώπους τριών κλαδικών σωματείων και συλλόγων στη Θεσσαλονίκη.

Σειρά συναντήσεων και επαφών σε πολύ καλό κλίμα είχε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στη Θεσσαλονίκη στα γραφεία του κόμματος, παρουσία του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη και στελεχών του κόμματος.

Αρχικά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ-Μπαρ Νόμου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλη Επιτροπίδη. Ο εκπρόσωπος του κλάδου της εστίασης στη Θεσσαλονίκη μετέφερε στον Γιάνη Βαρουφάκη την ανάγκη να υπάρξει κεφάλαιο κίνησης με το άνοιγμα της εστίασης, κουρέματα οφειλών, ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και με μικρότερη ζημιά του 20% και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όσο διάστημα αυτές είναι κλειστές. Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως το ΜέΡΑ25 έχει καιρό τώρα καταθέσει μια σειρά από προτάσεις τόσο για τα κουρέματα των οφειλών, όσο και για την προκαταβολή φόρου, αλλά και το ζήτημα της μετατροπής του επιστρεπτέου μέρους των επιστρεπτέων προκαταβολών σε δικαίωμα προαίρεσης του δημοσίου.

Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης συνάντησε εκπροσώπους από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) όπου συζήτησαν για τα προβλήματα των εργαζομένων στην εστίαση και όχι μόνο εν μέσω πανδημίας κιόλας με ανύπαρκτα μέσα προστασίας και εργοδοτική τρομοκρατία προς τους εργαζόμενους. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου έθεσε και το ζήτημα της αναγκαιότητας επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στον κλάδο των διανομέων, αλλά και την επόμενη μέρα μετά το πέρας της πανδημίας για τον κόσμο της εργασίας. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 από την πλευρά του τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για την προστασία των διανομέων καθώς και τα όσα ετοιμάζει το ΜέΡΑ25 για την επαναφορά της συζήτησης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως το ΜέΡΑ25 θα είναι με τους εργαζόμενους στις 9 Απριλίου κατά τη μέρα δράσης τους για μέτρα προστασίας και στήριξης εντός και εκτός πανδημίας.



Ο κύκλος επαφών και συναντήσεων του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 ολοκληρώθηκε με μια πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση, όπως χαρακτηρίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος κ.κ. Ζερβουδάκη και Σφίγγο, οι οποίοι έθεσαν στον Γιάνη Βαρουφάκη το ζήτημα της στήριξης μουσικών και ευρύτερα των ανθρώπων του πολιτισμού με τις διαδικασίες ένταξης τους μέσω του συστήματος «Εργάνη» καθώς και τα όσα θα αντιμετωπίσει ο κλάδος την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνών έθεσαν ακόμα το ζήτημα της παραχώρησης από τους δήμους και ευρύτερα το δημόσιο, χώρων σταθερά και πάγια με εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να κάνουν τις εμφανίσεις τους όπως θα έπρεπε να γίνει στη Θεσσαλονίκη με ορισμένες από τις αποθήκες στο λιμάνι της πόλης και του «Άνετον».



Τέλος έθεσαν ζητήματα ασφαλιστικά και άλλα που απασχολούν τον κλάδο, με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 να δηλώνει την πλήρη στήριξη του κόμματος στα αιτήματα και τον αγώνα που κάνουν και να δεσμεύεται για την προώθηση των αιτημάτων τους από το ΜέΡΑ25 και τους βουλευτές του.