Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η δύσοσμη ερυθρά παλίρροια επέστρεψε... νωρίς φέτος στον Θερμαϊκό (φωτο+vid)

Οι Θεσσαλονικείς που έκαναν τη βόλτα τους στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης ήρθαν αντιμέτωποι με το δύσοσμο πορτοκαλί φαινόμενο

Την επανεμφάνισή του έκανε για ακόμα μία φορά το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, φέτος το εξαιρετικά δύσοσμο φαινόμενο, με την πορτοκαλί απόχρωση, επέστρεψε αρκετά νωρίς, αν και όχι γενικευμένο.

Όσοι Θεσσαλονικείς έκαναν τη βόλτα τους κοντά στο παλιό λιμάνι της πόλης αλλά και όσοι επέλεξαν να καθίσουν και να απολαύσουν την ηλιόλουστη ημέρα στην Α' προβλήτα του λιμανιού ήρθαν αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη οσμή που εκλύεται λόγω του φαινομένου.



Το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας είναι η κοινή ονομασία ενός φαινομένου γνωστού ως άνθιση φυτοπλαγκτού -μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων μικροοργανισμών- και ταχείας συσσώρευσής του.

Στον σχηματισμό της συμβάλλουν οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, οι νότιοι άνεμοι και το γεγονός ότι, ως περίκλειστος κόλπος, ο Θερμαϊκός την «εγκλωβίζει».

Να σημειωθεί ότι η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν 15,8 βαθμοί Κελσίου, ενώ στα δυτικά της πόλης έφτασε και τους 17 βαθμούς.