Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επενδύσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ σε startups το β' εξάμηνο

Ο επικεφαλής της θερμοκοιτίδας OK!Thess, Σίμος Μπενσασσών, εκτιμάει ότι οι χρηματοδοτήσεις των startups θα ξεπεράσουν τα 2 εκατ. το 2019

Σε... χρυσωρυχείο εξελίσσεται η θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, OK!Thess, καθώς ολοένα και περισσότερες startpus που φιλοξενούνται σε αυτήν και λαμβάνουν καθοδήγηση στα πρώτα τους βήματα καταφέρνουν να απορροφήσουν επενδυτικά κεφάλαια.

Μόνο στο β’ εξάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις άνω του ενός εκατ. ευρώ σε νεοφυείς επιχειρήσεις που «αποφοίτησαν» από το OK!Thess, ενώ ο επικεφαλής της θερμοκοιτίδας, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την επιχειρηματικότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης, Σίμος Μπενσασσών, εκτιμάει ότι εντός του 2019 τα κεφάλαια που θα επενδυθούν σε startups θα ξεπεράσουν τα 2 εκατ. ευρώ και ενδέχεται να αγγίξουν τα 3 εκατ. ευρώ.

«Η καινοτομία στη Θεσσαλονίκη έχει τεράστιες προοπτικές, γίνονται σημαντικές επενδύσεις, αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερες. Το ζήτημα είναι ότι δεν δίνονται, ακόμη, αρκετές ευκαιρίες στα αρχικά στάδια μιας startup που θα της επιτρέψουν να απογειωθεί. Αντιθέτως, τα κεφάλαια κατευθύνονται σε πιο ώριμες επιχειρήσεις και δεν κάνουν τη μεγάλη διαφορά που έχει ανάγκη μία νεοσύστατη startup», σημειώνει ο κ. Μπενσασσών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το 80% των startups έχουν έναν κύκλο ζωής τριών ετών. «Αυτό δεν είναι αρνητικό, καθώς αυτοί που θα φτιάξουν μία startup και αυτή θα πάψει να υφίσταται μετά από 2-3 χρόνια, θα συνεχίσουν με κάτι άλλο. Δεν μιλάμε για αποφοίτους πανεπιστημίου που είναι καλοί στην επιστήμη τους και δεν έχουν ιδέα τι θα πει αγορά, αλλά για ανθρώπους που έχουν εντρυφήσει στο αντικείμενό τους. Έτσι δημιουργείται και ενισχύεται συνεχώς το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης», εξήγησε.

Από τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε startups που φιλοξενήθηκαν στο OK!Thess, τα μεγαλύτερα ποσά, περίπου 300.000 έκαστη, έλαβαν τρεις νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ 5-6 ακόμη χρηματοδοτήθηκαν με περίπου 50.000 η καθεμία.

Οι τρεις startups που έλαβαν τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις είναι:

Η Loceye, που συστάθηκε από φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Η εταιρεία ανέπτυξε μία πλατφόρμα που επιτρέπει σε εταιρείες και επαγγελματίες να κάνουν online eye tracking αναλύσεις, με στόχο να κατανοήσουν σε ποιο στοιχείο και σημείο της ιστοσελίδας εστιάζει το βλέμμα του ο επισκέπτης κατά τη διάρκεια περιήγησής του σε αυτήν. Χρηματοδοτήθηκε με 300.000 ευρώ από το επενδυτικό σχήμα Velocity Partners

Η Κ-INVENT, που ιδρύθηκε στη Γαλλία το 2017 αποτελείται από τέσσερις Έλληνες επιστήμονες και έναςνΓάλλος με εμπειρία στη μηχανολογία, τη βιοκινητική, την ηλεκτρονική και τον προγραμματισμό. Χρηματοδοτήθηκε από το Uni.Fund ώστε να επιταχυνθεί η δημιουργία του δικτύου πωλήσεών της και να εδραιωθεί στον χώρο της αποκατάστασης, τη βιομηχανοποίηση της παραγωγής, και τη δημιουργία επιπλέον επαγγελματικών web υπηρεσιών μέσω του K-force.

H PLiN Nanotechnology, που αποτελεί τεχνοβλαστό (spin-out) του ΑΠΘ και έλαβε χρηματοδότηση 350.000 ευρώ από το Uni.Fund. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2015 από καθηγητές και μεταδιδακτορικούς ερευνητές του ΑΠΘ, ειδικεύεται στην παραγωγή και τον χαρακτηρισμό νανοσωματιδίων μετάλλων και οξειδίων τους για εφαρμογές σε Καλλυντικά και Παραφαρμακευτικά προϊόντα, την Οικοδομική Χημεία, την Αγροβιοτεχνολογία και άλλους τομείς. Από το 2015 έως σήμερα έχει αναπτύξει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων, το οποίο περιλαμβάνει νανοσωματίδια για χρήση στους παραπάνω τομείς, καθώς και προϊόντα περιποίησης κατοικίδιων.

Σημειώνεται πως σε πλήρη εξέλιξη είναι ο 6ος κύκλος του προγράμματος επιτάχυνσης της θερμοκοιτίδας ΟΚ!Τhess, στον οποίο συμμετέχουν 11 startups και συγκεκριμένα οι εξής:

Knowhub: Ένα σύστημα που λύνει το πρόβλημα της έλλειψης φυσικής παρουσίας στο γραφείο. Το knowhub χρησιμοποιείται για την δημιουργία και την διαχείριση ενός εταιρικού αποθετηρίου γνώσης που βοηθάει απομακρυσμένες ομάδες να δουλέψουν αποδοτικότερα και να μπορέσουν να κρατήσουν την πληροφορία οργανωμένη και προσβάσιμη από όλους.

Thrive Exclusive Management Solutions: Μια εργαλειοθήκη με στρατηγικές και στρατηγήματα που βοηθάει φαρμακεία, κλινικές αλλα και μικρές επιχειρήσεις να αυξήσουν την ρευστότητα και τον τζίρο τους εκπαιδεύοντας πωλητές και χρησιμοποιώντας πρακτικές προσεγγίσεις.

Wchess: Μια πλατφόρμα που επιτρέπει την διδασκαλία σκακιστικών μαθημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές ανά τον πλανήτη περιλαμβάνει ηλεκτρονικό κατάστημα και βιβλία πολυμεσικού περιεχομένου για σκάκι.

PrestaCareer: Μια νέα πλατφόρμα εύρεσης εργασίας που βοηθάει ανέργους και εργοδότες να έρθουν σε επαφή με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο.

TremorFreeMe: Μια καινοτόμα ιατρική συσκευή που εξαλείφει το τρέμουλο των χεριών χρησιμοποιώντας ηλεκτροδιέγερση των μυών, και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

iCry2Talk: Μια εφαρμογή που βοηθάει τους γονείς να καταλάβουν τα μωρά τους και να ανταποκριθούν σωστά στις ανάγκες τους. H ICry2Talk μεταφράζει το κλάμα του μωρού σε πραγματικό συνδέοντας το με μια φυσική η ψυχολογική του ανάγκη όπως πείνα, πόνος ή φόβος χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης.

Bettingun: Μια υπηρεσία αυτοματοποίησης στοιχηματισμού που βοηθάει τις εταιρείες του ευρύτερου κλάδου των διαδικτυακών παιχνιδιών να αυτοματοποιήσουν τις στοιχηματικές τοποθετήσεις των χρηστών τους μέσω της διεπαφής προγραμματισμού που προσφέρει.

QuantPool: Ένας δημιουργός αλγοριθμικών ποσοτικών στρατηγικών διαπραγμάτευσης που βοηθάει επενδυτές με μικρό κεφάλαιο να έχουν πρόσβαση σε αγορές ρίσκου σαν εναλλακτική μορφή επένδυσης και προσφέρει πληροφορίες για λήψη απόφασης με βάση την προσωπική στρατηγική επένδυσης που θέλουν να ακολουθήσουν αλλά και την επιστροφή της επένδυσης που ευελπιστούν να έχουν.

Youthnest: Μια κοινότητα επαγγελματιών που υλοποιεί έργα, διαδραστικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα ωστε να βοηθήσει το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης να προωθήσει την αποτελεσματική καινοτομία και να δημιουργήσει ρεαλιστικό αντίκτυπο.

WineBingo: Μια εφαρμογή γευσιγνωσίας κρασιού για την HO.RE.CA που ενσωματώνει την δοκιμή κρασιού στις δραστηριότητες της. Η WineBingo μετατρέπει τα βαρετά σεμινάρια γευσιγνωσίας σε ένα παιχνίδι όπου όλοι οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Esend24.com: Μια ταχυδρομική υπηρεσία που λύνει το πρόβλημα της αδιαφάνειας και του κόστους για μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις.