Skip to main content

Κόντρα τέλος για τους ξενοδόχους- Κανονικά στην ΕΞΘ το Electra Palace

Οι εξελίξεις από τη ΓΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων μετά τις αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών - Μηνύματα ενότητας από την ηγεσία της ΠΟΞ

Τέλος μπήκε στην κόντρα που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) σχετικά με τη στάση της δεύτερης στις διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σύμφωνα με κύκλους της ΠΟΞ, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, «αντί να "χυθεί αίμα" όπως περίμεναν ορισμένοι, νικητής βγήκε τελικά η ενότητα». Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, μετέτρεψε την προγραμματισμένη διάσκεψη των Προέδρων των Ενώσεων σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση κι έκανε έναν ανοιχτό διάλογο για όλα, παρουσία μάλιστα όλης της ηγεσίας του τουριστικού κλάδου (Ρέτσος, Βασιλικός, Ανδρεάδης). Σημειώνουν ακόμη ότι ο κ. Τάσιος βγαίνει δικαιωμένος από τη σημερινή συνέλευση.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος δήλωσε πως το θέμα θεωρείται λήξαν και ανακοίνωσε πως ανακαλεί την απόφασή του να αποσύρει το Electra Palace από την ΕΞΘ. «Δόθηκαν εξηγήσεις, έγινε αυτοκριτική, το θέμα που είχε δημιουργηθεί θεωρείται λήξαν. Η θέση της ΠΟΞ από το 2012 παραμένει σταθερή, υποστηρίζει τις κλαδικές συμβάσεις, τις ρυθμισμένες σχέσεις εργασίας και την επεκτασιμότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει καλό τουριστικό προϊόν και τουριστική ανάπτυξη της χώρας, αν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που να πληρώνονται καλά και να μπορούν, με την κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση, να παρέχουν το προϊόν που θέλουμε», συμπλήρωσε.

«Όταν μιλάει όλη η οικογένεια, δηλαδή η ΠΟΞ, τότε δίνονται οι διευκρινίσεις για το τι συνέβη και τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Η Γενική Συνέλευση έβγαλε την απόλυτη ενότητα, προχωράμε μπροστά στα σημαντικά ζητήματα που έχει ο κλάδος», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Να ρίξει τους τόνους είχε επιχειρήσει από χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), Ανδρέας Μανδρίνος, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε για την Philoxenia είχε πει πως «όσοι περιμένουν αύριο στη γενική συνέλευση να δουν σόοου, να ξέρουν ότι ο χώρος των ξενοδόχων ξέρει πώς να σταθεί στο ύψος και στο ήθος που του αρμόζει».

Σημειώνεται ότι η αρχή στην κόντρα ΕΞΘ-ΠΟΞ έγινε όταν οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης συγκάλεσαν έκτακτη συνέλευση του ΔΣ της ΕΞΘ, στην οποία εξαπέλυσαν επίθεση στη διοίκηση της ΠΟΞ για το γεγονός ότι κατά τη φάση της διαδικασίας κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής της ΕΚΣΣΕ (Ειδικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) των ξενοδοχοϋπαλλήλων, «η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) παρέδωσε τα μητρώα των ξενοδοχείων - μελών της στο Υπουργείο Εργασίας χωρίς διαβούλευση με τα μέλη της και χωρίς ανταλλάγματα από τη διαπραγμάτευση», κάτι που, όπως υποστηρίζουν, οδηγεί αυτόματα σε «εφαρμογή της επέκτασης της συλλογικής σύμβασης σε όλο τον κλάδο με καταστροφικές συνέπειες για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ορισμένων περιοχών της χώρας». Κατήγγειλαν ακόμη την ΠΟΞ «για το γεγονός ότι αυτή συναίνεσε άνευ όρων στην επέκταση της ΕΚΣΣΕ, αγνοώντας τις καταστροφικές συνέπειες στη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές της χώρας».

Θέση υπέρ της ΠΟΞ πήρε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, τονίζοντας πως η ηγεσία της ΠΟΞ και του ΣΕΤΕ τίμησε την υπογραφή της και απεδείχθη απόλυτα συνεπής στον συμβατικό όρο όταν και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν από το 2016, να επιδιώξουν από κοινού την επέκταση και υποχρεωτική εφαρμογή της Σύμβασης. Αντιθέτως, εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης η οποία εξέφρασε την αντίθεσή τους για την κλαδική σύμβαση, λέγοντας πως οι Θεσσαλονικείς ξενοδόχοι «απειλούν ήδη με απολύσεις και μετατροπές των συμβάσεων εργασίας σε ψευδώς δηλωμένη απασχόληση ορισμένου χρόνου».

ΠΟΞ: Να πάρουν ανάσα τα ξενοδοχεία

Στην ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αναφέρει πως κατά τη συνέλευση των μελών της επιβεβαιώθηκε η απόλυτη εμπιστοσύνη του στις στρατηγικές επιλογές και τις ενέργειες της Διοίκησης της ΠΟΞ και διατράνωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχιστεί με το ίδιο αγωνιστικό φρόνημα η διεκδίκηση της επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως: η υπερφορολόγηση, τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις ανεξέλεγκτες βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, κλπ.

Επίσης, τονίστηκε εμφατικά η αξία της ενότητας του κλάδου προκειμένου να ακούγεται δυνατά και καθαρά η φωνή του Έλληνα ξενοδόχου.

«Τα ελληνικά ξενοδοχεία με μεγάλο αγώνα και πολλές θυσίες συνέβαλαν τα μέγιστα, όπως όλοι αναγνωρίζουν, στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση. Αυτή τη στιγμή όμως υφίστανται ένα τεράστιο βάρος. Πρέπει να τύχουν της προσοχής και της υποστήριξης που χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσουν την προσφορά τους στην οικονομία και την κοινωνία. Η χώρα έχει ανάγκη από πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα. Τα ξενοδοχεία μπορούν να δώσουν τα αποτελέσματα αυτά, με την προϋπόθεση να μπορέσουν να πάρουν ανάσα. Σε αυτή την κατεύθυνση, με ενότητα, κύρος κι αξιοπιστία συνεχίζουμε τον αγώνα της ΠΟΞ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος.

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, o Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.