Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έπεσε 2,5 φορές περισσότερη βροχή από ό,τι συνήθως όλον τον Σεπτέμβριο

Στα 76,4 χιλιοστά το ποσοστό βροχόπτωσης που έπεσε τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε στη Voria.gr ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας

Πρωτόγνωρη και ακραία χαρακτηρίζεται η χθεσινή βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη που προκάλεσε μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές αφού κυριολεκτικά έπεσαν τόνοι νερού στην πόλη.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στο επίκεντρο της έντονης βροχόπτωσης και έπεσε τόσο πολύ νερό που αντιστοιχεί στις βροχοπτώσεις ολόκληρου του μήνα Σεπτεμβρίου, αυξημένο μάλιστα κατά 2.5 φορές.

Ειδικά όπως τόνισε ο κ. Σιούτας το ποσοστό της βροχής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετρήθηκε στα 76,4 χιλιοστά όταν υπό κανονικές συνθήκες τον μήνα Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό είναι 30 χιλιοστά.

«Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν 76,4 χιλιοστά. Υπερβολική βροχόπτωση. Για να έχουμε ένα μέτρο της βροχόπτωσης που έπεσε, είναι 2,5 φορές όλη η βροχόπτωση που πέφτει τον μήνα Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Είναι δηλαδή η βροχή που θα έπεφτε όλο το μήνα και μάλιστα 2.5 φορές πάνω» τόνισε.

Υψηλά ήταν και τα ποσοστά βροχής στην ανατολική Θεσσαλονίκη που κυμάνθηκαν, όπως είπε ο κ. Σιούτας, στα 43 χιλιοστά ενώ δυτικά μετρήθηκε στα 37 χιλιοστά.

«Τέτοια ποσοστά βροχόπτωσης προκαλούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες και προκαλούν καταστροφές» ανέφερε ο κ. Σιούτας.

Για το υπόλοιπο της ημέρας ο κ. Σιούτας ανέφερε ότι θα σημειωθούν κάποιες βροχοπτώσεις, ωστόσο, από σήμερα το απόγευμα και μετά ο καιρός θα είναι καλός.

Που χρειάζονται παρεμβάσεις για αποφυγή πλημμυρών

Η ακραία βροχόπτωση προκάλεσε πολλές και σοβαρές ζημιές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πλακόστρωτοι δρόμοι ξηλώθηκαν κυριολεκτικά ενώ υπόγεια και ισόγεια πλημμύρισαν.

Ο πρώην Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και καθηγητής Υδραυλικής, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης μιλώντας στη Voria.gr όσον αφορά σημεία που χρήζουν αντιπλημμυρικής θωράκισης είπε ότι «πέραν της περιφερειακής τάφρου όπου έχουν γίνει κάποια έργα, αλλά χρειάζονται περισσότερα», υπάρχουν ρέματα «που δεν έχουν σημαντική υδραυλική λειτουργία, αλλά πρέπει να είναι καθαρά» ενώ επιπλέον «πρέπει να συντηρηθεί και το δίκτυο των υπονόμων».

«Αν κάνετε μια βόλτα θα δείτε ότι τα φρεάτια είναι βουλωμένα, άρα δεν παίζουν τον ρόλο τους, παρότι το σύστημα λειτουργεί» τόνισε προσθέτοντας ότι «πιθανώς χρειάζεται ενίσχυση του δικτύου αποχέτευσης».

«Δεν είναι ένα ή δύο σημεία. Το πού πλημμυρίζει επιφανειακά η πόλη το ξέρουμε. Είναι εκεί που οι μεγάλες κλίσεις συναντούν τις μικρές. Δηλαδή κατεβαίνει η οδός Βιζυηνού από τις 40 Εκκλησίες που έχει μεγάλη κλίση και συναντά την Αγίου Δημητρίου η οποία έχει μικρή κλίση. Εκεί λοιπόν έχουμε πρόβλημα (σ.σ. εννοεί ότι πλημμυρίζει)» ανέφερε ο κ. Κατσιφαράκης επισημαίνοντας ότι το θέμα της συντήρησης των φρεατίων είναι μείζονος σημασίας.