Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επί ποδός οι κοινωνικές υπηρεσίες για το δεύτερο lockdown

Αυξήθηκαν οι πολίτες που ζητούν βοήθεια στο σπίτι εν μέσω πανδημίας - Επιπλέον μέτρα παίρνουν οι δήμοι για την ασφάλεια εργαζόμενων και ωφελούμενων.

Σε αγώνα δρόμου για να καλύψουν τις ανάγκες σε είδη πρώτης ανάγκης των πολιτών που δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους, αλλά και όσων βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, έχουν επιδοθεί οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων της Θεσσαλονίκης.

Μπορεί πλέον οι δήμοι να έχουν έτοιμο σχέδιο για την εξυπηρέτηση των πολιτών από την πρώτη καραντίνα, ωστόσο αυτή η περίοδος θεωρείται δυσκολότερη, καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο lockdown αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων και πολιτών που έχουν κυρίως επισιτιστικές ανάγκες. Ταυτόχρονα, η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με την περασμένη άνοιξη, έχει αναγκάσει τους δήμους να πάρουν ακόμα περισσότερα μέτρα ασφαλείας, έτσι ώστε να περιφρουρήσουν την υγεία τόσο των εργαζομένων, όσο και των ωφελούμενων.

Οι δήμοι έχουν ενεργοποιήσει την εξυπηρέτηση κατ’ οίκον μέσω του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, προκειμένου να εξασφαλίζουν σε πολίτες ευάλωτων ομάδων τα τρόφιμα και τα φάρμακα που χρειάζονται. Παράλληλα, έχουν τεθεί σε λειτουργία και τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης, για την παροχή βοήθειας σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα από τον εγκλεισμό.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη οργανώσει αποθήκη τροφίμων για διανομή έτοιμου φαγητού σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να πάνε στα συσσίτια να το παραλάβουν. Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος, πρόκειται για πακέτα γευμάτων για δύο ημέρες, τα οποία οι δικαιούχοι καταναλώνουν στο σπίτι τους. «Για να καλυφθούν οι ανάγκες, ζήτησα από το Βοήθεια στο Σπίτι όποιος θέλει σε υποκατάσταση του συσσιτίου της εκκλησίας και πληροί τις προϋποθέσεις να καταθέσει τα δικαιολογητικά στις δομές για να σιτίζεται μέσω ΕΣΠΑ», ανέφερε.

Μέσω του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, εξάλλου, γίνεται καθημερινή διανομή συσσιτίου, ενώ οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν και εκτέλεση συνταγών φαρμάκων, εφόσον χρειαστεί. «Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για τα αιτήματά τους στις τηλεφωνικές γραμμές που λειτουργούμε τις καθημερινές και το Σάββατο. Επίσης, στα γραφεία θα υπάρχει μία ομάδα ατόμων, που θα καλεί τα μέλη των ΚΑΠΗ και θα ρωτά αν έχουν κάποια ανάγκη», εξήγησε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, Στέλιος Λιακόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιακόπουλος, για την προστασία από τον ιό θα διατεθούν στους εργαζόμενους που επισκέπτονται τα σπίτια ποδιές, σκούφοι και ειδικά παπούτσια.

Δήμος Καλαμαριάς

Στον Δήμο Καλαμαριάς έχουν ήδη αρχίσει οι διανομές συσσιτίων κατ’ οίκον, ενώ έχει τεθεί σε λειτουργία γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους πολίτες.

«Δεχόμαστε πλέον πιο πολλά αιτήματα και προσπαθούμε να τα ικανοποιήσουμε. Εκτός από το ότι θα παραλαμβάνουμε και διανέμουμε τα συνταγογραφημένα φάρμακα, θα δώσουμε πάνες και κρέμες σε γονείς που δεν δουλεύουν αυτήν την περίοδο και θα προσπαθήσουμε να εξυπηρετούμε και για οτιδήποτε άλλο ευάλωτες ομάδες ή άτομα της τρίτης ηλικίας. Παράλληλα, περιμένουμε από κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ να μας δώσουν δωροεπιταγές για να τις διανείμουμε σε όσους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό», είπε στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ευλαμπία Ντόντη-Μπανιώρα.

Η διοίκηση του δήμου έχει οργανώσει τις κοινωνικές υπηρεσίες κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην «παραλύσουν» σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού σε εργαζόμενο. «Ελπίζω να μην έχουμε κρούσματα και σε μας γιατί εξυπηρετούμε πολλά άτομα καθημερινά. Έχουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο, έχουμε ξεκινήσει τηλεργασία, υπάρχει προσωπικό που δεν είναι στο ίδιο κτίριο, έτσι ώστε, αν ο μη γένοιτο, προκύψει κάτι, να μπορεί να συνεχίσει η υπηρεσία να λειτουργεί», τόνισε η αντιδήμαρχος.

Δήμος Νεάπολης - Συκεών

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ενίσχυσε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο επέκτεινε πέραν των μόνιμων ωφελούμενων, στο σύνολο των μελών του ΚΑΠΗ. Ήδη, άρχισε κύκλος τηλεφωνικής επαφής από στελέχη του δήμου προς τους συνολικά 13.000 πολίτες, μέλη των ΚΑΠΗ και ωφελούμενους του προγράμματος, τους οποίους ενημερώνουν για τα μέτρα υγιεινής και προστασίας που πρέπει να τηρούν, αλλά και για το ότι για οποιοδήποτε θέμα τους, μπορούν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους ΚΑΠΗ του δήμου.

Εκτός από την παροχή συσσιτίου, την τροφοδοσία και την εξυπηρέτηση σε φάρμακα, σε όσους βρίσκονται αναγκαστικά στο σπίτι τους παρέχονται αιμοληψίες, καθώς επίσης ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες.

Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση των ευάλωτων πολιτών λειτουργεί ήδη ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Έχει δημιουργηθεί τηλεφωνικό κέντρο όπου μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες ευπαθών ομάδων πληθυσμού (ηλικιωμένα άτομα χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, ΑμΕΑ κλπ), που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν, για θέματα που αφορούν σε προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και διεκπεραίωση αιτημάτων σε υπηρεσίες, όπως τα ΚΕΠ.

Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου

Αλλαγές σε σχέση με την πρώτη περίοδο της καραντίνας με πρόσθετες παροχές και διασφάλιση της υγείας σχεδιάζει ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου. «Αρχειοθετούμε τις προτεραιότητες στο ΚΕΑ, που είναι το πιο σημαντικό, για να μη χάνουν τις προθεσμίες οι ωφελούμενοι. Αυτή τη στιγμή βάζουμε και νέα μέτρα, πέρα από αυτά του Μαρτίου, γιατί θεωρούμε ότι το lockdown θα κρατήσει περισσότερο», ανέφερε στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Φωτεινή Δεβετζή-Πεσματζόγλου και πρόσθεσε: «Επειδή τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται ραγδαία κι επειδή οι εργαζόμενοι που πηγαίνουν στα σπίτια μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί οργανώνουμε το πώς θα γίνει η Βοήθεια στο Σπίτι με τον καλύτερο και πιο ασφαλή τρόπο».