Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο MOMus

H Πρόεδρος της Δημοκρατίες επισκέφθηκε δύο εκθέσεις στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

Τις δύο νέες εκθέσεις του MOMus, «Anthropause» και «Together, so Far so Close»  επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στους χώρους του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του Πειραματικού Κέντρου Τεχνών, σήμερα Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, στο πλαίσιο της παρουσίας της στην πόλη με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Πρόκειται για δύο εκθέσεις με έργα -φωτογραφίες, εγκαταστάσεις, βίντεο, ζωγραφικά έργα, χαρακτικά- που δημιουργήθηκαν από το κοινό κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων του περασμένου Μαρτίου, και κατατέθηκαν σε ανοιχτές προσκλήσεις  του MOMus.

Οι δημιουργίες που προέκυψαν λειτουργούν ως απάντηση και διέξοδο στις συνθήκες εγκλεισμού που βιώσαμε και εκτίθενται πλέον ως ένα διαφορετικό, συλλογικό, αποσπασματικό ημερολόγιο μιας εποχής. Αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη, ο ελεύθερος χρόνος, η αλληλεγγύη και η πρόσβαση όλων στα βασικά αγαθά της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού, διατρέχουν και τις δύο εκθέσεις στις οποίες ξεναγήθηκε η κ. Σακελλαροπούλου.

«Το Μουσείο νομίζω κέρδισε ένα σημαντικό στοίχημα! Απευθύνθηκε στο κοινό και ανέθεσε όχι μόνο τα έργα αλλά και την επιμέλεια της έκθεσης σε 23 καλλιτέχνες, σπουδαστές και φιλότεχνους που δούλεψαν συλλογικά και παρουσίασαν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα με έργα που φυσικά αναφέρονται στην πρώτη φάση της πανδημίας» σχολίασε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την ξενάγησή της στην έκθεση «Together, so Far so Close», συγχαίροντας τους συντελεστές του Πειραματικού Κέντρου Τεχνών για την πρωτοβουλία, κυρίως όμως τους 23 curators!

Αναφερόμενη στην έκθεση «Anthropause» σημείωσε: «Η πρωτοβουλία του Μουσείου Φωτογραφίας να απευθύνει πρόσκληση ανοιχτή στο κοινό για τη συνεργασία με θέμα την πανδημία είχε σαν αποτέλεσμα μια σειρά φωτογραφιών που αποτελούν τεκμήρια αυτής της τόσο ιδιαίτερης περιόδου, μας προβληματίζουν, μας δημιουργούν ακόμη και ανησυχία…Οι εικόνες μας κάνουν να αναλογιστούμε πάνω σε στοιχεία που είχαμε ήδη δει, αλλά τα αντικρύζουμε με άλλη ματιά… Μια ενδιαφέρουσα έκθεση, αποτέλεσμα συνέργειας του μουσείου με το κοινό του».

Οι δύο νέες εκθέσεις του MOMus εγκαινιάστηκαν στις 20 Οκτωβρίου και φιλοξενούν καλλιτεχνικό υλικό που παράχθηκε και κατατέθηκε από το κοινό στις ανοιχτές προσκλήσεις που έκανε ο Οργανισμός τον καιρό του εγκλεισμού. αλλά και μετά, ενώ το κοινό είναι υπεύθυνο για την επιμέλεια μίας εξ αυτών.

Αναλυτικά οι εκθέσεις:

Έκθεση «Anthropause»
έως 31 Ιανουαρίου 2021
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Ο όρος anthropause (ανθρωποπαύση) επινοήθηκε από την επιστημονική κοινότητα στη διάρκεια της πανδημίας για να περιγράψει το φαινόμενο της πλήρους σχεδόν παύσης της ανθρώπινης δραστηριότητας και της ευεργετικής επίδρασης που αυτή είχε στα οικοσυστήματα του πλανήτη. Κενοί δημόσιοι χώροι, ένα έρημο Πάσχα, οι εκτεθειμένοι και ευάλωτοι της κοινωνίας, ιδιωτικές σκηνές ελλείψει κοινωνικών επαφών και συναθροίσεων, το αναστατωμένο αστικό  -και όχι μόνο-  τοπίο που ζήσαμε είναι μόνο μερικά από τα θέματα που εντοπίζει κανείς στο υλικό που κατατέθηκε από τους 372 αποστολείς -καλλιτέχνες, φωτοδημοσιογράφοι, ερασιτέχνες, πολίτες- στο σχετικό κάλεσμα.

Το υλικό αξιολογήθηκε από τριμελή επιτροπή και οι λήψεις 101 εξ αυτών συνθέτουν τη νέα έκθεση στην οποία παρουσιάζεται επίσης σε ειδική προβολή υλικό ακόμη 110 φωτογράφων από το ανοιχτό κάλεσμα. Το σύνολο του υλικού της έκθεσης και της προβολής είναι αναρτημένο στη διαδικτυακή πλατφόρμα του MOMus, res.momus.gr συνιστώντας ένα ευρύ ψηφιακό αρχείο εικόνων, χρήσιμο ιστορικά, κοινωνικά, δημοσιογραφικά, ερευνητικά σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Έκθεση «Together, so Far so Close»  
έως 4 Νοεμβρίου 2020
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Την εκθεσιακή εκδοχή του ανοιχτού καλέσματος που είχε κάνει το MOMus τον περασμένο Μάρτιο με την ψηφιακή πλατφόρμα res.momus.gr υπό τον γενικό τίτλο «Resilience Project - Μαζί Ανθεκτικοί» και συγκεκριμένα τη δράση «So Far So Close / Τόσο Κοντά-Τόσο Μακριά» έρχεται να αποτυπώσει η έκθεση «Together, so Far so Close». Πρόκειται για την ομαδική έκθεση με έργα δημιουργών από τη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα, υπό τη συμμετοχική επιμέλεια των 23 συμμετεχόντων που επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών, με τίτλο «Together We Curate. Στήνουμε μαζί την επόμενη έκθεση». Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, με διαφορετικό επαγγελματικό υπόβαθρο κλήθηκαν να συγκεντρώσουν, να οργανώσουν το υλικό, να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν και να νοηματοδοτήσουν την έκθεση, με έναν πρωτότυπο, συλλογικό επιμελητικό τρόπο.