Skip to main content

Κοινό μέτωπο 5 παρατάξεων κατά Ζέρβα: Απαξιώνεις την επέτειο του Πολυτεχνείου

Επιστολή διαμαρτυρίας πέντε δημοτικών παρατάξεων προς Ζέρβα - Ζητούν μετάθεση του δημοτικού συμβουλίου, που ορίστηκε να γίνει ανήμερα της επετείου

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δρ. Τσαβλή απέστειλαν οι επικεφαλής πέντε δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ζητώντας τους να μεταθέσουν τη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου που ορίστηκε για τις 17 Νοεμβρίου, ημέρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μία ημέρα μετά, στις 18 του μήνα. Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους, ο προγραμματισμός αυτός «καταδεικνύει την αδιαφορία για σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και συνιστά προσβολή για τα θύματα της  χούντας στο Πολυτεχνείο».

Πρόκειται για τους Κατερίνα Νοτοπούλου, από την παράταξη «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Μαζί», τον Σπύρο Βούγια από την «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο από τη «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», τον Μιχάλη Τρεμόπουλο από την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και τον Αντώνη Γαζάκη από την «Η πόλη ΑΝΑΠΟΔΑ-Δύναμη ανατροπής-Ενωτικό ψηφοδέλτιο».

«Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε στη Συνεδρίαση διότι αρνούμαστε να παίξουμε τα επικοινωνιακά παιχνίδια της Διοίκησης του Δήμου στην προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση», συμπληρώνουν, ζητώντας «να συμπεριλάβετε στη λίστα των συμμετεχόντων ομιλητών τους εκπροσώπους των υγειονομικών που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή» απέναντι στον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Η παρούσα επιστολή αποτελεί διαμαρτυρία για την απαράδεκτη απόφαση σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κατά την ημέρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Επί οκτώ μήνες σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητούσε επιτακτικά Ειδική μονοθεματική Συνεδρίαση για την διαχείριση της πανδημίας.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο Δήμαρχος αδιαφορούσε δηλώνοντας πως νίκησε τον κορωνοιό (!) και μετέτρεψε τη Θεσσαλονίκη σε covid-free πόλη.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αγνοούσε την αντιπολίτευση και το αίτημά της.

Ωστόσο, κατόπιν της απόδοσης ευθυνών στους «τοπικούς άρχοντες» από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο κ. Ζέρβας αναγκάστηκε -μετά από αίτημα παρατάξεων της αντιπολίτευσης -επιτέλους να ορίσει Ειδική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα. Μόνο που επέλεξε την Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020!

Και αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.

Η αντιδικτατορική – αντιϊμπεριαλιστική εξέγερση της νεολαίας και του λαού στο Πολυτεχνείο το 1973, σήμανε την κατάρρευση της δικτατορίας, οριοθέτησε τη μεταπολίτευση το 1974. Το Πολυτεχνείο έκτοτε αποτελεί σύμβολο αγώνων για κάθε Έλληνα δημοκράτη.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι αποτίουν φόρο τιμής στους νεκρούς αγωνιστές του Πολυτεχνείου με διαδηλώσεις και καταθέσεις στεφάνων.

Ο αγώνας που δίνουν οι Θεσσαλονικείς, τηρώντας τα μέτρα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας θα έπρεπε να γίνεται σεβαστός από την κυβέρνηση και τη Διοίκηση του Δήμου, και όχι να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για αυταρχικές μικροπολιτικές πρακτικές.

Στο κλίμα αυτό, η απόφαση που αφορά σύγκληση του ΔΣ τη συγκεκριμένη ημερομηνία -και για άλλο σοβαρό θέμα- απαξιώνει την Επέτειο του Πολυτεχνείου, καταδεικνύει την αδιαφορία για σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και συνιστά προσβολή για τα θύματα της  χούντας στο Πολυτεχνείο.

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε,

Ζητούμε να μεταθέσετε την ημερομηνία σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου την αμέσως επόμενη ημέρα, σεβόμενοι την Ιστορία και τους αγώνες του λαού μας για τη Δημοκρατία.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε στη Συνεδρίαση διότι αρνούμαστε να παίξουμε τα επικοινωνιακά παιχνίδια της Διοίκησης του Δήμου στην προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση.

Για το λόγο αυτό, σας ζητούμε όπως μας γνωστοποιήσετε τη λίστα των συμμετεχόντων, η οποία ακόμη παραμένει άγνωστη για τις παρατάξεις, ενώ έχει επιλεκτικά κοινοποιηθεί σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους.

Σε κάθε περίπτωση ζητούμε και επιμένουμε εκ των προτέρων να συμπεριλάβετε στη λίστα των συμμετεχόντων ομιλητών τους εκπροσώπους των υγειονομικών που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή:

την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης,
την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος,
την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και
Σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων.

Οι υγειονομικοί δίνουν μάχη για τη ζωή, η τοποθέτησή τους είναι αναγκαία και αναντικατάστατη.

Το διακύβευμα της υγείας των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτο. Ήρθε η ώρα να βγουν όλα στο φως και να σωθεί οτιδήποτε σώζεται.

Για τη Θεσσαλονίκη».

Η επιστολή υπογράφεται από τους:

Κατερίνα Νοτοπούλου, «Θεσσαλονίκη Mαζί»

Σπύρος Βούγιας, «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη»

Σωτήρης Ζαριανόπουλος, «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Μιχάλης Τρεμόπουλος, «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Αντώνης Γαζάκης, «Η πόλη ΑΝΑΠΟΔΑ-Δύναμη ανατροπής-Ενωτικό ψηφοδέλτιο»