Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επίτιμος πρόεδρος της ΕΜΣ ο Βαρθολομαίος (φωτο)

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών είναι ένα πλήρως καταξιωμένο, πέραν των ελληνικών συνόρων, ευφήμως γνωστόν πνευματικόν καθίδρυμα, είπε

του Διογένη Δημητρακόπουλου

Επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ανακηρύχθηκε απόψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας, στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη σύντομη ομιλία του, ο κ. Βαρθολομαίος έπλεξε το εγκώμιο της ΕΜΣ, σημειώνοντας: «Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών είναι ένα πλήρως καταξιωμένο, πέραν των ελληνικών συνόρων, ευφήμως γνωστόν πνευματικόν καθίδρυμα. Και δίδει λαμπρά δείγματα φιλοξενίας επιστημονικής και κατά σύστημα μελέτης όλων των συνιστωσών της πνευματικής, πολιτιστικής, γλωσσικής και εθνικής ταυτότητας του μακεδονικού χώρου και όλης της Βορείου Ελλάδος».

«Παναγιώτατε, σήμερα τιμάται στο πρόσωπό Σας, ο πνευματικός μας οδηγός, η πνευματική κορυφή της Ορθοδοξίας, ως Πατέρας και Ποιμένας των απανταχού της γης Ορθοδόξων. Εκφράζουμε τα υιϊκά μας σεβάσματα για την μεγάλη ευλογία της Πατριαρχικής επισκέψεώς σας καθώς και για την Πατριαρχική καταξίωση της έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 80χρονα της Εταιρείας μας», είπε, μεταξύ άλλων, στην προσφώνησή του ο πρόεδρος της ΕΜΣ, Βασίλης Παππάς.

Στο πλαίσιο της τελετής ο κ. Βαρθολομαίος βραβεύθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της ΕΜΣ και περγαμηνή από τον κ. Παππά.

Μετά την τελετή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εγκαινίασε την Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών τη διαπολιτισμική εικαστική έκθεση με τίτλο «TURKCELL – Η Τέχνη στην Επικοινωνία», την οποία οργάνωσε ο Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ίμβρου.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 12 Οκτωβρίου και θα λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή 9.00-14.00, Κυριακή 10.00- 14.00, και Τετάρτη και Παρασκευή 18.00-21.00.

Η διήμερη παρουσία του Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη δεν τελείωσε εκεί, καθώς ακολούθως μετέβη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιείται η τελετή εορτασμού των 100 χρόνων λειτουργίας του «Ασύλου του Παιδιού».