Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έρχονται 126 έργα σε οκτώ δήμους με προϋπολογισμό άνω των 100 εκατ. ευρώ

Μέσω του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί 126 έργα σε οκτώ δήμους της Θεσσαλονίκης.

Συνολικά 126 έργα σε οκτώ δήμους της Θεσσαλονίκης με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, υλοποιεί μέσω του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σήμερα, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, οι οκτώ δήμαρχοι και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, παρουσίασαν την πορεία εξέλιξης της υλοποίησης του προγράμματος. Παρόντες επίσης οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σωτήρης Μπάτος, Νίκος Τζόλλας και Γερακινα Μπισμπινά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:

-Τα συνολικά έργα που εντάχθηκαν και υλοποιούνται είναι 126.

-Ο προϋπολογισμός ένταξης είναι 106,5 εκ. ευρώ.

-Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν είναι ύψους 53 εκ. ευρώ.

-Το συνολικό ύψος πληρωμών είναι 16,9 εκ. ευρώ.

-Ποσό 75,3 εκ. ευρώ διατέθηκε για επιπρόσθετη ενίσχυση 2.302 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ανά δήμο και φορέα τα στοιχεία είναι:

-Δήμος Δέλτα (Καλοχώρι) - 2 έργα, 444.200 ευρώ.

-Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης - 18 έργα, 13,3 εκ. ευρώ.

-Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου - 8 έργα, 4,9 εκ. ευρώ.

-Δήμος Παύλου Μελά - 11 έργα, 18,4 εκ. ευρώ.

-Δήμος Νεάπολης-Συκεών - 10 έργα, 19,4 εκ. ευρώ.

-Δήμος Θεσσαλονίκης - 22 έργα, 9,4 εκ. ευρώ.

-Δήμος Καλαμαριάς - 19 έργα, 13,8 εκ. ευρώ.

-Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη (Πυλαία) - 8 έργα, 2,7 εκ. ευρώ.

-Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης - 6 έργα, 12,8 εκ. ευρώ.

-Άλλοι Φορείς - 22 έργα, 11,9 εκ. ευρώ.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξηςθα συνεχιστεί και στο νέο ΕΣΠΑ όπου μάλιστα προγραμματίζεται η ένταξη των αστικών κέντρων και των 14 δήμων του νομού Θεσσαλονίκης.

«Τα έργα του προγράμματος αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και κάνουν την περιοχή μας πιο βιώσιμη, πιο ανθρώπινη. Και το πρόγραμμα αποτελεί πρότυπο συνεργασίας ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, την pεριφέρεια και τους δήμους. Είμαστε έτοιμοι να διευρύνουμε στο νέο ΕΣΠΑ το πρόγραμμα εντάσσοντας το σύνολο των αστικων δημων της Θεσσαλονίκης, όπως του Ωραιοκάστρου, διαθέτοντας περισσότερους πόρους», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ειδική αναφορά έκανε για τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη δηλώνοντας πως δεν είναι ικανοποιημένος από τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν τα ΕΛΠΕ. «Κάποια από τα έργα που δεσμεύτηκαν να κάνουν δεν έχουν γίνει ακόμα. Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την πορεία εκτέλεσης των εργασιών των ΕΛΠΕ. Ενώνουμε τη φωνή μας με τον δήμο και την τοπική κοινωνία προς την πολιτεία και τα ΕΛΠΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο περιφερειάρχης.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα η κ. Πατουλιδου αναφέρθηκε σε εμβληματικά έργα της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης», όπως το ενιαίο σύστημα ελέγχου των φαναριών και τα ηλεκτρικά οχήματα για τους στόλους των δήμων, αλλά και την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Επίσης, η κ. Πατουλιδου αναφέρθηκε στην αξία των πάρκων τσέπης, αλλά και σε αναπλάσεις όπως στην περιοχή του Ιπποκράτειου.

«Επιτέλους η Θεσσαλονίκη έχει μια ατζέντα έργων. Έργων που κάνουμε από κοινού με την Περιφέρεια. Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα έργα για τη διαμόρφωση ελεύθερων δημοσίων χώρων, που βελτιώνουν την καθημερινότητα στην πόλη», επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στις μείζονες αναπλάσεις του παραλιακού μετώπου, της Αριστοτέλους, της πλατείας Διοικητηρίου, του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ κα, που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν κι από το επόμενο πρόγραμμα της περιόδου 2021-2027.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια σύμπνοια για την εφαρμογή ενός προγράμματος, σημείωσε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, που αναφέρθηκε σε υπερτοπικά έργα όπως το μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά, που αφορά όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη, όλη την πόλη: «Από τα 18 ενταγμένα τα επτά εκτελέστηκαν ήδη στην περιοχή μας», είπε ο κ. Κυριζογλου, επισημαίνοντας ότι στο νέο πρόγραμμα καλό είναι να ενταχθούν υπερτοπικής σημασίας έργα. Ζήτησε μάλιστα εγρήγορση ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων διότι το 2023 είναι εκλογική χρονιά.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, σημείωσε την καλή συνεργασία των δήμων με την Περιφέρεια και ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας. Ο δήμαρχος είπε πως μετά το στρατόπεδο Παύλου Μελά ευχής έργον είναι να πάρει σειρά το στρατόπεδο Κόδρα στο οποίο με χρηματοδότηση της Περιφέρειας εκπονείται το ειδικό χωρικό σχέδιο. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάπλαση της περιοχής Βότση-Κηφισιάς, αλλά και στις αναπλάσεις πάρκων, όπως Ουλωφ Πάλμε και Πασαλιδη.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, έκανε λόγο για καλή συνεργασία και τόνισε πως πρέπει να προχωρήσουν πιο τολμηρά και πιο δυνατά Περιφέρεια και δήμοι, χαρακτηρίζοντας ευλογία το πρόγραμμα με στόχο τον πρασινισμο της πόλης. «Να ξεφύγουμε από τον πειρασμό των μικρών και μεσαίων έργων και να σχεδιάσουμε μεγαλύτερα έργα, στοιχεία της ταυτότητας της πόλης στην επόμενη περίοδο. Δέκα... 15 διαδημοτικά έργα να συμφωνήσουμε ότι θα κάνουμε, που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης», σημείωσε.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, αναφέρθηκε στο μητροπολιτικό πάρκο και στην αξία της συνεργατικής κουλτούρα που εφαρμόζεται μέσω του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος του 2023 θα ανοίξει τις πύλες του το μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά σε όλη την κοινωνία, είπε.

Ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, σημείωσε ότι η κατάρα της περιοχής είναι η γειτνίαση με τα ΕΛΠΕ, όπου προκύπτουν προβλήματα, όπως η δυσοσμία για την οποία η Περιφέρεια έκανε προσπάθειες επίλυσης και η ευλογία είναι ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, ειδικά οικιστικής. Ο δήμαρχος ζήτησε ένταξη συγκεκριμένων έργων (κολυμβητήριο και αναπλαση, στάδιο, αστικό άλσος, στρατόπεδο Ζιάκα κ.ά.) του δήμου στο νέο πρόγραμμα.

Ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, τόνισε ότι στο νέο πρόγραμμα στόχος είναι να ενταχθεί πέραν του Καλοχωρίου κι η δημοτική ενότητα Εχεδώρου. Ζήτησε δε αυστηροποιηση των ελέγχων στη βιομηχανία για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος αλλά και της δημόσιας υγείας.

Ο γενικός γραμματέας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η συνεργασία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Γιουτίκας αναφέρθηκε σε δύο έργα:

-αναβάθμιση και επέκταση δικτύου σταθμών μέτρησης αερίων ρύπων που ολοκληρωθηκε,

-εξυγίανση και αποκατάσταση δυτικού παράκτιου μετώπου που θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2023, από το Καλοχωρι μέχρι τα παλιά βυρσοδεψεια.

Ο κ. Μπατος υπογράμμισε ότι είναι τιμή για όσους είμαστε στην Επιτροπή παρακολούθησης να βλέπουμε ένα σχέδιο να γίνεται πράξη.

Ο κ. Τζόλλας είπε ότι η συνεργασία και η συνδιαμόρφωση της επόμενης μέρας της Θεσσαλονίκης είναι μείζονος σημασίας.