Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εργαλεία χρηματοδότησης και εγγυήσεων για τους εξαγωγείς

Οι πρακτικές της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank για τη χρηματοδότηση και ασφάλεια των διεθνών συναλλαγών, και τα εργαλεία του ΟΑΕΠ

Τα βασικά εργαλεία χρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων στις διεθνείς συναλλαγές των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Όπως είπε στη Voria.gr η επικεφαλής του Trade Finance/Transaction Banking της Τράπεζας Πειραιώς, Κατερίνα Θεοδώρου, η τράπεζα χρησιμοποιεί πληθώρα εργαλείων για τη χρηματοδότηση του διεθνούς εμπορίου, όπως οι εγγυητικές καλής πληρωμής, που εκδίδονται είτε από την τράπεζα είτε μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων τραπεζών με κάλυψη σχημάτων εγγυοδοσίας.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις μέσω ενέγγυων πιστώσεων, που, σύμφωνα με την κ. Θεοδώρου, είναι το πιο ασφαλές μέσω πληρωμής στο διεθνές εμπόριο και συνιστάται για σχέσεις που είναι εν τω γεννάσθαι και στις οποίες τα δύο συμβαλλόμενα μέρη δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, οπότε υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης. Επίσης συνιστώνται όταν γίνονται εξαγωγές σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλό πολιτικό ρίσκο. Η πρακτική, όπως ανέφερε η κ. Θεοδώρου, προβλέπει αμφίδρομες υποχρεώσεις – ο μεν αγοραστής δεσμεύεται ανέγκλητα μέσω της τράπεζάς του, ο δε πωλητής δεσμεύεται ότι θα εμφανίσει φορτωτικά έγγραφα σύμφωνα με τους όρους πιστώσεως.

Πέρα από τα κλασικά εργαλεία, η Τράπεζα Πειραιώς, πραγματοποιεί στοχευμένες χρηματοδοτήσεις που δίνονται σε εταιρείες που έχουν εξωστρέφεια, και αφορούν κεφάλαια κίνησης για εισαγωγή αγαθών ή εξαγωγή αγαθών. «Ένας κλασικός τρόπος χρηματοδότησης τιμολογημένων εμπορικών απαιτήσεων εξωτερικού είναι το εξαγωγικό Factoring που παρέχει η Τράπεζα Περαιώς, μέσω της θυγατρικής της Πειραιώς Factoring, η οποία είναι μέλος του FCI, του μεγαλύτερου δικτύου πρακτόρων Factoring με παρουσία σε 99 χώρες και 400 μέλη. Μέσα από αυτό ο πελάτης εξαγωγέας εκχωρεί τις απαιτήσεις του και η Πειραιώς αναλαμβάνει τόσο την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου όσο και τη διαχείριση των απαιτήσεων, επίσης την προεξόφλησή τους χωρίς δικαίωμα αναγωγής και την είσπραξη των απαιτήσεων με τη συνεργασία ενός πράκτορα του εξωτερικού που ανήκει στο δίκτυο», ανέφερε η κ. Θεοδώρου.

Η ίδια σημείωσε ότι τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν βρει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα capital controls – στο κομμάτι των εισαγωγών πρώτων υλών για τους εξαγωγείς – ενώ επεσήμανε πως η κρίση έδωσε ώθηση σε πολλές επιχειρήσεις να βγουν πιο δυναμικά στο εξωτερικό, και να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους.

«Έχοντας γίνει μια φυσική σταχυολόγηση των επιχειρήσεων που μπόρεσαν να αντέξουν στην κρίση δουλεύουμε με πιο υγιείς και δυνατές επιχειρήσεις τις οποίες πιστεύουμε πως θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις εξαγωγές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, η κ. Θεοδώρου, κατά την ομιλία της, αναφέρθηκε στους Incoterms, που είναι κωδικοποιημένοι εμπορικοί όροι, τους έχει θεσπίσει το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο και αφορούν την διακίνηση εμπορευμάτων. Οι Incoterms καθορίζουν με ακρίβεια τις ευθύνες και τους κινδύνους του αγοραστή και του πωλητή κατά την μεταφορά των αγαθών. Παρόλο τον προαιρετικό τους χαρακτήρα, αποτελούν τυποποιημένους και αναγνωρισμένους όρους, που επιτρέπουν την αποφυγή διαφορών, κατανέμοντας με ξεκάθαρο τρόπο μεταξύ αγοραστή και πωλητή τα έξοδα και τους κινδύνους. Γίνονται ευρέως αποδεκτοί από κυβερνήσεις, τελωνειακές και δικαστικές αρχές, αλλά και από τους συναλλασσόμενους. Στα συμβόλαια εμφανίζονται με τη μορφή τριών χαρακτήρων, που ακολουθούνται από τον τόπο που συμφωνείται, με βάση το συμβόλαιο.

Ο κ. Αθανάσιος Ταντανόζης, Global Transaction Banking, Cash & Trade Services-Sales Manager της Eurobank από την πλευρά του αναφέρθηκε στους τρόπους και στα εργαλεία συναλλαγής στο εξαγωγικό εμπόριο, αλλά και στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσω της διαδικτυακής πύλης Exportgate.gr, η οποία ενισχύει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Η Exportgate αποτελεί πρωτοβουλία της Eurobank και υλοποιείται σε συνεργασία με τους τρεις εξαγωγικούς φορείς της Ελλάδας και συγκεκριμένα τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Παράλληλα, η συνεργάτιδα του κ. Ταντανόζη, Μαρίνα Ψαρουδάκη, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Eurobank στο Trade Club Alliance, το πρώτο παγκόσμιο ηλεκτρονικό δίκτυο επιχειρήσεων που υποστηρίζεται από τράπεζες. Μέσω του δικτύου, οι εταιρείες-πελάτες όλων των τραπεζών που συμμετέχουν μπορούν να έρχονται σε επαφή και να πραγματοποιούν μεταξύ τους εμπορικές συμφωνίες εισαγωγών και εξαγωγών. Στην παρούσα φάση συμμετέχουν 10 τραπεζικοί όμιλοι διεθνούς κύρους από 40 χώρες, από την Αμερική, την Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία. Για τα μέλη του Trade Club Alliance παρέχονται αποκλειστικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως προνομιακοί όροι στις τιμολογήσεις.

Ο κ. Κώστας Παπαπαναγιώτου, Αν. Γεν. Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, επεσήμανε τη χρησιμότητα της ασφάλισης της εξαγωγικής πίστωσης, γιατί όσο καλός και αν είναι ο πελάτης-αγοραστής του εξωτερικού, υπάρχει πάντα κίνδυνος να μην πληρώσει. «Όσο δε αυξάνουν τα ποσά που μένουν ανοιχτά, τόσο δυσκολότερο γίνεται να σηκώσει μία επιχείρηση τη ζημιά», τόνισε ο κ. Παπαπαναγιώτου, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» του ΟΑΕΠ για την ασφάλιση και χρηματοδότηση των εξαγωγικών πιστώσεων είναι διαθέσιμο για όλες τις επιχειρήσεις.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο α' αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο οποίος συντόνισε και την εκδήλωση.

Μετά την χθεσινή εκδήλωση στο ΕΒΕΘ, θα επακολουθήσει ακόμη μία, που θα κλείσει το τρίπτυχο των προγραμματισμένων εσπερίδων για τις εξαγωγές, η οποία θα εστιάσει στην «Στρατηγική διείσδυσης σε αγορές του εξωτερικού» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 17:00.